Nationalgeographic.com: Jak v Amsterdamu a jaké bude nové hlavní město konopné turistiky?

Nationalgeographic.com: Jak v Amsterdamu a jaké bude nové hlavní město konopné turistiky?

Země jako Thajsko a Jižní Afrika se pomalu otevírají marihuanové turistice, multimiliardovému průmyslu. Jiní se ale chtějí problémům Amsterdamu vyhnout.

Amsterdam dominuje konopné turistice již 40 let, ale nyní ustupuje od tohoto mnohamiliardového průmyslu a vytváří příležitosti pro nově vznikající marihuanové destinace v Asii , Africe a Americe. Nová pravidla v centrální turistické oblasti nizozemského města omezují prodej alkoholu, vyžadují dřívější uzavření barů a ukládají pokutu 100 eur (107 dolarů) za veřejné kouření marihuany.

Starostka Amsterdamu Femke Halsemaová médiím řekla, že marihuanová turistika je pohromou pro město, podporuje kriminalitu a veřejné nepokoje, a navrhla zakázat cizincům vstup do konopných kaváren. Od roku 1976, kdy Nizozemsko dekriminalizovalo konopí, je to bucketlistová destinace pro milovníky trávy.

Experti na cestovní ruch tvrdí, že nové amsterdamské politiky by mohly změnit globální konopný turistický průmysl, jehož hodnotu Forbes nedávno odhadl na 17 miliard dolarů ročně . Thajsko , Jižní Afrika , Uruguay , Jamajka , Malta , Mexiko , Kanada a Spojené státy uvolnily své zákony o konopí, což by mohlo stále více přitahovat turisty, předpovídají odborníci. Do této rovnice může vstoupit i Německo , které může brzy legalizovat konopí.

Další hlavní město konopné turistiky?

V čele této smečky potenciálních amsterdamských nástupců je Thajsko. Asijský národ, který byl dlouho známý svými přísnými zákony o drogách, loni legalizoval užívání konopí a nyní má tisíce výdejen . Rychle se stává hlavní konopnou destinací, říká Michael O’Regan , lektor cestovního ruchu na skotské Caledonian University.

„Thajsko je v současnosti volné prostředí s velmi malým omezením spotřeby turisty,“ říká O’Regan, expert na marihuanovou turistiku. „Země přitahuje turisty z oblasti konopí v celé asijské oblasti a může stále více přitahovat Evropany.“

Návštěvníci jsou hlavními zákazníky thajských obchodů s konopím, říká Mendel Menachem, mluvčí High Thailand , webové stránky katalogizující tyto lékárny. Oblíbené thajské destinace Bangkok, Phuket, Koh Samui a Chiang Mai mají mnoho obchodů, kde si turisté mohou drogu volně koupit.

Více než jeden milion thajských obyvatel se zaregistrovalo k legálnímu pěstování konopí, říká Pipatpong Fakfare, odborný asistent cestovního ruchu na univerzitě v Bangkoku. Varuje ale, že thajské zákony o konopí jsou složité. Legální produkty z konopí tam nemohou obsahovat více než 0,2 procenta THC.

To je velmi nízká úroveň pro rekreační marihuanu. Kalifornské lékárny prodávají konopí s 35 procenty THC. „Myslím, že potřebujeme pevné pokyny a nařízení o tom, kde a jak by se zde mělo konopí prodávat nebo distribuovat, než se Thajsko stane hlavním městem konopí,“ říká Fakfare.

Pro srovnání je nepravděpodobné, že by Německo přijalo konopnou turistiku, pokud by drogu legalizovalo, říká Julius Arnegger z Německého institutu pro výzkum cestovního ruchu. „Politici pro liberalizaci konopí chtějí vysvětlit, že v důsledku [navrhovaného] nového zákona nebude konopná turistika,“ říká Arnegger.

„Výslovně poukazují na Nizozemsko jako na model, kterému je třeba se vyhnout. Podle nového zákona bude konopí možné zakoupit pouze v omezeném množství a pro vlastní spotřebu osobami registrovanými v takzvaných konopných klubech, což znesnadní nákupy zahraničním turistům.

Žádná evropská destinace nebude spěchat, aby se stala dalším Amsterdamem, říká O’Regan. „Nemyslím si, že by žádné město chtělo opakovat stejnou zkušenost a nechat turisty létat z celého regionu konzumovat drogy,“ říká. „Barcelona používala podobný klubový model [jaký navrhlo Německo] a mnoho klubů bylo otevřeno turistům. To však vedlo k nárůstu klubů a náborářů, kteří oslovovali turisty, aby prodali klubová členství. To vedlo k nedávnému zásahu v Barceloně proti všem klubům.“

Mezitím se v Africe rozvíjí méně profilovaná scéna konopné turistiky . Jihoafrická republika například v roce 2018 dekriminalizovala užívání konopí v soukromých prostorách.

„Jihoafrická konopná turistika je připravena stát se hlavním specializovaným segmentem cestovního ruchu pro tuto zemi,“ říká Tafadzwa Matiza , lektor cestovního ruchu na North-West University. Říká, že prodej tkanin, oděvů a potravinářských výrobků na bázi konopí může vytvořit další ekonomické příležitosti. Jižní Afrika má také rostoucí počet marihuanových zájezdů a míst „bud and breakfast“, které nabízejí jak ubytování, tak legální konopí.

Konopná turistika v Americe se také rozšiřuje, říká lektor cestovního ruchu na Grand Valley State University John Lipford . Jeho domovský stát, Michigan , jehož cílem je letos překročit 3 miliardy dolarů v prodeji konopí, má řadu ubytování s marihuanou, restaurací a festivalů.

Stejně tak Kanada a americké státy Colorado , Kalifornie, Oregon a Washington . Lipford říká, že v budoucnu by konopná turistika mohla vzkvétat v Kostarice , Panamě , Argentině , Brazílii , Kolumbii , Ekvádoru a Peru – všechny tyto země v posledních letech uvolnily své zákony týkající se marihuany.

Etiketa konopné turistiky

Lipford varuje Cannabis turisty, aby si prozkoumali obchody, kde si mohou marihuanu bezpečně koupit. Zjistěte, zda je povoleno kouření na veřejnosti, účinnost nabízených konopných produktů a zda existují legální šedé zóny mezi léčebným a rekreačním užíváním. „To znamená celý rozdíl mezi příjemnou dovolenou nebo případným zavřením v zahraničí,“ říká.

Neuctivé chování turistů je možná největší hrozbou pro budoucnost cestování po konopí, říká Lipford. „Není moudré, aby turisté s konopím věřili, že jsou v nějakém chráněném herním území, kde se na ně pravidla nevztahují, nebo že budou během své zkušenosti v bezpečí,“ říká.

Autor: Ronan O’Connell

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa