JAR – Národní shromáždění dává soukromému zákonu o marihuaně zelenou

JAR – Národní shromáždění dává soukromému zákonu o marihuaně zelenou

Jihoafrické národní shromáždění v úterý schválilo návrh zákona o konopí pro soukromé účely a poslalo jej k posouzení Národní radě provincií (NCOP), potvrdil mluvčí parlamentu Moloto Mothapho.

Návrh zákona byl poprvé zveřejněn ve vládním věstníku 7. srpna 2020.

Zpracoval jej Portfoliový výbor pro spravedlnost a nápravné služby a údajně také získal podporu různých politických stran.

Návrh zákona o konopí pro soukromé účely následoval po rozsudku prince v roce 2018 ústavním soudem, který uznal, že Jihoafričané mají právo vlastnit a konzumovat konopí ve svých soukromých prostorách.

„NA schválila návrh zákona a poslala jej NCOP k posouzení/souhlasu. Pokud s ním NCOP souhlasí a neprovede změny, bude zasláno prezidentovi ke schválení. Pokud NCOP doporučí změny, pak se vrátí k NA, aby sněmovna tyto změny zvážila,“ řekl Mothapho.

„Jakmile to prezident schválí, stane se z toho zákon a zákon.“

Návrh zákona byl v úterý předložen k posouzení Národnímu shromáždění, přičemž sektor konopí a konopí je jedním ze strategických zemědělských sektorů, které vláda plánuje rozvíjet.

Návrh zákona se ale podle těch ze soukromých konopných komunit, kteří také tvrdí, že zákonodárci s ním tahali za hlavu, připravoval dlouho.

Parlament však uvedl, že zpoždění při schvalování soukromého zákona o konopí bylo oprávněné, protože úřady chtěly dále prozkoumat důsledky, které by nový zákon měl na stíhání dětí v případech týkajících se konopí.

Právní expert z Grow One Africa, Joshua Swart, řekl, že je potěšen pokrokem, kterého bylo dosaženo od rozsudku z roku 2018, ale „byl opravdu pomalý“.

„S tímto rozsudkem měl parlament přibližně 24 měsíců na to, aby uzákonil konopí do našich zákonů, v takovém případě nyní sedíme s návrhem zákona o konopí pro soukromé účely. Je to samozřejmě mnohem více než 24 měsíců, ale ano, čekáme na schválení tohoto zákona,“ řekl Swart IOL.

Zdroj: iol.co.za/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa