Newsweed.fr: Němečtí poslanci se shodli na revidovaném návrhu zákona o legalizaci konopí

Newsweed.fr: Němečtí poslanci se shodli na revidovaném návrhu zákona o legalizaci konopí

Němečtí poslanci dosáhli dohody o textu legalizujícím konopí v Německu  , o kterém se bude příští týden s podporou vládní koalice hlasovat v Bundestagu.

Konečný text zmírňuje některé navrhované předpisy, získává podporu napříč stranami a připravuje půdu pro rozhodující hlasování v Bundestagu.

Poslankyně za Stranu zelených Kirsten Kappert-Gonther vysvětlila, že jednání o textu umožnila „nalézt praktická pravidla, která zaručují ochranu mladých lidí a zdraví a díky nimž se dekriminalizace dospělých spotřebitelů stává skutečností“.

Klíčové body vyjednávání

Jedním ze základních kamenů legislativy je snížení omezení držení a konzumace konopí. Bezspotřební zóny kolem náměstí, hřišť a škol se zmenšily na polovinu, z 200 na 100 metrů. Zákon navíc zavádí mez tolerance pro držení konopí. Držení 25 až 30 gramů, které by dříve bylo kriminalizováno, je nyní považováno za méně závažný trestný čin, přičemž trestní obvinění se vztahuje pouze na množství nad tento rozsah.

K významným změnám došlo také v oblasti osobní kultury. Povolené množství sušeného konopí pěstovaného dotyčnou osobou bylo zdvojnásobeno z 25 na 50 gramů. Držení méně než 60 gramů je považováno za méně závažný trestný čin, přičemž za tento limit se vztahuje trestní oznámení. Legislativa upřesňuje, že povolené množství se vztahuje na sušené konopí a nikoli na právě sklizené květiny (které váží více).

Dalším klíčovým aspektem zákona je stanovení nového limitu THC pro řidiče , přičemž současný limit jeden nanogram na mililitr krve je považován za příliš nízký. Specializovaná komise bude zodpovědná za navržení revidovaného prahu do 31. března 2024.

Implementace zákona je plánována po etapách. Očekává se, že ustanovení týkající se osobní kultivace a dekriminalizace držení vstoupí v platnost 1. března, zatímco předpisy týkající se konopných klubů by měly být účinné od 1. června nebo 1. července.

Úřady také plánují zavést druhé doplňkové opatření, které by zavedlo pilotní programy pro komerční prodej ve městech po celé zemi. Očekává se, že tato legislativa bude odhalena poté, co bude předložena Evropské komisi k přezkoumání.

Jakmile Bundestag schválí legalizační opatření, Kappert-Gonther řekl, že zákonodárci „budou nadále spolupracovat na druhém pilíři“, který se týká pilotního programu komerčního prodeje.

Po hlasování příští týden bude trvat několik měsíců, než návrh zákona projedná Bundesrat, samostatný zákonodárný orgán zastupující německé státy. Poslanci Bundesrat se pokusili zablokovat navrhovanou reformu v září , ale neuspěli.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa