Ahaonline.cz: Jaké látky obsažené v konopí ještě prospívají organismu?

Ahaonline.cz: Jaké látky obsažené v konopí ještě prospívají organismu?

V poslední době slyšíme o konopí a jeho účincích více, než jsme byli zvyklí. Ještě před nějakými deseti lety si drtivá většina lidí v souvislosti s konopím představila partičku mladých lidí, kteří cosi kouří, aby měli „lepší“ náladu. V současnosti už o konopí a jeho působení víme mnohem více. Konopné semínko je prospěšné ve výživě díky vysokému obsahu vitaminů, konopná vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, krémy s obsahem konopí působí proti vráskám, konopné masti a emulze pomohou ulevit bolavým svalům a kloubům… Takto bychom mohli pokračovat poměrně dlouho. Čím vším nám konopí může prospět, se dočtete právě zde.

Prospěšné konopné produkty

Olej

Získává se lisováním semen konopí setého za studena. Když neprochází rafinací (čištěním), má světle nebo tmavě zelenou barvu a oříškovou chuť. Naopak při rafinované formě je čirý, bezbarvý, bez chutě a vůně. Rafinovaný konopný olej se používá pro výrobu kosmetických přípravků, do maziv a nátěrových hmot.
V přírodní medicíně se využívá nerafinovaný konopný olej, který při pravidelném užívání působí preventivně proti kardiovaskulárním nemocem, pomáhá vyrovnávat hladinu krevního cukru a tlaku a snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Pomáhá zabraňovat svalovým křečím, působí proti vzniku zánětů a pomáhá při některých kožních onemocněních, jako jsou lupénka či atopický ekzém. Je významný pro výživu pokožky, vlasů a nehtů nebo tvorby buněčných membrán. Omega 6 a omega 3 mastné kyseliny jsou v poměru 3:1, což odráží přirozený poměr těchto kyselin v lidském těle. Obsahuje látky jako fytosteroly, vitaminy A, B, C, D a minerály, jako jsou draslík, vápník, hořčík a železo. Proto je vhodný především jako olej do potravin a salátů.

Semínko

Získává se z tzv. technického konopí. Obsahuje nenasycené esenciální mastné kyseliny, tedy kyselinu gama linolenovou a olejovou, které jsou důležité pro vývoj a správné fungování mozku, reprodukční funkce a metabolismus.
Konopné semínko je tvořeno z 25 % bílkovinami, ze 31 % tuky a z 34 % sacharidy. Obsahuje až 20 aminokyselin, které jsou stavebními jednotkami bílkovin nezbytných pro tvorbu svalové tkáně. Obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin A, C, E a minerály v podobě hořčíku, vápníku, zinku, draslíku. Konopné semínko se užívá jako prevence při zvýšené fyzické a psychické zátěži. Reguluje hladinu cholesterolu, posiluje imunitní systém, udržuje zdravou pleť, vlasy a dodává energii a udržuje zdravá střeva. Má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a zlepšuje paměť. Může pomoci i při lupénce a ekzémech.

Protein

Je nejkvalitnější rostlinnou bílkovinou a jako takový je vhodný pro vegetariány i vegany. Jednou z vlastností je skvělá stravitelnost, kdy nezpůsobuje žádné zažívací potíže a hodí se i pro lidi s nesnášenlivostí laktózy. Protože neobsahuje lepek, mohou ho i celiaci. Obsahuje všech 23 aminokyselin vyskytujících se v přírodě, včetně 8 esenciálních, které si tělo není schopno samo vytvořit z jiných zdrojů. Je přirozeným zdrojem vitaminů A, C, D, E i vitaminů skupiny B. Dále obsahuje minerální látky, a to zejména hořčík, vápník, zinek a železo. Konopným proteinem tedy pokryjete a doplníte všechny důležité vitamíny a minerály v těle. Dále se hodí pro detoxikaci organismu, kdy odvádí z těla škodlivé látky, toxiny, těžké kovy, zlepšuje kvalitu pleti, vlasů a nehtů. Je vhodný pro regeneraci svalů a nárůst svalové hmoty u sportovců.

Jak to funguje

Lidský endokanabinoidní systém zahrnuje například mozek, endokrinní systém (zodpovědný za produkci hormonů) a imunitní systém. Zodpovídá za udržování homeostáze, tj. stálého vnitřního prostředí organismu. Je klíčový při regulaci nálady, paměti, imunitní odpovědi, chuti k jídlu a dalších funkcí. V rámci tohoto systému existují receptory CB1 a CB2, na které se navazují tzv. endokanabinoidy, které se v našem těle přirozeně vyskytují. Nejvíce prozkoumané jsou anandamid, který se nachází v mozku a podporuje tvořivost a vnitřní štěstí. Další je 2-AG (2-aeachidonoylglycerol), který se také nejvíce vyskytuje v mozku a je vytvářen tehdy, když je potřeba, např. při imunitní reakci nebo produkci hormonů. Endokanabinoidy tedy zajišťují celou řadu životně důležitých funkcí. „Kromě toho napomáhají organismu vyrovnávat se s fyziologickým, biochemickým i psychickým stresem, kterému je člověk každodenně vystavován a mají pozitivní vliv na schopnost člověka učit se novým poznatkům a vyrovnávat se s nimi. Endokanabinoidy podobně jako imunitní systém chrání organismus proti útokům na bázi proteinů,“ říká praktický lékař MUDr. Rodion Schwarz. Náš endokanabinoidní systém je schopen velmi dobře reagovat i na rostlinné kanabinoidy. Endokanabinoidy mají ve srovnání s fytokanabinoidy, získanými z konopí, rozdílné chemické složení, ale působí podobně. „Proto je možné vyrovnávat nedostatek těchto látek vyráběných přirozenou cestou v našem těle dodáním kanabinoidů z konopí. To také zjednodušeným způsobem vysvětluje léčebné působení konopí na celou řadu nemocí,“ dodává lékař.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa