Cnbc.com: „Legalizace konopí je nevyhnutelná,“ říká analytik – co byste měli vědět, než investujete

Cnbc.com: „Legalizace konopí je nevyhnutelná,“ říká analytik – co byste měli vědět, než investujete

Akcie konopí nejsou jediné, které rostly na začátku roku 2021. Po krátkém medvědím trhu souvisejícím s Covid-19 investoři přihazovali téměř cokoli vzrušujícího, včetně kryptoměn , nezaměnitelných tokenů a akcií meme .

Na rozdíl od některých spekulativnějších her se však zdálo, že konopí se blíží bodu obratu ve slibném dlouhodobém příběhu. Břidlice demokratických volebních vítězství, včetně vítězství v Bílém domě, si analytici mysleli, by byla dobrá zpráva pro konopí. Liberálnější vláda by teoreticky snížila legislativní a právní byrokracii, která bránila podnikání s plevelem v celostátním měřítku.

Tyto změny na federální úrovni teprve musí přijít a ochabující nadšení investorů, kromě jiných faktorů, vedlo k velkému poklesu cen akcií. AdvisorShares Pure US Cannabis ETF, který vlastní americké společnosti zabývající se konopím, se v současnosti obchoduje za 6,80 USD za akcii, což je pokles z téměř 52 USD v únoru 2021.

Ale pro odborníky v této oblasti otázka kolem legalizace konopí (a následného boomu v tomto odvětví) nezní jestli, ale kdy.

„Legalizace konopí je nevyhnutelná,“ říká Jaret Seiberg, politický analytik společnosti TD Cowen. “Je jen otázkou, jak hrbolatých bude příštích několik let.”

Zde je to, co potenciální investoři potřebují vědět.

Zátarasy pro firmy zabývající se konopím

Léčivé užívání marihuany je legální ve 38 státech a na základě iniciativy hlasování na začátku listopadu v Ohiu nyní 24 států umožňuje rekreační užívání mezi dospělými. Celkově řečeno, více než polovina Američanů nyní žije ve státech, kde je marihuana legální, a ještě více – asi 70 % – je pro legalizaci, podle nedávného průzkumu Gallupova ústavu .

Proč tedy obchod s marihuanou již nevzkvétá? Droga je stále federálně nelegální a je uvedena mezi nejsmrtelnějšími látkami na světě jako narkotikum podle seznamu I.

To znamená, že podniky se sídlem v USA nemohou přepravovat svůj produkt přes státní hranice, takže každý podnik s konopím, který chce expandovat na celostátní úrovni, musí zřídit obchod ve více státech. Podobně nezákonný status pot ztěžuje konopné firmě zajistit financování a investice od velkých finančních institucí.

A díky daňovým pravidlům, jejichž cílem je ochromit drogové kartely, musí dodavatelé hrnců podávat daně, ale nemohou odebírat běžné obchodní odpočty.

„V zásadě dostanete nulový odpis. Takže efektivní daňová sazba v závislosti na státní a místní dani může dosahovat až 65 %,“ říká Brady Cobb, zakladatel a generální ředitel Sunburn Cannabis.

3 potenciální cesty k legalizaci marihuany

V současné době zastánci konopí sledují tři cesty k legalizaci, která by mohla připravit cestu k explozi ziskovosti pot-firem.

1. Legislativní

Takzvaný zákon SAFER Banking Act se v té či oné podobě připravuje v Kongresu od roku 2019. Legislativa by federálním regulačním orgánům zakazovala penalizovat banky za nabízení služeb, jako jsou bankovní účty, zpracování transakcí s kreditními kartami a mzdové služby, konopí. firmy.

Návrh zákona se v minulosti těšil podpoře obou stran, ale vypadá to, že je v nejisté pozici díky nástupu Mikea Johnsona na předsedu sněmovny. Johnson je proti legalizaci marihuany a nazval ji „vstupní drogou“.

„Zažili jsme ten euforický moment, když to pročistilo senátní výbor – bylo to, jako bychom měli cestu,“ říká Cobb. “Pak začne drama Předseda sněmovny a ten, kdo bude zvolen, je jedním z mála lidí, kteří hlasovali proti.”

2. Soudní

Skupina konopných podniků v Massachusetts podala v říjnu žalobu, která tvrdila, že federální zákon o kontrolovaných látkách představuje protiústavní zásah do moci států, které legalizovaly pot.

Rozhodnutí ve prospěch provozovatelů konopí by nevyřešilo problémy kolem mezistátního obchodu, ale výrazně by usnadnilo život podnikům s plevelem, jak jsou v současnosti nastaveny. Prodejci konopí by například již nemuseli téměř všechny své obchody provádět v hotovosti.

3. Jednatel

V říjnu 2022 požádal prezident Joe Biden ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb, aby přezkoumalo status marihuany podle seznamu I. Proces stále probíhá, ale v dopise, který obdržela agentura Bloomberg ze dne 29. srpna 2023, nejvyšší představitel HHS doporučil agentuře pro boj proti drogám, aby marihuana byla přeřazena do seznamu III.

Ještě se uvidí, jak se tento proces vyvine, ale přechod na plán III „by byl obrovským pozitivem – větší než SAFER,“ říká Jason Wild, zakladatel JW Asset Management a investiční poradce zaměřený na zdravotní péči. Wild je také výkonným předsedou společnosti TerrAscend, kanabinoidní společnosti se sídlem v New Jersey. Hlavním důvodem je podle něj to, že by to mohlo znamenat konec pravidla zakazujícího bankovým firmám vybírat obchodní odpočty.

Investoři si možná budou muset počkat na výnosy

Pro drobné investory jsou investice do konopného průmyslu v podstatě sázkou, že hlavní katalyzátor – celostátní legalizace – spustí ohromný růst zásob. Ale stejně jako v každém rozvíjejícím se odvětví musí existovat vítězové a poražení, říká Cobb.

„Ještě je čas se do toho pustit, ale ne všechny společnosti a trhy jsou si rovné,“ říká. Některé firmy, jak říká, se dostaly do velkého dluhu v naději, že porostou ve více státech, čímž se dostaly do finančně nejisté situace, zvláště pokud dojde ke zpoždění legalizace.

“Vyjměte katalyzátory z rovnice.” Které společnosti jsou nyní nastaveny tak, aby uspěly bez jakéhokoli katalyzátoru? Protože se pravděpodobně stanou velkými vítězi, když se objeví katalyzátory,“ říká Cobb.

To znamená, že potenciální investoři by bylo moudré přiklonit se ke společnostem s důvtipnými manažerskými týmy, hlubokým porozuměním odvětví a silnými rozvahami.

Pokud to zní jako obtížný výzkum, do kterého se lze ponořit, možná bude lepší vybrat si diverzifikovaný fond obchodovaný na burze, který sleduje širokou škálu akcií konopí, což vás teoreticky vystavuje směsici vítězů a poražených.

Ale pozor: Společnosti, které jsou závislé na reformě, tvoří „převážnou většinu“ odvětví, říká Morgan Paxhia, zakladatel Poseidon Investment Management. “Spousta z těchto věcí to nezvládne,” říká.

A může chvíli trvat, než dojde ke skutečné reformě. “Nebudou to týdny ani měsíce,” říká Seiberg. „To se měří na roky. Soudní případy vyžadují čas. Legalizace není blízko k postupu na Capitol Hill. A přeplánování je důležité, ale vytváří nové bolesti hlavy, které vás nedostanou do úplné legalizace.“

Jinými slovy, zatímco akcie konopí mohou být nakonec chytrou sázkou, není to ta, kterou byste měli vydělat s penězi, které budete v brzké době potřebovat.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa