Konopný graf týdne: Zlepšila se likvidita obchodování s akciemi marihuany?

Konopný graf týdne: Zlepšila se likvidita obchodování s akciemi marihuany?

Zveřejnění neredigovaného textu doporučení HHS popohnalo ceny akcií konopí nahoru. MSOS ETF za poslední měsíc vzrostla přibližně o 27 %. Byla však cenová síla doprovázena vyššími absolutními a relativními objemy obchodů?

Níže uvedený graf ukazuje agregovaný průměrný denní objem obchodů v dolarech pěti největších amerických MSO podle tržní kapitalizace (červené sloupce) a pěti nejlepších kanadských LP (modré sloupce). V každém případě jsme přidali objem z primární a sekundární burzy. Americká skupina obchoduje větší objem na OTC než na CSE. Kanadské LP obchodují většinu svého objemu na Nasdaq s CSE jako sekundární burzou.

Plná červená čára ukazuje US Days to Trade Market Cap (DTTMC), zatímco plná modrá čára ukazuje tuto statistiku pro kanadské LP. Days to Trade Market Cap je naším preferovaným měřítkem likvidity akcií, počítá se jako tržní kapitalizace dělená průměrným denním objemem obchodování v dolarech a představuje počet dní, za které by se obchodovalo s celou tržní kapitalizací akcie.   

Průměrný denní objem obchodů v dolarech pro americké MSO byl za leden k dnešnímu dni 21 milionů USD, což je nárůst oproti průměru za období 16, ale ne tak vysoký jako 41 milionů USD registrovaných v září po oznámení HHS. Podobně hodnota 474 dnů do obchodování je nižší (lepší) než průměr 542 dnů za celé období, ale daleko od 238 dnů zaznamenaných v září.  

Abychom pochopili, jak relativně nelikvidní jsou nejvyšší MSO, zvažte, že pokud by investor zaujal 5% pozici v akciích s 474 DTTMC, potřeboval by přibližně 95 dní na obchodování ze své pozice, za předpokladu, že by chtěl reprezentovat méně než 25 % průměrného denního objemu obchodování na akcii. Tato nelikvidita je značnou překážkou přilákání institucionálních investorů. Ekvivalentní číslo pro kanadské LP je šest dní.

Souhrnná tržní kapitalizace kanadských LP v grafu, na 3,3 miliardy dolarů, je pouze 31 % z hodnoty 10,7 miliardy dolarů pro americké MSO, a přesto je kanadský průměrný denní objem 4,5x vyšší než u jejich amerických protějšků.

Umožní přeplánování uplistování na Nasdaq, aby se tento problém začal řešit? Bohužel si myslíme, že změna termínu sama o sobě nebude stačit. Konopí zůstane federálně nelegální. Žádný zákon nebrání burze Nasdaq povolit americké seznamy konopí. Přesto věříme, že to bude vyžadovat kombinaci přeplánování, BEZPEČNĚJŠÍ a poznámku s Garlandem, aby se daly do pohybu.

Mezitím je to klasický hlavolam slepice a vejce. Institucionální investoři nepřijdou kvůli nedostatku likvidity, ale likvidita se nezlepší, dokud na trh nevstoupí skupina nového kapitálu.

Viridian Capital Chart of the Week zdůrazňuje klíčové trendy v oblasti investic, oceňování a M&A převzaté z Viridian Cannabis Deal Tracker.

Viridian Cannabis Deal Tracker poskytuje informace o trhu, které konopné společnosti, investoři a akvizoři využívají k přijímání informovaných rozhodnutí ohledně alokace kapitálu a strategie M&A. Deal Tracker je proprietární informační služba, která monitoruje navyšování kapitálu a fúze a akvizice v legálním průmyslu konopí, CBD a psychedelik. Každý týden Tracker shromažďuje a analyzuje všechny uzavřené obchody a segmentuje každý podle klíčových metrik:

1) Dohody podle průmyslového sektoru (ke sledování toku kapitálu a M&A dohod podle jednoho z 12 sektorů – od kultivace přes značky až po software)

2) Struktura obchodu (vlastní kapitál/dluh pro navýšení kapitálu, hotovost/zásoby/výdělek pro fúze a akvizice) Stav společnosti oznamující transakci (veřejné vs. soukromé)

3) Principy transakce (Emitent/Investor/Půjčitel/Nabyvatel) Klíčové podmínky obchodu (cena a ocenění)

4) Klíčové podmínky obchodu (velikost obchodu, ocenění, cena, záruky, kapitálové náklady)

5) Dohody podle místa emitenta/kupujícího/prodejce (pro sledování toku kapitálu a fúzí a akvizic podle státu a země)

6) Úvěrové ratingy (pákový efekt a poměry likvidity)

7) Od svého založení v roce 2015 Viridian Cannabis Deal Tracker sledoval a analyzoval více než 2 500 navýšení kapitálu a 1 000 transakcí M&A v celkové hodnotě přes 50 miliard USD.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa