Ano, právě jste kouřili trávu! Nová testovací metoda potvrzuje v posledních 30 minutách užívání konopí s 96% přesností

Ano, právě jste kouřili trávu! Nová testovací metoda potvrzuje v posledních 30 minutách užívání konopí s 96% přesností

Jak se marihuana stává mainstreamem, je důležité najít způsob, jak určit, jakou konzumaci člověk nedávno konzumoval. To je něco, na co se vědci už nějakou dobu snaží přijít, ale nedávno možná přišli s vhodnou a přesnou metodikou.

Nové techniky byly popsány v  článku  publikovaném v časopise Clinical Toxicology. Studie simulace jízdy byla částečně financována Národním institutem pro zneužívání drog (NIDA).

„Protože se THC hromadí a přetrvává v tukové tkáni, denní uživatelé konopí mohou udržovat konstantní zvýšení THC v krvi i dlouho poté, co psychoaktivní účinky odezní,“  řekl  Michael Kosnett,  MD, MPH, mimořádný profesor a výzkumník konopí na Coloradské škole. veřejného zdraví v oddělení ochrany životního prostředí a ochrany zdraví při práci.

Oficiálně neexistuje žádná  definitivní nebo spolehlivá vědecká metoda  , jak určit, zda je osoba za volantem postižena, protože běžné krevní testy na drogy používané orgány činnými v trestním řízení obvykle měří delta-9 THC (nebo jen THC) – hlavní psychotropní složku konopí. Problém s měřením samotného THC spočívá v tom, že THC  zůstává v lidském systému  dlouho poté, co postižení odeznělo nebo zmizelo. Soudci dohlížející na případy pod vlivem alkoholu se spoléhají na policejní zprávy a úkoly, což znamená, že zodpovědní uživatelé konopí mohou skončit s pokutami, poplatky a dalšími právními postihy.

Lidé, kteří denně užívají konopí, jako pacienti s lékařskou marihuanou, mohou mít velmi vysoké hladiny THC v krvi, i když si možná vybudovali toleranci a nejsou opilí. 

Kosnett a jeho kolegové  analyzovali poměry metabolitů jako indikátory spíše než samotné THC a objevili 98% míru specifičnosti při určování toho, zda osoba užila konopí v posledních 30 minutách.

Nejdůležitější studie simulace jízdy 

Výzkumníci analyzovali hladiny THC a jeho metabolitů u denních i příležitostných uživatelů (ne více než dvakrát týdně) a měli kontrolní skupinu, která marihuanu vůbec neužívala. 

Vědci testovali krev účastníků na základní linii a poté je umístili do řidičského simulátoru, aby řídili po dobu 30 minut, přičemž měřili a hodnotili několik aspektů jejich řízení. Poté dostali dobrovolníci marihuanu a požádali je, aby kouřili „množství, které nejčastěji používáte pro účinek, po kterém si nejčastěji přejete“. Po 30 minutách jim výzkumníci odebrali krev a po dalších 15 minutách byli účastníci zpět v simulátoru jízdy. 

Výsledky: 

1) Zatímco hladina THC v krvi denních uživatelů po 30 minutách konzumace byla v průměru asi pětkrát vyšší než u příležitostných uživatelů, denní uživatelé nevykazovali žádné statisticky významné zhoršení, zatímco příležitostní uživatelé vykazovali známky snížení řidičských schopností. 

2) Vědci vypočítali dva poměry molárních metabolitů kanabinoidů v krvi a porovnali je se samotnými hladinami THC v krvi. 

3) Aby se potvrdilo nedávné kouření marihuany, mez 0,18 nebo vyšší pro molární poměr metabolitů THC k THC-COOH v krvi ukázal  98% specificitu  (pouze 2% falešně pozitivní),  93% citlivost  (7% případů, test nezjistí nedávné užití) a  96% přesnost  (která kombinuje tyto dvě míry) pro identifikaci nedávného kouření marihuany. 

4) Pro srovnání, testování samotného THC poskytlo 88% specificitu, 73% senzitivitu a 80% přesnost.

Kosnett vysvětlil, že pokud má zaměstnavatel pravidlo, že pracovníci mohou v práci užívat marihuanu, a molární poměr metabolitů člověka je nad limitem, jeho šéf si může být jistý (s 98% přesností), že zaměstnanec v minulosti marihuanu právě užíval. 30 minut.

Omezení 

Jedním z důležitých omezení této studie je, že výsledky neukazují poškození, ale pouze nedávné užívání konopí. Kosnett dodal, že on a jeho tým pracují na metodologii, která by pomohla s identifikací postižení. Studie dokazuje způsob identifikace nedávného (30minutového) užívání konopí, ale také objevila (ač to nebylo jejím primárním cílem) různé úrovně poškození mezi pravidelnými a nepravidelnými uživateli.

Dalším omezením je, že studie měřila hladiny pouze 30 minut poté, co účastníci začali kouřit marihuanu, a ne každému se po incidentu podaří odebrat krev tak rychle. To je důvod, proč vědci pracují na měření poměrů metabolitů v různých časových intervalech a s více účastníky. 


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa