Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. Praha Uhříněves, Vědecký výbor výživy zvířat, Ministerstvo zemědělství a Komise výživy odboru živočišné výroby ČAZV uspořádaly 3. listopadu tradiční konferenci Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2023. Program konference by tentokrát věnován konopí, jeho vlastnostem a možnostem využití jak u zvířat, tak u lidí.
První přednáškou začala prof. MVDr. Eva Skřivanová, Ph.D. (Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i.) a věnovala se vlivu výživy a vegetační fáze konopí na antistafylokokovou aktivitu. Konopí seté (Canabis sativa L.) má podle výzkumu antistafylokovou aktivitu. testovaly se etanolové extrakty z konopí na inhibici kmenů Staphylococucus aureus (MSSA a MRSA). Studie dokázala antistafylokokovou aktivitu proti oběma kmenům napříč všem testovaným vegetačním fázím.
Z konopí je všechno
O konopí, situaci v jeho pěstování a perspektivách i o jeho využití přednášela Ing. Marie Bjelková, Ph.D., (AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby, s. r. o.). Konopí se od přelomu letopočtů významně podílelo na šíření vzdělanosti. Čínskou technologií recyklace se z něj až do 20. století vyráběl kvalitní, trvanlivý a levný papír. Z konopí se vyráběly také rostlinné plasty (vůz Henryho Forda vyrobený z rostlinných kompozitů a poháněný rostlinnými oleji). V polovině 80. let minulého století byly vyšlechtěny odrůdy konopí setého s obsahem THC do 0,2 %. Od počátku 90. let se v celé Evropě a v dalších průmyslově rozvinutých zemích se začíná konopí znovu pěstovat. Na česká pole se konopí vrátilo v roce 1999. U nás se pěstuje asi na 400 ha (např. ve Francii na téměř 17 000 ha, v Německu na 4500 ha a na stejné ploše i v Polsku). Konopí seté má mnohé bioekonomické přínosy. Může se pěstovat na svažitých pozemcích (částečná náhrada za kukuřici, dá se použít i do bioplynek), při vhodném termínu setí zabraňuje zaplevelení pozemku. Dají se využít všechny části rostliny – stonek, vlákna, nažky, listy, květy, kořen. Je obnovitelným biologickým zdrojem pro zpracovatelský textilní průmysl. Vyrábí se z něho lana, provazy, izolační, fasádní a stavební materiály, netkané textilie a biokompozita pro automobilový a letecký průmysl, papírenství, bioplasty a obalové materiály. Dá se s ním také krmit (olej, semena, siláž, senáž), pro lidi jsou vhodné jako potravina, v kosmetice, ve farmacii a medicíně.
Nové potraviny
Použití konopí v potravinách a problematika nových potravin bylo téma prezentace Ing. Petra Beneše (Ministerstvo zemědělství, vedoucí oddělení bezpečnosti potravin). Řekl, že podle nařízení evropského parlamentu a rady se potraviny nebo složky potravin, které se ve významné míře nevyužívaly k lidské spotřebě v EU před 15. 5. 1997, jsou považovány za nové potraviny. Před uvedením na trh musí nová potravina projít schvalovacím procesem, při němž je prokázána bezpečnost podle hodnocení EFSA. Žádosti se podávají přímo evropské komisi elektronickým systémem a délka schvalování je delší než 17 měsíců. Povolená nová potravina je zapsaná na seznam Unie a tam jsou zapsány pouze potraviny, které nepředstavují žádné bezpečností riziko pro lidské zdraví.
Konopí ve výzkumu
Vliv konopného a lněného semínka na enzymovou aktivitu trávicího traktu kuřat popsala Ing. Michaela Englmaierová, Ph.D. (Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i.). Ing. Tomáš Taubner, Ph.D., (Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i.) se věnoval Analýze širokého spektra kanabinoidů a cholesterolu v různých vzorcích biologického původu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *