Japonská poslanecká sněmovna schválila návrh zákona o legalizaci lékařské marihuany

Japonská poslanecká sněmovna schválila návrh zákona o legalizaci lékařské marihuany

Japonská dolní komora v úterý schválila zákon o legalizaci léčivých přípravků vyrobených z konopí a zároveň objasnila národní zákaz užívání jiných druhů marihuany.

Návrh zákona, který zahrnuje revizi souvisejících zákonů, byl tentýž den odeslán do horní komory. Pokud tam budou schváleny, změny stanovené v návrhu zákona vstoupí v platnost pravděpodobně do konce příštího roku.

Návrh zákona by připravil cestu pro umožnění klinického použití Epidiolexu, který obsahuje kanabidiol, aktivní složku nacházející se v rostlině konopí. Produkt byl schválen v USA a Evropě k léčbě těžké epilepsie.

V Japonsku právě probíhá klinická studie Epidiolexu od GW Pharma.

Návrh zákona předložený ministerstvem zdravotnictví by také zacelil mezeru v zákoně o kontrole konopí z roku 1948 , který zakazuje držení rostlin a produktů z konopí, obchod s nimi a jejich pěstování, ale neobsahuje konkrétní odkaz na jejich použití.

Výstražný plakát Národní policejní agentury o konopí
Výstražný plakát Národní policejní agentury o konopí | 
NÁRODNÍ POLICEJNÍ AGENTURA / VIA KYODO

S plánovanými revizemi by se konopí přidalo jako zakázaná látka podle zákona o kontrole narkotik a psychotropních látek. Za porušení zákona by hrozilo až sedm let vězení.

Na úterním plenárním zasedání Poslanecké sněmovny hlasovali pro zákon zákonodárci všech stran kromě těch z Japonské komunistické strany a Reiwy Shinsengumiové.

„Doufáme, že prostřednictvím tohoto zákona se otevře cesta pro pacienty s neřešitelnou epilepsií k užívání léků pocházejících z rostliny konopí, což pomůže zlepšit kvalitu jejich života,“ řekl po schválení zákona v dolní komoře hlavní tajemník kabinetu Hirokazu Matsuno. . „Zároveň doufáme, že nám návrh zákona pomůže zasáhnout proti nezákonnému užívání a držení (konopí) a zabrání jeho zneužívání.“

Vláda je i nadále rozhodně proti užívání marihuany pro rekreační účely a tvrdí, že jde o „vstupní drogu“ k jiným nelegálním drogám. Lékařští experti jsou v této teorii rozděleni.

Vzhledem ke staleté tradici pěstování konopí pro vlákninu v zemi – i když se zmenšuje – se zákon o kontrole konopí vyhýbal odkazu na užívání konopí, aby ušetřil pěstitele konopí před trestním stíháním v případě, že by při sklizni rostliny náhodou vdechli konopí.

Zabavené konopí je vystaveno na policejní stanici v prefektuře Aichi v roce 2015.
Zabavené konopí je zobrazeno na policejní stanici v prefektuře Aichi v roce 2015. | KYODO

V praxi však vláda zachovala politiku nulové tolerance. Policie agresivně zasáhla proti lidem podezřelým z užívání rostliny obsahující tetrahydrokanabinol, psychoaktivní chemikálii, která způsobuje opojení, jak je vidět při nedávném zatčení vysoce postavených dvou studentů týmu amerického fotbalu Nihon University .

Minulý pátek, během zasedání projednávajícího návrh zákona ve výboru pro zdraví, práci a sociální zabezpečení Dolní sněmovny, se někteří znalci postavili proti kriminalizaci „užívání konopí“ a uvedli, že tento krok by nadměrně penalizoval mladé pachatele a ostrakizoval je, čímž by umožnil jejich opětovné začlenění do společnosti. obtížný.

Návrh zákona nakonec výbor prošel většinovým hlasováním, ale bylo k němu přidáno usnesení, které vyzývá vládu, aby vytvořila systém podpory pro takové pachatele, aby mohli získat osvětu v oblasti prevence užívání drog, rehabilitaci a pomoc při hledání zaměstnání.

Autor: Gabriele Ninivaggi

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa