Newsweed.fr: Portugalská armáda se zabývá produkcí léčebného konopí

Newsweed.fr: Portugalská armáda se zabývá produkcí léčebného konopí

Portugalská národní lékařská laboratoř (LNM), instituce spadající pod portugalské ministerstvo obrany, podle informací Cannareporteru postupuje v produkci léčebného konopí kupředu.

LNM, historicky spjatá s portugalskou armádou, nedávno podepsala smlouvu na výstavbu čistých prostor pro léčebné konopí. Tato iniciativa, která stojí přibližně 183 000 eur, by měla za cíl uspokojit lékařské potřeby portugalských pacientů tím, že nabídne potenciální alternativu nebo doplněk ke stávajícím farmaceutickým možnostem.

Zakázka a výstavba čisté místnosti

Podle informací poskytnutých Cannareporterem se smlouva podepsaná v srpnu 2023 týká výstavby čistých prostor. Smlouva stanoví dobu dokončení 144 dní a byla zadána společnosti TypeSolution SA, která se specializuje na poradenství v oblasti laboratorních a průmyslových zařízení. TypeSolution SA spolupracovala zejména s několika portugalskými klienty v sektoru léčebného konopí, včetně Tilray, CannPrisma a LabialFarma.

Ačkoli portugalské právo umožňuje LNM přispívat k výrobě léčiv na bázi konopí, konkrétní povaha jejich účasti zůstává nejasná. Zapojení LNM do konopí by mohlo pomoci zmírnit byrokratickou zátěž spojenou s povolením výjimečného použití (ekvivalent francouzských ATU) a snížit vysoké pořizovací náklady stávajících léků na bázi konopí, jako je Epidyolex nebo Sativex .

Přesné cíle vyvíjené infrastruktury a to, zda LNM hodlá vytvářet konkrétní léčivé konopné produkty, však zůstávají nejasné, protože Cannareporter neměl od LNM konkrétnější odpověď.

Projekt a výzkumné konsorcium SkanAbility

LNM se také účastní projektu „SkanAbility“, výzkumného konsorcia zahájeného v roce 2020. Tento projekt, na kterém se podílejí průmysloví hráči, Farmaceutická fakulta Univerzity v Lisabonu a Univerzita Minho, se zaměřil na vývoj formulací pro funkční kosmetiku a aromaterapie zahrnující kanabinoidy a terpeny.

Cílem projektu, jak je podrobně popsáno v textu, bylo vytvořit formulace, včetně krémů, emulzí, topických přípravků nebo obohacených olejů, s purifikovanými kanabinoidy a terpeny extrahovanými z květů nebo listů konopí .

Úkolem NML v rámci projektu „SkanAbility“, konkrétně kategorizovaného jako „T106“, bylo vytvořit konopnou biobanku s využitím biologických vzorků a zaznamenáváním komplexních charakterizačních dat. Cannareporter uvádí, že plánování a návrh podpůrné struktury biobanky byly dokončeny a probíhá implementace fyzické infrastruktury.

Kromě toho NML tvrdí, že dokončilo další kritický úkol související s projektem: plánování a vytvoření plánu řízení kvality pro manipulaci s biologickými vzorky. To zahrnuje zajištění bezpečnosti, přepravy, skladování a sledovatelnosti procesů spojených se správnou konzervací a manipulací se vzorky. Dále je zmíněn vývoj digitálního registru věnovaného správě databáze biobank.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa