Benzinga.com: USA ztratily 8,5 miliardy dolarů na daních z konopí a to kvůli chybějící federální legalizaci, novému daňovému „plánu“

Benzinga.com: USA ztratily 8,5 miliardy dolarů na daních z konopí a to kvůli chybějící federální legalizaci, novému daňovému „plánu“

Pokud jde o zdanění produktů z konopí, věci jsou poměrně složité.

Marihuana je podle federálního zákona stále považována za látku seznamu 1 a pouze 24 států má své vlastní legální rekreační trhy. Výsledkem je široká škála daňových předpisů. Co by se stalo s daněmi v případě federální legalizace?

Nezisková  daňová nadace  vydala  minulý týden zprávu  , která analyzuje současnou situaci a předvídá, co by se mohlo stát v případě národní reformy.

„Důležitý je návrh spotřební daně. Dobře navržené daně generují příjmy s mnohem menším společenským dopadem než špatně navržené daně,“ píše se ve zprávě.

Podle projekcí by federální legalizace mohla vygenerovat 8,5 miliardy dolarů ročně pro všechny státy.  To je srovnatelné s přibližně 3 miliardami dolarů v příjmech z konopí v loňském roce. 

Přehled nejdůležitějších věcí

  • V případě povolení mezistátního obchodu by měla velký význam daňová konzistence napříč jurisdikcemi.
  • Zkušenosti některých právních států ukazují, že je důležité, aby daňové sazby byly dostatečně nízké, aby umožnily legálním trhům destabilizovat legální nelegální trhy.
  • Zatímco  zdanění založené na potenci je ideální , problémem je, že testování účinnosti je stále drahé a často nerealizované. Dokud se to nezlepší (testování potence bude dostupnější a spolehlivější), řešení by bylo možné hledat v dani založené na váze nebo hybridní dani založené na váze na základě omezeného počtu kategorií účinnosti. Tento model by umožnil vyšší daňové sazby na účinnější produkty a zároveň by omezil náklady na testování. 
  • Navrhovaný hybridní daňový model založený na hmotnosti by mohl stanovit základní daňovou sazbu podle hmotnosti pro produkty z konopí obsahující méně než 10 % THC; tato sazba by se mohla zdvojnásobit u produktů s 10 % až 25 % procent THC a poté znovu zdvojnásobit u produktů obsahujících 25 % THC nebo více. 

„Jednoduchý daňový systém s nízkou sazbou a nízkými náklady má potenciál zvýšit značné množství příjmů a zároveň snížit sociální škody způsobené konopím tím, že nezákonné tržní transakce začlení do právního tržního rámce,“ uzavřel  Adam Hoffer , daňový nadace. ředitel pro politiku spotřební daně a hlavní autor zprávy.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa