Newsweed.fr: Španělské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že léčebné konopí bude „brzy“ zcela legalizováno

Newsweed.fr: Španělské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že léčebné konopí bude „brzy“ zcela legalizováno

Španělské ministerstvo zdravotnictví, které nově vede Mónica García, je podle španělských médií ElPlural údajně blízko schválení komplexních předpisů pro lékařské použití konopí . Tato iniciativa, která je součástí širšího rámce programu strany Sumar, z níž ministr pochází, má za cíl považovat konopí za lék, jehož užívání je založeno na vědeckých důkazech.

Očekává se, že navrhované nařízení, v současné době ve formě návrhu Národní agentury pro léčiva a zdravotní produkty (AEMPS), bude schváleno v nadcházejících měsících, což Španělsku umožní sladit se s většinou evropských zemí, které již legalizovaly léčebné konopí.

Před dokončením ministerské vyhlášky se ministerstvo plánuje sejít se zúčastněnými stranami, zejména s Observatoří lékařského konopí (OECM), aby shromáždilo jejich názory a reakce.

Zpoždění v jeho realizaci

Cesta k regulaci léčebného konopí ve Španělsku byla poznamenána četnými zpožděními. Podvýbor, který se sešel v červnu 2022, pověřil AEMPS, aby do šesti měsíců vypracovala zprávu. Bývalý ministr zdravotnictví José Miñones se však za zpoždění omluvil s odkazem na „přílišnou horlivost“ . Následné předložení zprávy nové ministryni Mónice Garcíaové v prosinci však ukazuje, že snahy o zajištění dostupnosti léčby na bázi konopí pokračují.

Jakmile bude učiněno politické rozhodnutí, bude Španělsko narážet na stejné překážky jako ostatní země. Na jedné straně by schválení předpisů o léčebném konopí mohlo být katalyzátorem významných změn. Farmaceutický průmysl očekává boom a místní a mezinárodní společnosti zkoumají příležitosti k vývoji a výrobě léčivých přípravků odvozených z konopí.

Nicméně pro samotný trh s konopím se cesta vpřed zdá složitá. I když se očekává, že poptávka po léčebných konopných produktech poroste, přísná regulace, zejména pokud jde o předepisování a monitorování léků, by zpočátku mohla omezit dostupnost. To bude představovat výzvu pro výrobce a distributory, kteří se budou muset přizpůsobit pravděpodobným přísným regulačním požadavkům a ze začátku budou schopni zásobovat pouze malý počet pacientů.

Současný přístup Španělska k regulaci léčebného konopí je ve srovnání s jinými zeměmi v plenkách. Země jako Uruguay, Izrael a Nizozemsko legalizovaly léčebné konopí již dávno, zatímco Kanada a některé americké státy již začaly s regulací rekreačního užívání.

Různorodost předpisů v Evropě , od německého schvalování léčivých přípravků na bázi konopí až po portugalské povolování výtažků z konopí na předpis, zdůrazňuje potenciál složitosti legislativního rámce obklopujícího léčebné konopí.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa