Cbc.ca: Stopy konopí v lidských kostech naznačují, že Italové v 17. století byli rekreačními uživateli marihuany

Cbc.ca: Stopy konopí v lidských kostech naznačují, že Italové v 17. století byli rekreačními uživateli marihuany

Vědci zkoumali 9 vzorků stehenní kosti od lidí, kteří žili v Miláně 17. století

Starověký řecký historik Hérodotos psal o květinách s psychotropními účinky v roce 440 př. n. l. a lékařské záznamy ze středověku v Evropě ukazují, že konopí bylo široce podáváno k léčbě všeho možného od dny, močových infekcí a porodních bolestí až po hubnutí, a také jako lék. anestetikum.

Ale v roce 1484 papež Innocent VIII schválil bulu nebo dekret, který označil konopí za „nesvatou svátost“ a zakázal jeho používání mezi věřícími. V době inkvizice byly léčivé a halucinogenní byliny spojovány s magií a čarodějnictvím.

Po celá staletí, která následovala, nebyly žádné jasné důkazy o jeho použití – tedy až do současnosti, kdy tým forenzních vědců v italském Miláně objevil stopy konopí ve zbytcích dvou koster ze 17. .

Uvnitř staré italské nemocnice.
Krypta Ca‘ Granda leží pod kostelem, který anektoval Ospedale Maggiore, nejdůležitější svobodnou nemocnici v Miláně v 17. století, která léčila chudé města. (Laboratoř forenzní antropologie a odontologie Univerzity v Miláně)

„Víme, že konopí se v minulosti používalo, ale toto je vůbec první studie, která našla jeho stopy v lidských kostech,“ řekla bioložka a doktorandka Gaia Giordano z Laboratoře forenzní antropologie a odontologie Milánské univerzity (LABANOF). a Laboratoř toxikologického vyšetřování.

„To je důležité zjištění, protože existuje jen velmi málo laboratoří, které mohou zkoumat kosti, aby našly stopy drog.“

Známky rekreačního využití

Studie byla zveřejněna v prosincovém čísle recenzovaného  Journal of Archaeological Science .

V něm tým vědců zkoumal devět vzorků stehenní kosti od lidí, kteří žili v Miláně v 17. století a kteří byli pohřbeni v kryptě Ca‘ Granda pod kostelem připojeným k Ospedale Maggiore, v té době nejdůležitější městské nemocnici pro chudé.

Doba trvání0:35Gaia Giordano, bioložka a doktorandka na univerzitě v Miláně, hovoří o první studii, která našla stopy konopí v lidských kostech.

Cílem studie bylo nalézt stopy rostlin využívaných pro léčebné nebo rekreační účely v běžné populaci. (Vyplývá to z dřívější studie Giordana, která našla stopy opia v lebečních kostech a dobře zachované mozkové tkáni.)

Ve studii dvě kosti – jedna patřící ženě kolem 50 let a další dospívajícímu chlapci – vykazovaly přítomnost dvou druhů kanabinoidů: Delta-9-tetrahydrokanabinol a kanabidiol, dnes běžně označované jako DTC a CBD.

Vědci tvrdí, že nález nejen naznačuje, že konopí konzumovali všechny věkové kategorie a pohlaví, ale že bylo používáno rekreačně, s největší pravděpodobností připravované v koláčích a nálevech, říká Giordano.

Tým naskenoval lékařské záznamy Ospedale Maggiore a nenašel žádnou zmínku o konopí v jeho podrobných záznamech o léčivých rostlinách, lécích a lektvarech podávaných pacientům ve všech nemocnicích v Miláně v 17. století.

Dva badatelé s přilbami se prohrabávají mezi starými lidskými kostmi.
Asi 10 000 koster je pohřbeno v milánské kryptě Ca‘ Granda, kde výzkumníci Domenico Di Candia a Gaia Giordano našli stopy opia v lebečních kostech a mozkové tkáni lidských pozůstatků ze 17. století, než spolu s dalšími milánskými badateli objevili první stopy konopí. v kostech. (Laboratoř forenzní antropologie a odontologie Univerzity v Miláně)

Otázky ohledně frekvence

Jeho nepřítomnost v seznamu lékopisu vedla výzkumníky k domněnce, že konopí nalezené u těchto dvou jedinců bylo pravděpodobně používáno ze stejných důvodů jako dnes – k relaxaci, zóně nebo samoléčbě.

„V 17. století byl život v Miláně obzvláště tvrdý,“ řekl deníku Corriere della Sera archeolog Domenico di Candia, který studii vedl. „Hladomor, nemoci, chudoba a téměř neexistující hygiena byly rozšířené.“

Tři století poté, co katolická církev zakázala konopí, Napoleon zakázal jeho konzumaci, protože způsobovalo psychické poruchy a násilné delirium mezi jeho vojáky v Egyptě; doufal, že zákaz jim zabrání přivézt ho zpět domů do Francie.

Itálie byla po staletí hlavním producentem konopí, vlákna rostliny konopí, které se používalo na papír, provazy a textilie – včetně plachet na lodi Kryštofa Kolumba – a také jako krmivo pro dobytek a jako hnojivo.

Marco Perduca, bývalý italský senátor a zakladatel Science for Democracy, který vedl referendum o legalizaci květináče v roce 2021, říká, že všudypřítomnost konopí v Itálii je pravděpodobné, že bylo také konzumováno, aby vyvolalo rozruch.

„Lidé kouřili a připravovali ‚decotto‘ nebo vařenou vodu se všemi druhy listů, takže je velmi obtížné určit, jaký byl tenkrát zvyk,“ řekl Perduca. „Ale protože se konopí používalo v mnoha průmyslových odvětvích, je možné, že lidé věděli, že tyto rostliny lze také kouřit nebo pít.“

Sociální ostuda

Zatímco existují písemné zmínky o tom, že rostlina byla v minulých stoletích podávána jako domácí lék nebo léčitelé na různé neduhy, koncem 19. století se zákazy proti ní rozšířily a stigma přetrvává dodnes.

Perduca říká, že sociální hanba souvisí s myšlenkou, že látka, která je vnímána tak, že ztratíte rozum nebo která vás přenese do narkotického stavu, je v rozporu s poslušností vůči sobě samým – a co je důležitější, vůči katolické církvi, donedávna mocné časové a politické instituce.

Člověk drží staré lidské kosti.
Stopy konopí byly nalezeny v stehenních kostech ženy, asi 50, a dospívajícího chlapce, kteří žili v 17. století a byli pohřbeni pod Ospedale Maggiore v Miláně. (Laboratoř forenzní antropologie a odontologie Univerzity v Miláně)

„Byla to rostlina patřící k jiné kultuře a tradici, která byla propojena s náboženstvím,“ řekl Perduca, který říká, že před staletími putovala do Itálie z východního Středomoří.

„Takže cokoli a vše, co mělo co do činění s nečistě křesťanským souborem pravidel… mělo být spojeno s pohanstvím a hnutími nejen proti církvi, ale proti [Svaté římské] říši.“

Dnes je v Itálii konopí legální pro lékařské účely, ale opozice vůči němu pokračuje, přičemž současná a poslední italská vláda prosazuje zařazení CBD, nepsychoaktivní molekuly, do seznamu omamných látek.

Zatímco debata o legalizaci konopí v Itálii pokračuje, vědci diskutují, zda přítomnost látky objevené v kostech odráží vysoké a časté užívání drogy – a užívání těsně před smrtí.

Aby získali jasnější obrázek, plánují pokračovat ve výzkumu dalších lidských pozůstatků ve sbírce asi 10 000 kostí pohřbených pod kryptou Ca‘ Granda.

LABANOF má také dalších 10 000 koster pocházejících z doby starověkého Říma.

Jeho hlavní vědecká pracovnice Cristina Cattaneo, která studovala na McGillově univerzitě, si v posledních letech získala mezinárodní renomé díky své práci identifikující těla nedávno zesnulých migrantů a dalších nepřiznaných osob – často marginalizovaných – a bojující za jejich právo na jméno.

Autor: Megan Williams

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa