Msn.com: Co říkají náboženství o marihuaně?

Msn.com: Co říkají náboženství o marihuaně?

Podle historických záznamů jíme, pijeme a kouříme konopí již tisíce let. A hádejte co? Psychoaktivní účinky marihuany upoutaly pozornost mnoha náboženství, z nichž některá ji přijala jako svátost, zatímco jiná ji pro její vlastnosti odsoudila. Marihuana se často konzumuje rekreačně kvůli účinkům hlavní psychoaktivní složky rostliny, THC. Má však také mnoho dalších potenciálních výhod, zejména pokud jde o vlastnosti tlumící bolest.

V nedávné době bylo užívání konopí schváleno pro lékařské účely, ale také dekriminalizováno pro obecné užívání v mnoha zemích. Co na to říkají náboženství? Klikněte na tuto galerii a dozvíte se to.

Baháʼí víra

Toto náboženství, založené v 19. století Bahá’u’lláhem, se ve své svaté knize Kitáb-i-Aqdas marihuanou nijak zvlášť nezabývá. Zakazuje však „jakoukoli látku, která vyvolává ospalost a letargii“.

‚Abdu’l-Baha (Bahá’lláhův syn) řekl, že kouření hašiše brání člověku v osvícení a ve vztahu s Bohem. Shoghi Effendi, vnuk a nástupce ʻAbdu’l-Baháa, také nedoporučoval užívat výrobky z marihuany, výjimkou je, pokud je předepsána lékařem pro lékařské účely.

Judaismus

Někteří vědci vykládají části starých židovských spisů, jako je Talmud a Hebrejská bible, jako odkazy na konopí. Historicky židé konzumovali marihuanu po tisíce let. A to do té míry, že v roce 2020 byly v jedné studii nalezeny důkazy o tom, že starověcí Izraelité konopí pálili jako součást svých náboženských rituálů. To bylo nalezeno v 2700 let starém chrámu v izraelském Tel Aradu.

O tom, zda je marihuana košer, diskutuje mnoho rabínů. Někteří tvrdí, že je v pořádku, pokud se kouří a nejí, zatímco jiní považují za košer pouze lékařskou marihuanu. Rekreační užívání marihuany bylo v Izraeli dekriminalizováno v roce 2019, ale ne pro každého a za všech okolností. Užívání marihuany pro lékařské účely je povoleno od 90. let 20. století.

Katolicismus

Bible se o marihuaně a jejím užívání výslovně nezmiňuje, ale Katechismus katolické církve, schválený v roce 1992, se k ní vyjadřuje poměrně jasně. Odstavec 2291 říká: „Užívání drog způsobuje velmi vážné škody na lidském zdraví a životě. Jejich užívání, s výjimkou přísně terapeutických důvodů, je těžkým proviněním.“

Někteří teologové vykládají terapeutické užívání jako užívání marihuany na lékařský předpis, ale tento výklad není všeobecně přijímán. Mezi katolíky je však všeobecně přijímáno, že rekreační užívání marihuany je nepřípustné.

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů, známá také jako mormonská církev, odsuzuje užívání tabákových výrobků, takže kouření marihuany je také porušením Slova moudrosti (mormonských zdravotních zákonů). Hlavním důvodem je to, že může vést k závislosti.

A co lékařské užívání marihuany? Církev její užívání akceptuje, pokud ji předepíše lékař. Marihuana se však nesmí kouřit. A rekreační užívání marihuany je přísně zakázáno.

Hinduismus

Na rozdíl od jiných náboženství najdete v hinduistických textech zmínky o marihuaně a jejím užívání. Toto třetí největší náboženství na světě má dlouhou historii s rostlinou, kterou Atharvaveda (náboženský text) považuje za svatou.

Hinduisté užívají marihuanu již po tisíciletí. Říká se, že sám božstvo Šiva konzumoval tuto posvátnou rostlinu ve formě nápoje zvaného bhang. V indickém zákoně o drogách skutečně existuje výjimka, která umožňuje prodávat a konzumovat listy marihuany jako bhang.

Buddhismus

Páté z pěti buddhistických přikázání říká: „Zdrž se omamných látek, které zatemňují mysl.“ Dalajlama zašel v jednom rozhovoru tak daleko, že rekreační užívání marihuany označil za „jed“. Řekl však, že lékařské užívání této rostliny je přijatelné.

Přestože bylo konopí v Thajsku v roce 2022 dekriminalizováno, Národní úřad buddhismu zakázal mnichům kouřit nebo pěstovat konopí ve svých chrámech, jedinou výjimkou je, pokud se používá k lékařským účelům.

Islám

Historie říká, že perští a iráčtí muslimové začali hašiš užívat kolem roku 800, ale ve 13. století ho zakázal mamlúcký sultán Bajbars. Užívání konopí je zakázáno dodnes.

Zatímco rekreační užívání marihuany je mezi muslimy většinou zakázáno, v roce 2018 vydala Rada pro fiqh Severní Ameriky prohlášení o podmínkách, za kterých by bylo užívání lékařské marihuany přípustné; konkrétně je v pořádku, pokud „při konzumaci velkého množství nedochází k intoxikaci uživatele“.

Súfismus

Na rozdíl od tradičního islámu je súfismus, známý také jako tasawwuf, formou islámské mystiky nebo askeze. Užívání hašiše mezi súfisty se datuje do 12. století a k súfijskému vůdci šejchu Hajdarovi z řádu Hajdaríja.

Hajdaríjští súfisté pak rozšířili užívání hašiše z oblasti Chorásánu (dnešní Írán a Afghánistán) na jih do Sýrie a Egypta. Mezi oblíbené způsoby konzumace hašiše patří kouření prostřednictvím dýmky zvané nafir-e-vahdat („trubka jednoty“) a míchání s jogurtem, které nazývají dugh-e vahdat („nápoj jednoty“).

Rastafariánství

Jestli je na světě nějaké náboženství, které je pro trávu, pak je to rastafariánství. Rasta kouří ganju, ale marihuanu používají i jinak, například při vaření a jako lék.

Předpokládá se, že hinduističtí indičtí dělníci seznámili jamajské rasty s užíváním ganji v 19. století. Rastové kouří marihuanu ze svátečních, nikoli rekreačních důvodů. Činí tak rituálně, jako součást svého náboženství.

Sikhismus

V sikhském kodexu chování (Sikh Rehat Maryada) se říká, že „sikh nesmí užívat konopí (marihuanu), opium, alkohol, tabák, zkrátka žádné omamné látky“. Užívání marihuany je však rozšířené zejména v komunitě sikhů Nihang. Nihangové, známí také jako akalové nebo „nesmrtelní“, jsou skupinou sikhských bojovníků. Konzumace marihuany byla využívána zejména během bitev.

Konopné listy se konzumují ve formě, kterou Nihangové nazývají shaheedi degh, bhang, sukha nebo panj pattey. Ačkoli se o užívání marihuany vedou diskuse, protože Nihangové se již mnoho let nezapojují do bojů.

Zoroastrismus

Toto starověké náboženství vzniklo před křesťanstvím i islámem. Zend Avesta (posvátná kniha) zmiňuje marihuanu ve svazcích známých jako Vendidad. Kniha nazývá bhang „dobrou drogou“.

Zend Avesta se také zmiňuje o božské rostlině zvané haoma nebo sauma. O botanické identifikaci této rostliny se stále diskutuje. Zatímco někteří se domnívají, že jde o variantu efedry nebo dokonce o odkaz na halucinogenní rostlinu či houbu, vědec B. L. Mukherjee předpokládá, že by mohlo jít o marihuanu.

Šintoismus

Šintoističtí kněží a jejich stoupenci užívají marihuanu v různých kontextech. Vyznavači tohoto japonského náboženství věří, že taima (marihuana) má očistné účinky a dokáže zahnat zlé duchy.

Kult Santa Muerte

Kult Santa Muerte není náboženstvím jako takovým, nýbrž světcem mexického lidového katolicismu, který má v zemi stále více příznivců. Vyfukování kouře (včetně marihuany) na svatyni je mezi uctívači běžnou praxí.

Santa Muerte je jednou z nejoblíbenějších narkotických světic v zemi a díky jejímu spojení s podsvětím a drogovými kartely se při uctívání běžně užívá marihuana.

Santo Daime

Santo Daime je relativně nové náboženství. Vzniklo na počátku 20. století a jeho zakladatelem byl Raimundo Irineu Serra v Brazílii. Santo Daime kombinuje prvky lidového katolicismu a indiánského šamanismu. Stoupenci jsou známí především tím, že se účastní ayahuaskových (psychedelických) obřadů, ale jako forma duchovního vedení se používá také konopí.

Stoupenci Santo Daime, známí jako daimisté, označují konopí jako Santa Maria, ale je známo, že pouze jedna konkrétní skupina ho používá jako součást svých rituálů. Jedná se o skupinu, která se v 70. letech 20. století oddělila od hlavní sekty. Skupina daimistů, která následovala Padrinha Sebastiãa, přisuzovala užívání marihuany, ale většina daimistů ji považuje za drogu.

Taoismus

Taoismus je dalším východním náboženstvím, které je spojováno s užíváním konopí. Božstvo Magu je spojováno s konopím a je dokonce známé jako „bohyně konopí“. Taoistické božstvo je považováno za ochránkyni žen a bohyni výživy, léčení a dlouhověkosti.Zdroje: Dějiny konopí a konopí v Evropě, např: (Grunge) (BBC)


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa