Newsweed.fr: Nová thajská vláda přistoupila k zákazu rekreačního užívání konopí

Newsweed.fr: Nová thajská vláda přistoupila k zákazu rekreačního užívání konopí

Thajsko, průkopník v Asii v dekriminalizaci konopí v roce 2022, už několik měsíců zvažuje skutečnou regulaci tohoto sektoru. Dekriminalizace ve skutečnosti otevřela dveře trhu a místním i zahraničním spotřebitelům se všemi důsledky spojenými s nedostatečnou regulací: neregulovaný růst trhu s konopím , nelegální dovoz , nedostatečná kontrola kvality a chybějící zdravotní politika.

Nově zvolená vláda v čele s premiérkou Sretthou Thavisinovou proto prosazuje změnu paradigmatu, a to oficiálním omezením konopí na lékařské použití.

Thajský ministr veřejného zdraví, Dr. Cholnan Srikaew, podepsal navrhovaný zákon o konopí, který se jasně zaměřuje na lékařské aplikace. Cílem zákona je odrazovat od rekreačního používání zavedením opatření ke kontrole a prevenci zneužití. Návrh zákona nyní musí být předložen ke schválení Poslanecké sněmovně.

Podle navrhovaného zákona bude každému, kdo kouří konopí pro rekreační účely, hrozit pokuta až 60 000 bahtů (1 500 eur). Lidem, kteří prodávají konopí nebo jeho výtažky pro rekreační účely, hrozí rok vězení nebo pokuta 100 000 bahtů (2 600 eur), případně obojí.

Přebytek nabídky na trhu vedl k výraznému poklesu cen konopí, což vyvolává otázky o kvalitě a důvěryhodnosti produktů. Soratat Pongsangiam, prezident Greenhead Clinic , doufá, že přísnější předpisy obnoví kontrolu a důvěryhodnost tohoto sektoru. Odborníci očekávají tvrdý zásah proti nelicencovaným pop-up obchodům, potenciální zákaz některých konopných produktů a povinné měsíční hlášení o prodeji za účelem sledování typů produktů a spotřebitelů.

Ne všichni jsou však těmto změnám nakloněni. Thajská síť Cannabis Future Writing Network kritizovala navrhovanou legislativu a uvedla, že byla podepsána bez konzultace se zúčastněnými stranami, jak se vláda zavázala udělat.

Vyvíjející se politický postoj ke konopí, zejména od osobností jako Anutin Charnvirakul, bývalý ministr zdravotnictví, který hrál klíčovou roli v dekriminalizaci , činí debatu ještě složitější. Vliv Charnvirakula, nyní ministra vnitra, by mohl zpochybnit směřování k přísnější regulaci.

Vzhledem k tomu, že se thajská vláda zapojí do tohoto nařízení, vyvážení zájmů zúčastněných stran, veřejného zdraví a konopného průmyslu bude zásadní pro úspěch a udržitelnost thajské konopné politiky.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa