Businessofcannabis.com: Řecký europoslanec vyzývá Evropskou komisi, aby se zabývala „nesrovnalostmi“ v oblasti léčebného konopí, které nutí pacienty na nezákonný trh

Businessofcannabis.com: Řecký europoslanec vyzývá Evropskou komisi, aby se zabývala „nesrovnalostmi“ v oblasti léčebného konopí, které nutí pacienty na nezákonný trh

Řecký europoslanec Stelios Kouloglou se obrátil na Evropskou komisi (EK), aby se zabývala nedostatečným legislativním rámcem pro léčebné konopí, kvůli kterému se pacienti spoléhají na nelegální trh.

Přestože je Řecko jednou z prvních evropských zemí, která v roce 2017 legalizovala léčebné konopí, současné předpisy znamenají, že o šest let později nejsou pacienti v  Řecku  stále o nic blíž k tomu, aby měli přístup k legálním produktům.

V roce 2018 byl přijat rozsáhlejší zákon, který povoluje pěstování produktů na bázi konopí s obsahem THC nad 0,3 %, ale domácí produkce je pomalá.

V listopadu 2021 pak řecká vláda zavedla zákaz dovozu produktů z konopí, což je podle místních zdrojů „porušení základních principů EU“ podle článku 28 Smlouvy o EU, volného pohybu zboží mezi členskými státy.

Výsledkem je, že tisíce pacientů stále spoléhají na konopí, které je dostupné prostřednictvím nelegálního trhu nebo si pěstují vlastní k léčbě závažných zdravotních stavů.

Ve své otázce adresované EK v úterý 5. prosince Kouloglou apeloval na úředníky, aby se zabývali tímto a potřebou evropského legislativního rámce pro léčebné konopí, který by „účinně omezoval černý trh, reguloval kvalitu i přesné označování a zajistil legální a bezpečný přístup“. na léčivé přípravky pro lékařské použití“.

„Použití konopí pro lékařské účely je všeobecně přijímáno,“ řekl.

„Světová zdravotnická organizace (WHO) navrhuje jeho předepisování pro širokou škálu stavů a ​​Evropský parlament vyzval evropské a národní úřady, aby problém řešily legislativně, financovaly výzkum a inovace a poskytovaly informace zdravotníkům.

„Léčivé konopí je v Řecku legalizováno od roku 2017 pro pěstování a výrobu produktů s obsahem THC vyšším než 0,3 %, ale pacienti v současné době nemají přístup k formulacím a několik domácích investičních zdrojů je ve výrobě pomalé.“

Kouloglou dodal: „Kromě toho v listopadu 2021 řecká vláda zakázala dovoz léčivých konopných produktů v rozporu s článkem 28 SFEU (Smlouva o fungování Evropské unie), čímž v zemi vytvořila oligopolní podmínky. V důsledku toho byli pacienti nuceni uchýlit se k nelegálnímu trhu pro léčbu mnoha zdravotních stavů.“

V lednu Tikun Olam Europe, dceřiná společnost izraelské konopné společnosti Tikun Olam,  oznámila  , že operace byly zahájeny v první řecké továrně na výrobu léčivého konopí.

Očekávalo se, že první produkty na bázi květin budou k dispozici do konce roku 2023, ale nyní se očekává, že to bude odloženo na později v roce 2024.

Pacienti a rodiny zůstávají „zločinci“

Jacqueline Poitrasová, zakladatelka řecké skupiny na podporu pacientů MAMAKA, která se výrazně podílela na kampani za legalizaci léčebného konopí, uvedla, že je načase, aby EU řešila „nerovnost“ v přístupu.

„Je načase, aby se Evropský parlament a Komise posunuly k otázce rovného přístupu pacientů pro všechny státy Evropské unie,“ řekla Cannabis Health.

„Nerovnost mezi členskými státy, pokud jde o legislativu pro léčebné konopí, je v přímém rozporu s duchem a zákony, které upravují práva pacientů v Evropské unii – každá země byla ponechána svému osudu a břemeno změny spočívá přímo na ramena pacientů.

Poitras dodal: „V Řecku šest let ‚legálního lékařského použití‘ neposkytlo legální produkty více než hrstce pacientů. Vládní zákaz dovozu neudělal nic na ochranu místních investorů – pouze prodloužil období, kdy rodiny a pacienti zůstávají zločinci.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa