Wweek.com: Konopní farmáři v Oregonu opět vypěstovali příliš mnoho marihuany

Wweek.com: Konopní farmáři v Oregonu opět vypěstovali příliš mnoho marihuany

V konopném průmyslu v Oregonu téměř každý den přináší nový soudní spor kvůli nezaplaceným účtům, nové zástavní právo kvůli nezaplaceným daním a další společnosti, které uvažují o tom, že se vzdají.

Základem problémů tohoto odvětví je nadměrná nabídka. Příliš mnoho trávy prodávané příliš mnoha maloobchodníky znamená nižší ceny, což znamená, že výrobci, zpracovatelé a dokonce i zprostředkovatelé přicházejí o peníze.

Státní ekonomové toto odvětví pozorně sledují, zčásti proto, že čtvrtletní platby daně z konopí financují služby protidrogové léčby vytvořené opatřením 110.

Po většinu roku 2023 sliboval klesající trend ve výrobě zmírnění strastí tohoto odvětví.

Ale nejnovější prognóza státních ekonomů Marka McMullena a Joshe Lehnera, zveřejněná 20. listopadu, obsahovala zdrcující zprávy pro průmysl.

„Během prvních devíti měsíců roku byla sklizeň marihuany o devět procent nižší než před rokem a o 15 procent nižší než rekordní úroda v roce 2021,“ napsali ekonomové. „Jak se zdálo, že se trh přizpůsobuje, ceny se stabilizovaly. To se změnilo s velkou říjnovou venkovní sklizní, která je o 15 procent větší než loni v říjnu.“

Sklizeň konopí v Oregonu (Oregonská komise pro likéry a konopí)

Beau Whitney, nezávislý ekonom z Portlandu, který sleduje trhy s konopím v Oregonu a po celé zemi, říká, že říjnový nárůst nabídky „nemohl přijít v horší dobu“.

V reakci na průmyslový průzkum, který Whitney v současné době provádí, více než třetina respondentů uvedla, že má problémy s placení daní, a ještě více jich uvedlo, že se potýká se splácením svých dluhů. V mnoha případech maloobchodníci neplatí velkoobchodníkům, kteří neplatí výrobcům.

„Lidé odcházejí od licencí na konopí nebo je prodávají za haléře za dolar,“ říká Whitney.

V celém Oregonu rostou daňové delikty z konopí a výběr daní zaostává za odhady ve čtyřech z posledních pěti čtvrtletí.

Tyto příjmy z měkkých daní jsou důvodem, proč se boj s plevelem odráží i mimo průmysl. Opatření 110, oregonský experiment s dekriminalizací drog, závisí na přibližně dvou třetinách daní z konopí (které vyprodukují čistých 150 milionů dolarů ročně) na služby pro léčbu závislostí. Nízké ceny a vysoké delikvence tedy ohrožují vratké základy Measure 110.

Whitney říká, že pokud by stát chtěl zvýšit ceny, mohl by snížit počet držitelů licencí nebo jejich kapacitu, jako to udělalo Colorado. Ale Mark Pettinger, mluvčí Oregonské komise pro likéry a konopí, říká, že současné podmínky jsou výsledkem záměrných politických rozhodnutí – a neústupnosti federální vlády.

„Stát, průmysl a volení představitelé si představovali, že se Oregon stane čistým vývozcem v rámci federální legalizace,“ říká Pettinger. „Nadměrná nabídka, kterou vidíme, podtrhuje dilema ve všech státech, kde je marihuana legální – je to ekvivalent toho, jako by farmář v Iowě mohl prodávat svou úrodu pouze v Iowě.“

Autor: Nigel Jaquiss

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa