Euronews.com: Je tráva v Thajsku stále legální? Zde je to, co turisté potřebují vědět!

Euronews.com: Je tráva v Thajsku stále legální? Zde je to, co turisté potřebují vědět!

Zde je to, co turisté potřebují vědět o používání trávy v Thajsku podle nových návrhů.

Pouhých 18 měsíců poté, co Thajsko otevřelo stavidla legalizací konopí, se nová vláda konzervativní koalice snaží je zabouchnout.

Neonové nápisy na trávě se staly v rušné turistické oblasti Bangkoku všudypřítomnými a na každém rohu se objevují lékárny. Stovky prodejců potravin a nápojů inzerují menu s konopím.

To vše by se ale mohlo změnit v rámci nových návrhů na přísnou regulaci užívání marihuany a její omezení pro léčebné účely.

Proč se thajská pravidla týkající se konopí tak brzy mění?

Po všeobecných volbách v květnu loňského roku se Thajsko v září dostalo pod nové vedení.

Konzervativní koaliční vláda v čele s Thajskou stranou Pheu stojí za výzvami k tvrdým zásahům proti konopí, které je od své legalizace špatně regulováno .

Pheu Thai vedl kampaň za zákaz rekreačního užívání marihuany s tím, že představuje zdravotní riziko a může způsobit problémy se zneužíváním návykových látek mezi mladými lidmi.

Anutin Charnvirakul, bývalý ministr zdravotnictví, který dohlížel na legalizaci drogy v předchozí armádě řízené vládě, nyní postoupil na pozici místopředsedy vlády. Je vůdcem strany Bhumjaithai, která je součástí nové vládní koalice .

Když podporoval legalizaci marihuany v roce 2022, řekl, že by to zmírnilo přeplněnost thajských věznic a pomohlo by to posílit venkovskou ekonomiku.

V den legalizace bylo propuštěno více než 3000 vězňů obviněných z konopí . Během roku měl průmysl plevelů v zemi hodnotu 28 miliard thajských bahtů (728 milionů eur) a do roku 2030 se předpokládá, že dosáhne 336 miliard bahtů (8,7 miliardy eur).

Ale Anutin od té doby CNN řekl, že nikdy neobhajoval rekreační užívání marihuany a trval na tom, že se vždy soustředil na zdraví a lékařské využití.

Od doby, kdy bylo konopí legalizováno, se více než 1,1 milionu Thajců zaregistrovalo k získání licence na jeho pěstování a po celé zemi se objevilo více než 6 000 výdejen trávy, z nichž mnohé mají malou kontrolu kvality.

Také to podnítilo prosperující odvětví trávové turistiky, u kterého se mnozí obávají, že bude těžké zakrýt to.

Jaký je trest za užívání konopí v Thajsku?

Než byla v červnu 2022 v Thajsku legalizována tráva , země měla jedny z nejtvrdších drogových zákonů na světě.

Držení konopí vás může dostat do vězení až na 15 let, přičemž nechvalně známá centrální věznice Bang Kwang – ironicky přezdívaná Bangkok Hilton podle australského televizního seriálu zobrazujícího její špinavé, přeplněné podmínky – působí jako hlavní odstrašující prostředek pro turisty .

Vláda v současné době zjišťuje veřejné mínění o návrhu zákona, který zakazuje rekreační užívání marihuany a překlasifikuje ji na kontrolovanou látku.

Uložila by pokuty až 60 000 thajských bahtů (1 560 eur) za rekreační použití a tresty odnětí svobody až na jeden rok. Navrhuje také pokuty až do výše 100 000 bahtů (2 600 EUR) za reklamu nebo marketing konopí pro rekreační použití.

Hospodaření bez licence by mohlo znamenat jeden až tři roky vězení nebo pokuty od 20 000 do 300 000 bahtů (520 až 7 780 EUR).

Pravidla pro obchody s konopím a domácí pěstování zatím nejsou jasná.

Zpětná vazba veřejnosti k návrhu zákona bude přijímána do konce tohoto měsíce. Stále vyžaduje schválení kabinetem, poté bude předloženo thajské Sněmovně reprezentantů.

Mohou turisté v Thajsku stále kouřit trávu?

Zatímco Thajsko čeká na výsledek změn, obchody s plevelem jsou stále otevřené po celém Bangkoku i mimo něj.

Některá pravidla omezující užívání konopí však již existují. Kouření nebo vapování na veřejných místech není povoleno. Způsobení „obtěžování veřejnosti“ – včetně zápachu trávy – může vést k pokutě 25 000 bahtů (650 EUR).

Podrobnosti o tom, co představuje „ nepříjemnost “, jsou nejasné a mohou být zneužity policií. V Bangkoku je známo, že policisté vydírali a vydírali turisty přistižené na špatné straně zákona.

Extrakty obsahující více než 0,2 procenta THC jsou stále legálně klasifikovány jako narkotika, ale některé obchody bez ohledu na to prodávají silnější produkty, což by mohlo dostat kupující do problémů – pokud nezískali oficiální povolení pro lékařské účely.

Turisté byli také varováni, že konopí je v sousedních zemích stále nelegální a nesmí se převážet přes hranice. Singapur , který má jedny z nejpřísnějších protidrogových politik na světě, může zatknout občany za užívání drog mimo zemi, jako by je konzumovali doma.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa