Etfstream.com: Konopné ETF v Evropě utichají

Etfstream.com: Konopné ETF v Evropě utichají

Uzavření produktů a fúze z Rize ETF a HANetf znamenají, že Evropa bude brzy bez konopného ETF, což je další známka konsolidace v rámci tematického prostoru.

Poslední evropská strategie zaměřená na rozdělující sektor, Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (FLWR) v hodnotě 13,9 mil. USD, zaznamená svůj poslední den obchodování 12. prosince, kdy se nová mateřská společnost Ark Invest snaží zefektivnit řadu Rize ETF .

Společnost FLWR, která byla součástí debutového dua produktů Rize ETF, které byly uvedeny na trh v únoru 2020, hrála klíčovou roli při nasměrování aktiv emitenta ETF pod správu (AUM) na více než 100 milionů USD během jednoho roku poté, co během 12 měsíců shromáždila aktiva ve výši 44 milionů USD.

Poté, co Cathie Wood’s ARK v září získala Rize ETF za 5,25 milionu liber, firma uvedla, že je v „nejlepším zájmu investorů“ uzavřít FLWR a tři další ETF, jejichž aktiva zůstala pod 50 miliony dolarů po dobu 30 po sobě jdoucích dní.

Tento krok přichází do dvou měsíců poté, co HANetf oznámil, že sloučí svůj „již neživotaschopný“ 10 mil. USD Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBDX) do 9 mil. USD HAN-GINS Indxx Healthcare Megatrend Equal-Weight UCITS ETF (WELL) „na nebo po“ 29. září.

White-label ETF emitent uvedl, že náročné pozadí pro konopný průmysl zaznamenalo pokles základního indexu CBDX, protože některé čisté společnosti se staly příliš malými na to, aby mohly být považovány za likvidní, zatímco jiné byly úplně staženy.

„Během posledních dvou let zaznamenal sektor léčebného konopí zvýšenou kompresi a zúžení vesmíru, které ještě zhoršily nepříznivé podmínky na trhu,“ uvedl HANetf v prohlášení. 

„Tento vývoj se odrazil v sentimentu investorů a vedl k tomu, že CBDX již není životaschopná.“ 

HANetf uvedl, že AUM ETF za poslední dva roky „výrazně“ kleslo z maxima více než 54 milionů dolarů a neočekával, že se tento trend zvrátit „v krátkodobém až střednědobém horizontu“. 

Kolaps poptávky po ETF je částečně příznakem idiosynkratických rizik, která jsou vlastní kotovaným akciím konopí. Na začátku funkčního období amerického prezidenta Joea Bidena měly politické zadní větry opačný účinek, přičemž obě ETF se během jednoho roku mohly pochlubit více než 40% návratností.

Jejich zánik je však také příznačný pro širší tlak, kterému čelí dlouhodobé tematické koše složené ze společností, které si půjčují peníze na financování nových projektů a výzkumu a vývoje, přičemž zvyšování úrokových sazeb zvyšuje jejich náklady na kapitál a snižuje očekávané budoucí peněžní toky.

Kromě poddimenzovaných konopných ETF má tento trend dopad také na největší evropské tematické strategie včetně 3,7 miliardy USD iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG), který je blízko nejnižší ceny od července 2020.

Stejný tlak stlačil výnosy a poptávku po tematických ETF, což vedlo AssetCo ke snížení ocenění Rize ETF před prodejem podniku ARK.

Do jisté míry to také vysvětluje, proč HANetf uzavřel šest ETF a sloučil dva ETF do jiných strategií ve svém sortimentu od té doby, co Federální rezervní systém loni začal zvyšovat sazby.

Autor: Jamie Gordon

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa