Benzinga.com: Úleva ADHD s Cannabis produkty? 

Benzinga.com: Úleva ADHD s Cannabis produkty? 

Nedávná studie z UK Medical Cannabis Registry objasnila potenciální přínosy léčivých přípravků na bázi konopí (CBMP) při léčbě poruchy pozornosti/hyperaktivity (ADHD).

Výzkum, zaměřený na kvalitu života související se zdravím (HRQoL) a výsledky bezpečnosti, ukazuje na významné zlepšení obecné HRQoL, úzkosti a kvality spánku u pacientů s ADHD léčených CBMP.

Pozorována významná zlepšení

Výzkum provedený na 68 pacientech zjistil pozoruhodné zlepšení HRQoL po 1, 3 a 6 měsících, měřeno hodnotou indexu EQ-5D-5L. Úzkost a kvalita spánku, hodnocené dotazníkem generalizované úzkostné poruchy-7 (GAD-7) a jednopoložkovým skóre kvality spánku (SQS), rovněž vykazovaly významné zlepšení ve všech sledovaných intervalech. Pozoruhodné je, že studie zaznamenala 61 nežádoucích účinků, převážně středních, u 16,18 % účastníků.

Bližší pohled na přístup studie 

Navzdory těmto slibným výsledkům studie nabádá k opatrnosti při interpretaci dat. Neschopnost prokázat příčinný účinek omezuje zjištění, což naznačuje potřebu dalšího zkoumání prostřednictvím randomizovaných kontrolovaných studií. Tento opatrný přístup je zvláště relevantní vzhledem ke složitosti ADHD, charakterizované nepozorností, hyperaktivitou a impulzivitou, což často vede k psychosociálním problémům.

Krok vpřed, s opatrností

Studie ve Spojeném království je významná tím, že je jednou z prvních, která hodnotí dlouhodobé výsledky léčby CBMP u ADHD, a poskytuje tak základ pro budoucí výzkum. Snížení používání standardních léků na ADHD během studie dále podtrhuje potenciál CBMP jako alternativní možnosti léčby. 

Omezení studie, včetně jejího nekontrolovaného designu a potenciálních zkreslení ve skupině pacientů, však vyžadují další vysoce kvalitní klinické studie, které by tato zjištění komplexně potvrdily.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa