Stratcann.com: Saskatchewan Polytechnic spolupracuje s Mother Labs v boji proti plísním a padlím

Stratcann.com: Saskatchewan Polytechnic spolupracuje s Mother Labs v boji proti plísním a padlím

Saskatchewan Polytechnic se spojila s konopnou školkou Mother Labs se sídlem v Saskatchewanu na šlechtitelském programu zaměřeném na screening odolnosti vůči plísním.

Projekt aplikovaného výzkumu jako první navrhla společnost Mother Labs, která tento nápad přinesla do BioScience Applied Research Center (BARC) v Saskatchewan Polytechnic’s . Centrum poskytuje odborníkům ze soukromého průmyslu přístup k odborným znalostem aplikovaného výzkumu polytechniky.

„Naše partnerství se Sask Polytech symbolizuje významný krok směrem k řešení řady výzev v konopném průmyslu,“ říká Jordan Hannah, provozní ředitel v Mother Labs. 

Výzkumníci používají molekulární markery založené na PCR jako způsob, jak hledat agronomické znaky v rostlinách konopí.

Studenti z programu BioScience Technology extrahují DNA ze vzorků tkáně a používají markery založené na PCR (polymerázová řetězová reakce) ke screeningu šlechtitelských linií na přítomnost nebo nepřítomnost specifických genů.

„PCR testy, podobné COVID PCR testům, které se dříve používaly pro cestování do zahraničí, použili naši studenti při vyšetřování rostlin konopí,“ říká vedoucí výzkumu Blaine Chartrand. „Konkrétně naši studenti použili PCR testování k detekci rostlin, které obsahovaly geny pro odolnost vůči padlí, a k určení jejich pohlaví pro šlechtitelské aplikace.“

„Spolupráce s Mother Labs umožnila studentům získat vhled do odvětví konopí prostřednictvím prohlídek zařízení a výukových zkušeností z první ruky,“ dodává. 

Tým přesně určil pohlaví 40 různých rostlin konopí pomocí PCR testů. 

Projekt Mother Labs byl financován kanadským Národním výzkumným programem pro průmyslový výzkum (NRC-IRAP) .

Saskatchewan Polytechnic obdržela v roce 2023 licence na výzkum konopí a analytické licence od Health Canada.

„Vzhledem k tomu, že konopný průmysl stále dospívá, bude životně důležité vyvinout vynikající šlechtitelské programy a energeticky účinné metody množení. Aplikovaný výzkum Sask Polytech bude čerpat z technik, které jsou dobře zavedené v tradičním zemědělském prostoru, a přizpůsobí je pro použití v konopném průmyslu, aby se zlepšila kvalita a výkonnost rostlin,“ řekla Dr. Susan Blum, Associate Vice-President, Applied Research and Innovation at Sask Polytech v té době.

Přečtěte si více o tomto projektu na saskpolytech.ca.

Další průmyslové spolupráce

Toto není jediný příklad takového projektu v Kanadě. Padlí je jednou z nejčastějších chorob , se kterou pěstitelé konopí často bojují, zejména ve vlhkém podnebí. Z tohoto důvodu se průmysl v Kanadě i v zahraničí snaží identifikovat a dokonce patentovat genetiku s odolností vůči této nemoci. 

V roce 2020 bylo oznámeno více než 4,2 milionu dolarů z federálního, provinčního a průmyslového financování na pomoc s výzkumem na University of British Columbia (UBC) zaměřeným na vylepšené kultivary konopí se zaměřením na odolnost vůči chorobám, jako je padlí.

Na projektu Fast-Track Breeding of múčnatka-rezistentního konopí byli zapojeni výzkumníci UBC Dr. Loren Rieseberg a Dr. Marco Todesco, oba z UBC, ve spolupráci s Aurora Cannabis. 

Aurora uvedla, že podala prozatímní patentovou přihlášku na odolnost proti padlí , která byla objevena prostřednictvím tohoto programu, a podnikne právní kroky na ochranu svého výzkumu a vývoje .

Chov se samozřejmě neomezuje pouze na padlí. V roce 2023 Dr. Todesco z UBC také oznámil, že se spojili s genetikem v Auroře, aby přizpůsobili konopí pro venkovní produkci .


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa