Lesothos Highlands poslalo největší legální zásilku konopných květů do Severní Makedonie

Lesothos Highlands poslalo největší legální zásilku konopných květů do Severní Makedonie

Producent léčebného konopí Highlands Investments z Lesotha zajistil prodej 8,5 tuny čistých květů konopí pro evropský trh, které budou odeslány do Severní Makedonie. Předpokládá se, že tato zásilka je dosud největším legálním vývozem konopí na světě.

V červenci Severní Makedonie schválila návrh zákona o kontrole omamných látek, který umožňuje vývoz sušených květů konopí v souladu s pravidly EU. Skopje rozvíjí průmysl léčebného konopí a vláda zvažuje legalizaci této drogy, aby podpořila také pohostinství a cestovní ruch. „Velikost zásilky, která je dostatečná k naplnění téměř čtyř 40stopých kontejnerů, vyžadovala pro přepravu do [Severní] Makedonie pronajaté letadlo,“ uvedl generální ředitel společnosti Mark Corbett v tiskové zprávě zveřejněné PR Newswire minulý týden.

Highlands pěstuje, zpracovává a balí vysoce kvalitní květy konopí THC a CBD pro výrobu produktů z lékařského konopí.

„Věříme, že se jedná o jednu z největších legálních zásilek lékařského konopí k dnešnímu dni a je to významný milník pro naše podnikání,“ uvedla společnost.

Highlands uvedl, že tato zásilka navazuje na dříve úspěšnou zásilku 176,5 kg květin THC vyvezených do Evropy v dubnu, aniž by upřesnila název přijímající země.

Společnost uvedla, že podle oficiálních zpráv má evropský trh s konopím do roku 2025 dosáhnout 3,8 miliardy dolarů.

Zprávu, že velká zásilka konopných květů byla určena pro Severní Makedonii, zveřejnila místní média 18. srpna, podle nichž má obchod hodnotu 85 milionů dolarů.

Opoziční VMRO-DPMNE okamžitě obvinila úřady z „obchodu s narkotiky“ a uvedla, že Lesotho je malá, zkorumpovaná, zbídačená země v jižní Africe, jejíž vláda kontroluje konopné plantáže.

„[Severní] Makedonie se stává základnou pro obchod s drogami na Balkáně,“ uvedl bývalý ministr zahraničí a člen VMRO-DPMNE Antonio Milososki ve svém příspěvku na Facebooku 18.

Mluvčí VMRO-DPMNE Dimce Arsovski řekl, že „je zřejmé, že země pod vedením premiéra [Zorana] Zaeva se stala nejatraktivnější zemí pro obchod s drogami a konopím.

„Navíc je zřejmé, že ne všechny z 50 společností, které získají licence na pěstování marihuany v [Severní] Makedonii, fungují a je snazší dovážet z cizích zemí, jako je Lesotho,“ řekl.

Představitelé VMRO-DPMNE také tvrdí, že Zaevovi blízcí příbuzní jsou zapojeni do byznysu s léčebným konopím.

Skopje legalizovalo užívání léčebného konopí v roce 2016, kdy byla u moci VMRO-DPMNE. V listopadu 2020 Zaev řekl, že podporuje dekriminalizaci a legalizaci spotřeby konopí s tím, že to pomůže cestovnímu ruchu a pohostinství v zemi.

V červnu 2021 se výrobce léčebného konopí NYSK Holdings stal první společností v Severní Makedonii, která získala licenci na vývoz sušených květů konopí, kterou společnost potřebovala k zahájení vývozu do Polska.

Zdroj: intellinews.com/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa