Tyden.cz: Thajsko zvažuje, že rekreační užívání marihuany znovu ilegalizuje

Tyden.cz: Thajsko zvažuje, že rekreační užívání marihuany znovu ilegalizuje

Thajská vláda chce znovu postavit rekreační užívání marihuany mimo zákon. Pro příslušný návrh se teď snaží získat veřejné mínění, uvedla dnes agentura Reuters.

V Thajsku v posledním více než jednom roce kvetlo podnikání související s užíváním marihuany. V roce 2021 se Thajsko totiž stalo první zemí jihovýchodní Asie, která užívání této lehké drogy dekriminalizovala. Kromě Thajska je dnes konopí k rekreačním účelům legální jen v několika dalších zemích světa, zejména v Uruguayi, Kanadě, Jihoafrické republice, Mexiku, na Maltě a v Gruzii.

V Thajsku vznikly díky legalizaci i v důsledku nedostatečné regulace tisíce prodejních míst s marihuanou. K dostání je v lázeňských zařízeních, restauracích či na festivalech. Nynější vláda premiéra Sríttchy Tchavisina však připravila návrh zákona, který má rekreační užívání konopí opět postavit mimo zákon.

ČTĚTE TAKÉ: Thajsko zakáže rekreační užívání konopí. Legalizovalo ho před 18 měsíci

Chystané změny, které jsou v souladu s předvolebními sliby, přicházejí krátce poté, co Tchavisin vyslovil obavy ze zneužívání drogy. Slíbil přitom, že jeho vláda podpoří jen užívání konopí pro lékařské účely.

„Navrhli jsme ten zákon za účelem zákazu nesprávného užívání konopí,“ řekl tento týden médiím thajský ministr zdravotnictví Čolnan Srikev. „Veškeré rekreační užívání je špatné,“ dodal.

Návrh příslušného zákona, který v úterý zveřejnilo thajské ministerstvo zdravotnictví, umožní konopí užívat jen pro lékařské účely. Za rekreační užívání by měla hrozit pokuta až 60.000 bátů (více než 38.000 Kč). Za reklamu a marketingové kampaně na rekreační užívání konopí by měl pak hrozit až rok vězení nebo pokuta až 100.000 bátů.

Návrh také zpřísňuje tresty za pěstování konopí bez povolení. Provinilci by hrozil rok až tři roky vězení a pokuta v rozmezí od 20.000 do 300.000 bátů.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa