Tn.nova.cz: Legalizace konopí i snazší výpovědi. Ekonomové navrhli vládě další kroky

Tn.nova.cz: Legalizace konopí i snazší výpovědi. Ekonomové navrhli vládě další kroky

Celkem 37 návrhů, jak zvýšit růst HDP představila tento týden kabinetu Národní ekonomická rada vlády (NERV). Vybrali jsme několik nejzásadnějších bodů, kterými by se vláda podle ekonomů měla co nejdřív zabývat.

Více než tři desítky bodů, které by měly postupně oživit ekonomiku a znovu nastartovat ekonomický růst, v úterý představila Národní ekonomická rada vlády ve zhruba 40stránkovém dokumentu. Ten by teď měli prostudovat ministři a zanalyzovat, jaké body zařadit na jednání. 

ČTĚTE: Ct24.ceskatelevize.cz: 168 hodin: Nastavení trestů v Česku. Za pěstování konopí lidé dostávají i 12 let za mřížemi, za znásilnění někdy jen podmínku

„Nejde ani tak o rychlá a populární opatření ani o konečný seznam, jako spíše o výběr z mnoha opatření od krátkodobých po střednědobá až dlouhodobá, která by měla ekonomice přešlapující na místě ulevit a pomoci jí se rozhýbat,“ uvedla k návrhům opatření ekonomka Helena Horská. 

Mezi hlavní body patří: Snazší výpovědi z práce, Posílení vzdělávání a investice do školství, Zdravotní prevence a větší zdanění slazených nápojů, Méně byrokracie, Bydlení a investice a Trh s konopím.

Trh s konopím

Velmi diskutovaným je i návrh, který je součástí bodu o snížení velkého počtu vězňů. Podle ekonomů by měl stát kromě investice do podpůrných programů pro vězně přistoupit i k úpravě trestů ohledně lehkých drog, hlavně prodeje konopí. „V oblasti drogové politiky zavést legální regulovaný trh s konopím a dekriminalizovat vybrané trestné činy a/nebo snížit trestní sazby,“ uvádí se v dokumentu. 

Podle ministra financí Stanjury o tom vláda diskutuje. „Debata probíhá. Posloucháme názory odborníků a adiktologů. Jsem pro to, abychom to zavedli za jasně nastavených pravidel, protože nejsme jediná země, kde to probíhá. Pokud bychom to udělali pozdě, tak se může stát, že ty výnosy budou končit v jiných rozpočtech,“ sdělil šéf resortu televizi Nova. 

jko, TN.cz

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa