Ceskenoviny.cz: Vládní rada: V ČR milion lidí nadužívá léky na uklidnění, nespavost či bolesti

Ceskenoviny.cz: Vládní rada: V ČR milion lidí nadužívá léky na uklidnění, nespavost či bolesti

Praha – Milion lidí v ČR užívá rizikově psychoaktivní léky, jako jsou přípravky na uklidnění, nespavost nebo silné léky na bolest. Téměř 200.000 lidí je bere denně, zhruba dvakrát častější je užívání těchto léků u žen než u mužů. Kratom vyzkoušelo v posledním roce 4,5 procenta dospívajících, až osm procent středoškoláků. Zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti představila jeho vedoucí Pavla Chomynová a národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil.

Odborníci sledují, kolik lidí rizikově užívá sedativa, hypnotika nebo opioidní analgetika. Lidé jimi podle Chomynové obvykle řeší své konkrétní zdravotní potíže, léčba se jim ale může vymknout z rukou. „Jde o užívání léků obvykle získaných bez lékařského předpisu nebo jejich užívání v rozporu s doporučením lékaře. Spadá tam i pravidelné používání po dobu delší než šest týdnů,“ popsala. Spolu se zvyšováním tolerance pak lidé potřebují vyšší dávky. Další skupina uživatelů psychoaktiních léků jsou podle ní lidé, kteří je mají jako doplněk či náhradu svých primárních drog nebo jimi mírní své abstinenční příznaky.

Podle Vobořila pacienti často obcházejí různé lékaře, aby získali recepty na tyto léky. „Lékaři se zatím ještě nenaučili dívat do té databáze a lidé pak mají obrovské množství léků, které užívají denně,“ řekl Vobořil. Zároveň doplnil, že vysazení těchto léků se dá obtížně zvládnout bez pomoci lékaře, protože příznaky mohou být i život ohrožující.

Odborníci se také zaměřili na užívání kratomu, tedy psychoaktivní látky z tropické lijány, která se užívá ve formě prášku. Podle jejich dat ji v posledním roce vyzkoušelo jedno procento žáků druhého stupně základních škol, osm procent středoškoláků a deset procent mladých ve věku 20 až 29 let.

Kratomu se podle Vobořila do ČR dovezlo za poslední rok asi 200 tun, což je víc než je odhadovaná tuzemská spotřeba konopí. To v poslední roce užilo podle odhadů sedm až 12 procent dospělých. Podle Vobořila je ČR jednou ze tří evropských zemí, kde užívají marihuany klesá. „Ale stále jsme jedna ze zemí s nejvyšším výskytem,“ dodal.

Situace týkající se nelegálních drog je podle odborníků stabilní, rizikových uživatelů pervitinu nebo opioidů je asi 46.500. V poslední době mezi nimi ubývá dětí a mladistvých.

Autor: ČTK

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa