Ahaonline.cz: Jiří Stabla (41) založil síť Konopných lékáren u nás i ve světě…

Ahaonline.cz: Jiří Stabla (41) založil síť Konopných lékáren u nás i ve světě…

Mohl být kuchařem nebo dýdžejem, protože jak kuchařské řemeslo, tak hudba se hodně prolínají jeho životem. Osud však zavál Jiřího Stablu (41) úplně jinam. Dnes o něm můžeme slyšet jako o konopném aktivistovi, ale především jako o zakladateli sítě Konopných lékáren, které už několik let pomáhají přírodní cestou lidem s řadou zdravotních potíží.  Cesta k úspěchu ale nebyla jednoduchá…

Jiří se narodil v Havířově, kde se jako školák poprvé setkal s konopím. „Bylo mi třináct nebo čtrnáct, když jsem konopí poprvé zkusil, ale nebylo to tak, že bych byl nějakým každodenním kuřákem. Na škole, kam jsem chodil, zkrátka občas kouřil každý. Havířov tehdy nebyl zrovna městem, kde by se šířila osvěta o tom, že kouření škodí a podobně,“ vzpomíná. Tahle zkušenost, kterou za sebou má mnoho lidí, ale nebyla tím, co by odstartovalo jeho boj za konopí jako takové. Ve škole měl Jiří dobrý prospěch a všichni předpokládali, že půjde dál studovat. Jemu se ale nechtělo. „I když mi učení problém nedělalo, chtěl jsem dělat něco jiného, než se pořád učit. Od svých čtrnácti jsem dělal dýdžeje a hudba byla to, čemu jsem se chtěl věnovat. Proto jsem šel na kuchařinu, aby mě učení od hudby nerozptylovalo,“ usmívá se Jiří, který jako dýdžej někdy působí i dnes a dodává, že kdyby se dnes rozhodl pro studium, byla by to určitě filozofie.

Jiří Stabla před lékárnou na Václavském nám. v Praze (Aha! Renata Matějková)

Po střední škole chvíli pobýval v Irsku a po návratu do Čech časem odešel do Prahy, kde hrál v různých hudebních klubech a pracoval pro rádia. „Jednou mě kamarád pozval na takový business meeting o tom, jak rozjet vlastní podnikání, který pořádal. Já přišel i se svou tehdejší přítelkyní a dorazili jsme tam jediní. Pak ještě přišli nějací jeho známí, kteří kromě toho, že konopí kouřili, dělali i konopné masti a snažili se rozjet podnikání,“ popisuje. Slovo dalo slovo a Jiří slíbil, že pokud je ta mast opravdu tak skvělá, jak říkají, a zafunguje jeho přítelkyni na drobný ekzém na ruce, kterého se nemůže dlouho zbavit, zařídí, aby konopné masti znal celý svět. „Tenkrát jsem ještě netušil, že mi začíná nová životní etapa. Přítelkyni ten flíček na ruce do rána opravdu zmizel a já musel vymyslet, jak splním, co jsem slíbil,“ říká zakladatel Konopných lékáren.

Těžké začátky


S prodejem zboží i kosmetiky Jiří sice zkušenosti měl a povedlo se mu tím vydělat i nějaké peníze, ale stále nevěděl, jak začít právě s konopím. Za poslední peníze nakoupil od oné začínající firmy konopné masti a přemýšlel, jak je prodat. „Jednou jsem na Praze 7 šel do grilu Kuřátko a přemýšlel, jak zavést řeč na Konopí. Tak jsem se obsluhy zeptal, co to je absinth. Ona se podivila, že to nevím, a já jí řekl, že sice nevím, ale mám naopak něco, o čem nic neví ona, a to konopné masti. Začali jsme mluvit a ten večer jsem prodal hodně zboží, a to hlavně tamějším kuchařkám, které měly spáleniny od grilu,“ vzpomíná Jiří, který pak společně s tehdejší přítelkyní prodával masti například v nákupním centru na Novodvorské a snažil se rozjet internetový obchod. „Novodvorská Plaza bylo zhruba před třinácti lety první obchodní centrum, kde nám dovolili postavit si stánek. Náš elán ale brzy přešel ve frustraci, protože jediný, koho jsme zajímali, byla policie, která nás z místa několikrát přišla vykázat,“ vzpomíná muž, který už to chtěl vzdát. „V tom momentě přišla k našemu stánku starší Romka, která se ptala, zda mast může pomoci i na její ruce. Musím říct, že tak poškozenou kůži na rukou jsem neviděl. Řekl jsem, že by to pomoci mohlo, ale paní neměla na mast peníze. Tak jsme jí po chvíli rozmýšlení dali jednu zadarmo,“ popisuje Jiří, kterému v tom momentě zavolal známý, že mu bude sponzorovat vytvoření a zprovoznění konopného e-shopu. Dodnes si myslí, že to byl osud.  


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa