Iol.co.za: JAR – Národní shromáždění bude projednávat návrh zákona o Cannabis pro soukromé použití

Iol.co.za: JAR – Národní shromáždění bude projednávat návrh zákona o Cannabis pro soukromé použití

Návrh zákona o konopí pro soukromé účely je připraven k projednání v Národním shromáždění v úterý po téměř pěti letech přípravy od přijetí rozsudku ConCourt v roce 2018.

Mluvčí parlamentu Moloto Mothapo potvrdil, že byl zveřejněn 7. srpna 2020, než byl 1. září 2020 představen parlamentu.

V roce 2018 vydal Ústavní soud Jižní Afriky rozsudek známý jako rozsudek Prince, který uvedl, že soukromé užívání nebo držení konopí bylo považováno za legální.

Od té doby ale zákonodárci museli zvážit řadu faktorů, jedním z nich bylo podle Mothapo zejména to, jak nový zákon ovlivní děti.

Dopad, který by nový zákon mohl mít na děti, byl důvodem pro zpoždění jeho schválení.

Portfoliový výbor pro spravedlnost a nápravné služby je oddělením odpovědným za zpracování soukromého účtu za konopí.

Zatímco úřady KwaZulu-Natal obhajují komercializaci konopí, návrh zákona o soukromém použití konopí bude v úterý projednán před Národním shromážděním Jihoafrické republiky, řekl mluvčí parlamentu Moloto Mothapho.

Ministerstvo spravedlnosti a ústavního rozvoje však naléhalo na výbor, aby zvážil rozšíření působnosti zákona tak, aby vyhovoval také úvahám týkajícím se nejlepšího zájmu dítěte, uvedl Mothapo.

„Návrh zákona tak, jak byl předložen a projednán výborem až do jeho schůze dne 12. září 2023, se neohlížel za zaměření na dospělé zaměřené na užívání konopí pro soukromé účely.

„Ústavní soud pozastavil výkon příkazu k ústavní neplatnosti na dobu 24 měsíců, aby Parlament dokončil proces legislativní reformy. Datum, do kterého musí být vada Parlamentem opravena, je 28. září 2024,“ uvedl Mothapo.

Pokud jde o komercializaci odvětví konopí, Mothapo uvedl, že konopný průmysl byl jihoafrickou vládou označen za jeden ze 14 prioritních sektorů pro zajištění investic, vytváření pracovních míst a podporu udržitelného venkovského živobytí.

Mluvčí parlamentu řekl, že výbor doufá, že návrh zákona připraví cestu pro budoucnost tohoto odvětví.

„Výbor doufá, že návrh zákona jako první krok připraví půdu pro vývoj legislativy, která bude řešit regulaci konopí pro komerční účely.

„Rozhodnutí soudu z roku 2018 poskytlo ustanovení o čtení, které zajišťuje, že dospělá osoba nebude vinna z trestného činu, pokud bude užívat, držet nebo pěstovat konopí pro svou osobní spotřebu v soukromí, což nadále platí,“ uvedl Mothapo.

Jedním z hlavních faktorů, které přispěly k rozhodnutí Concourt v roce 2018, bylo úsilí Garetha Prince, po kterém bylo rozhodnutí pojmenováno.

Prince je podle Cliffa Dekkera Hofmeyra praktikujícím rastafariánem a držitelem právnického titulu, který žije v Kapském Městě.

Jeho právní bitva proti systému začala, když mu byl odepřen přístup jako právník kvůli dvěma předchozím odsouzením za trestný čin držení konopí.

Prince v letech 1998 a 2002 neuspěl ve snaze přimět Ústavní soud, aby rozhodl v jeho prospěch.

Od té doby Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch jednotlivců, kteří napadli ústavnost některých ustanovení zákona o drogách a zákona o léčivech.

Vrchní soud shledal, že legislativní ustanovení zákona o drogách a zákona o léčivech omezují právo na soukromí bez řádného odůvodnění.

Tento nález byl poté postoupen Ústavnímu soudu.

„Soud zjistil, že kriminalizace konopí (a jeho historie) byla charakterizována rasismem a že mnoho domorodých Jihoafričanů užívalo konopí. Soud také shledal, že údajná škodlivost konopí nebyla tak závažná, jak se historicky tvrdilo. Nedává také smysl povolovat užívání a držení alkoholu a tabáku a kriminalizovat konopí,“ napsal Cliffe Dekker Hofmeyr.

IOL

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa