Využití lékařské marihuany u neuropatické bolesti

Využití lékařské marihuany u neuropatické bolesti

Cannabis sativa i indica se po staletí používá jako analgetikum. Rostlina obsahuje více než 400 chemických sloučenin a je často využívána pro své euforické vlastnosti. Dlouhodobé užívání může vést k závislosti a kognitivním poruchám. 

Tetrahydrokanabinol (THC) a kanabidiol (CBD) jsou hlavními složkami a 2 nejlépe prozkoumanými kanabinoidy s analgetickými účinky.

THC je primární psychoaktivní složkou konopí. Mezi jeho účinky patří relaxace, změněné vnímání, zvýšené pocity, zvýšené libido a percepční zkreslení času a prostoru. Dočasné účinky mohou zahrnovat sníženou krátkodobou paměť, sucho v ústech, zhoršenou motorickou funkci, injekci do spojivek, paranoiu a úzkost.

CBD je nepsychoaktivní a má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Bylo prokázáno, že snižuje bolest a zánět bez účinků THC. 14

Mezi další sloučeniny v rostlině konopí patří fytokanabinoidy, flavonoidy a tapenoidy, které mohou mít individuální, interaktivní nebo synergické účinky. 15 Různé kmeny konopí obsahují různá množství jednotlivých složek, což ztěžuje srovnání mezi klinickými studiemi.

Přínosy konopí při periferní neuropatii

Bylo prokázáno, že konopí přináší pacientům s periferní neuropatií řadu benefitů. Patří mezi ně:

  • Úleva od bolesti: Některé studie naznačují, že konopí může být stejně účinné nebo účinnější než standardní farmakologická léčba.
  • Zlepšení spánku: Mnoho pacientů s periferní neuropatií trpí poruchami spánku, které mohou zhoršovat jejich příznaky. Bylo prokázáno, že konopí u některých pacientů zlepšuje kvalitu a délku spánku.
  • Zlepšení kvality života: Díky snížení bolesti a zlepšení spánku konopí v některých studiích zlepšilo celkovou kvalitu života.

Rizika užívání konopí

Navzdory přínosům má konopí i své nevýhody. Jeho užívání může být spojeno s nežádoucími účinky, jako jsou kognitivní poruchy, závratě, sucho v ústech či gastrointestinální obtíže. Tyto účinky mohou být problematické zejména u starších pacientů nebo pacientů s komorbiditami. Obavy vzbuzuje rovněž vliv dlouhodobého užívání konopí na vývoj mozku u mladých dospělých. Konopí je třeba dále pečlivě zvažovat u pacientů s psychiatrickým onemocněním. Úzkost, deprese a psychózy se mohou pravidelným užíváním konopí zhoršit a riziko vzniku těchto stavů se při užívání konopí zvyšuje. Dlouhodobé kouření konopí může vyvolávat kašel, dušnost a vést k exacerbaci chronické bronchitidy.

Metaanalýzy studií účinku konopí na neuropatickou bolest

Níže přinášíme výsledky 3 metaanalýz, které vyhodnocovaly efekt konopí u neuropatické bolesti:

  • Andreae et al. (2015): 5 studií, 178 pacientů

Metaanalýza vycházející z individuálních dat pacientů zahrnula 5 randomizovaných kontrolovaných studií se 178 pacienty v Severní Americe. Všichni měli neuropatii po dobu nejméně 3 měsíců, přičemž úroveň bolesti činila nejméně 3 na 10stupňové škále. 2 studie se týkaly pacientů s neuropatií související s HIV, další 3 zahrnovaly pacienty s neuropatií související s úrazem, diabetem, komplexním regionálním bolestivým syndromem nebo poraněním míchy.

Ve všech studiích byla použita celá rostlina konopí poskytnutá agenturou NIDA (US National Institute of Drug Abuse) k inhalaci a hlavním parametrem účinnosti byly hodnoty na škále bolesti uváděné pacientem. Žádná studie nesledovala pacienty déle než 2 týdny. Bylo zjištěno, že u 1 z každých 5−6 pacientů léčených konopím došlo k nejméně 30% snížení bolesti (number needed to treat /NNT/ 5,6).

  • Nugent et al. (2017): 13 studií, 246 pacientů

Autoři analyzovali 13 intervenčních a observačních studií, jichž se účastnilo celkem 246 pacientů s chronickou centrální nebo periferní neuropatickou bolestí. Pacienti byli léčeni různými konopnými přípravky přírodního původu. Aktivně léčení pacienti častěji uváděli alespoň 30% zlepšení neuropatické bolesti. Studie byly opět spíše malé a měly krátké trvání.

  • Mücke et al. (2018): 16 studií, 1750 pacientů

Systematický přehled studií vypracovaný v rámci iniciativy Cochrane analyzoval výsledky 16 studií se 1750 pacienty trvajících 2−26 týdnů. Oproti placebu byla porovnávána účinnost a bezpečnost oromukozálního spreje obsahujícího kombinaci tetrahydrokanabinolu (THC) a kanabidiolu (CBD) přírodního původu, syntetického kanabinoidu nabilonu, konopí k inhalaci a THC přírodního původu.

Při léčbě konopnými přípravky dosáhlo výrazně více osob ≥ 50% úlevy od bolesti oproti placebu (21 vs. 17 %; NNT 20); 30% snížení bolesti dosáhlo 39 % léčených pacientů oproti 33 % užívajícím placebo (NNT 11). Na druhou stranu výrazně více účastníků odstoupilo ze studií z důvodu nežádoucích účinků při léčbě konopím než při užívání placeba (10 vs. 5 %), přičemž psychiatrické nežádoucí účinky se vyskytly u 17 % pacientů užívajících aktivní léčbu oproti 5 % užívajících placebo (number needed to harm /NNH/ 10).

Analyzované studie trpěly metodologickými omezeními, včetně malého rozsahu, krátké doby trvání a nejednotnosti designu. Pro stanovení poměru rizik a přínosů je rozhodující další hodnocení dlouhodobé účinnosti a snášenlivosti.

Má se tedy doporučovat konopí při neuropatické bolesti?

Užívání konopí při periferní neuropatii je složitá problematika, která vyžaduje pečlivé zvážení ze strany předepisujících odborníků. Ačkoliv současný výzkum potvrzuje analgetický přínos konopí u neuropatické bolesti srovnatelný s gabapentinem, je zapotřebí dalšího zkoumání, aby bylo možné lépe vyhodnotit dlouhodobou bezpečnost, účinnost a interakce se standardní léčbou. Na základě dostupných dat spolu s důkladnou znalostí každého pacienta je vhodné individuálně posoudit, zda u něj přínos léčby konopím převáží nad potenciálními riziky.

(asa)

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa