Newsweed.fr: Čeští vědci pracují na náhradě krevní plazmy z konopí

Newsweed.fr: Čeští vědci pracují na náhradě krevní plazmy z konopí

Pokud jde o krevní plazmu, poptávka je neukojitelná a nabídka zjevně nedostatečná. Ročně by chybělo kolem 100 milionů litrů plazmy.

V České republice vznikla průlomová iniciativa známá jako projekt Plasma for People . Tento biomedicínský start-up založený v roce 2019 si klade za cíl představit organickou náhražku krevní plazmy, využívající potenciál edestinu, proteinu získaného z konopných semen.

Tento inovativní přístup nejen slibuje nákladově efektivní alternativu, ale také řeší kritické problémy související se sběrem, skladováním a distribucí přírodní plazmy.

Roztok konopných semen pro krevní bioplazmu

Základní kámen projektu Plazma pro lidi spočívá ve využití edestinu, bílkoviny obsažené v konopných semínkách. Tato myšlenka pramení z rozsáhlého výzkumu, který provedli čeští vědci v různých aplikacích konopí.

Pavel Kubů, vedoucí lékařského vývoje projektu, odhaluje, že edestin byl identifikován jako potenciální zdroj náhrady albuminu, hlavního proteinu v krvi, přičemž edestin a albumin jsou si nápadně podobné. Ve srovnání s jinými v minulosti testovanými proteiny je edestin jedinečný v tom, že dokáže podporovat regenerační funkce lidského těla. Například v 50. letech 20. století se v Československu používal v různých formách při léčbě tuberkulózy, před nástupem antituberkulotik a očkování.

Roztok Edestin nemůže zcela nahradit plazmu, obsahuje asi 98 % jejích složek. Ale pokud se plazma používá ke stabilizaci pacientů po operaci nebo k doplnění objemu krve u traumatických stavů jako expandér, bioplazma se může stát náhradou.

Umělá krevní plazma na bázi edestinu má oproti svému tradičnímu protějšku mnoho výhod. Kubů klade důraz na odolnost vůči kontaminaci prionovými chorobami, viry HIV nebo hepatitidy.

Navíc lze tuto náhražku podávat pacientům, kteří z náboženských nebo etických důvodů odmítají plazmu od dárců. Organická krevní plazma má také delší trvanlivost a nevyžaduje zmrazení, což zjednodušuje logistické problémy spojené s tradičním skladováním plazmy.

Nákladově efektivní a logisticky jednoduché

Jedním z hlavních problémů v průmyslu krevní plazmy jsou vysoké náklady spojené s odběrem a skladováním. Umělá krevní plazma na bázi Edestinu navržená v rámci projektu Plasma for People nabízí cenově výhodnou alternativu. Podle Kubů se dá tato náhražka vyrobit přibližně desetkrát levněji než tradičními metodami a navíc se spotřebuje málo konopných semínek, přibližně 1 kilo na 2 litry krevní plazmy.

Organický roztok plazmy nevyžaduje specifické podmínky skladování, protože může být přepravován jako inertní, vakuově balený prášek. Díky této vlastnosti je zvláště výhodný v nouzových situacích, například při masivních katastrofách.

Projekt nyní vstoupil do fáze financování. „V současné době hledáme prostředky na další fázi klinických studií a na proces přípravy na registraci, což vyžaduje mnohem více finančních prostředků,“ vysvětluje Kubů pro český list e15.cz. A dodává: „Snažíme se mít i infrastrukturu potřebnou pro výrobu edestu nejen v medicinální kvalitě, kterou už umíme, ale také proto, aby naše výroba měla větší výrobní kapacity. »

„Máme proinvestováno 1,5 milionu eur a před sebou zhruba rok a půl, které chceme věnovat klinické studii, která bude stát kolem čtyř milionů eur. Pokud je nám známo, podobný výzkum ve světě neexistuje,“ říká Miroslav Mašata, ředitel Plasma For People. 

Firma našla v Německu investora, který má patent na extrakci edestinu a preklinickou studii. Plasma for People se zaměřuje na trh krevní plazmy, ale také na trh s intravenózními roztoky s odhadovanou velikostí trhu 3 miliardy litrů ročně. A představte si další výzkum jiných patologií.

„Například medicína již řadí Alzheimerovu chorobu mezi proteinopatické onemocnění a budoucí výzkum edestinu by se mohl ubírat tímto směrem. Stojíme před úkolem postarat se o společnost, která bude mít velký podíl starších lidí a budeme muset dlouhodobě garantovat kvalitu života,“ dodává.

Autor: Aurélien BERNARD

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa