Konopí vs. Alkohol: Výzkum vedený analytikem Wall Street ukazuje nárůst marihuany v hodnotě 29 miliard dolarů a 18 milionů nových uživatelů

Konopí vs. Alkohol: Výzkum vedený analytikem Wall Street ukazuje nárůst marihuany v hodnotě 29 miliard dolarů a 18 milionů nových uživatelů

Nová zpráva od analytičky TD Cowen Vivien Azer odhaluje posun v chování spotřebitelů a upozorňuje na střet mezi legálním prodejem konopí a alkoholu .

„Prodej alkoholu v legálních státech konopí za posledních pět let nedosáhl výkonu o 100–150 bps,“ prozradil Azer.

Pokud jde o projekce růstu, výzkum společnosti Azer – poprvé zveřejněný ve zprávě Green Market Report (GMR) – předpovídal nárůst prodeje konopí v USA do roku 2023 na 29 miliard USD s robustní 7% složenou roční mírou růstu (CAGR) v příštích pěti letech.

Azer, první senior analytik z Wall Street, který v roce 2014 pokryl toto rozvíjející se odvětví, očekává změnu paradigmatu a předpokládá, že sektor konopí přiláká 18 milionů nových uživatelů, přičemž může být svědkem poklesu o 2 miliony uživatelů alkoholu. 

Změna preferencí: Colorado vede cestu

Podle zprávy je Colorado symbolickým předvojem vyvíjejících se spotřebitelských preferencí a zajišťuje 11% podíl na trhu pro konopí – což je pozoruhodný vzestup oproti pouhým 4% před pěti lety.

Azer navíc zdůraznil významný trend, protože dvě třetiny konzumentů konopí přiznaly, že omezují konzumaci alkoholu. Mezi lidmi ve věku 18 až 25 let vzrostla retence konopí na 68 %, zatímco alkohol zaznamenal v roce 2022 pokles na 74 %.

Výkon státu: Legální konopné státy procházejí výzvami

Podle údajů amerického Úřadu pro ekonomickou analýzu (BEA) státy s legálním přístupem ke konopí vykazují nižší výkon o více než 100 bazických bodů.

Zpráva poznamenala: „Zatímco vybrané státy Nielsen vykazovaly zhruba 140 bps delta. Mezitím 5letý objem alkoholu CAGR pro státy užívající konopí dospělými měl v IWSR nižší výkon o 150 bps.“

Tržní příležitosti a dopady na akcie odrážejí tento transformační trend. Azer navrhl krátkodobou odolnost u zásob alkoholu, ale varoval před možnými dopady na pivo, které bylo svědkem výrazného poklesu preference mezi nedávnými uživateli konopí – pokles o šest bodů. Pozitivní je, že se očekává, že lihoviny jako tequila a bourbon budou na tomto vyvíjejícím se trhu prosperovat, řekla.

Analýza citovala údaje z Národního průzkumu užívání drog a zdraví, které odhalují, „že více než 47 % spotřebitelů konopí za poslední měsíc užívá konopí denně nebo téměř denně (20–30 dní/měsíc),“ napsal spoluzakladatel a výkonná redaktorka GMR, Debra Borchardt .

„Nepřekvapuje, že naše vlastní údaje také ukázaly, že uživatelé konopí, kteří pijí alkohol, se za poslední měsíc účastnili záměrné abstinence častěji než pijáci, kteří konopí nikdy neužívali,“ řekl Azer.

Azer dále poukázal na klesající spotřebu limonády a zvýšenou kontrolu energetických nápojů, což vytváří potenciální cesty růstu a nabízí investorům nové vstupní body na vyvíjející se trhy.

Průmyslový výhled: Konopí stoupá, alkohol se přizpůsobuje

Při pohledu do budoucna je konopný průmysl připraven na 11% růst v roce 2023, což je v ostrém kontrastu s mírnějším 3% růstem očekávaným u alkoholu, poznamenal Azer, který předpovídá, že očekávaný celkový maloobchodní prodej konopí v USA dosáhne do roku 2027 37 miliard dolarů.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa