Abcnews.go.com: Thajsko legalizovalo Cannabis již před dvěma lety. To by se mohlo brzy změnit (Video)

Abcnews.go.com: Thajsko legalizovalo Cannabis již před dvěma lety. To by se mohlo brzy změnit (Video)

Dva roky poté, co Thajsko uzákonilo Cannabis, se zdá, že tato země zasáhne proti svému volnému trhu s drogami zákazem „rekreačního“ užívání.

BANGKOK – Dva roky poté, co Thajsko uzákonilo Cannabis, se zdá, že země zasáhne proti svému volnému trhu s drogami zákazem „rekreačního“ užívání.

Legální konopí podnítilo thajskou turistiku a zemědělství a zplodilo tisíce neonově zelených obchodů, ale čelí veřejnému odporu kvůli názoru, že nedostatečná regulace zpřístupnila drogu dětem a způsobila zločin.

Ministr zdravotnictví Chonlanan Srikaew minulý týden řekl, že doporučil vládě návrh zákona, který by zakázal rekreační užívání konopí a zároveň umožnil lékařské. Očekává se, že kabinet brzy schválí odeslání tohoto parlamentu, ale na svém posledním zasedání v úterý se tím ještě nezabýval.

Návrh zákona, který byl v lednu rozeslán k veřejnému připomínkování, by učinil z užívání konopí „pro zábavu nebo potěšení“ trestný čin, za který by bylo možné uložit pokutu 60 000 bahtů (asi 1 700 USD). Povolovalo by to lékařskou marihuanu , ale neuvedlo podrobnosti o tom, jak bude kontrolována.

Thajsko bylo první zemí v Asii, která legalizovala konopí. Dekriminalizaci prosadila strana Bhumjaithai, díky které se stala hlavní součástí její platformy v kampani před všeobecnými volbami v roce 2019 . Bašta strany je na chudém severovýchodě, kde farmářům slíbila, že konopí bude novou tržní plodinou.

Vůdce strany Anutin Charnvirakul se stal ministrem zdravotnictví a důležitým členem vojensky vedené koalice a prosadil v roce 2022 novelu zákona o narkotikech, která konopí vyřadila ze seznamu kontrolovaných drog.

Anutin slíbil, že konopí bude povoleno pouze pro lékařské použití, ale v praxi byl trh téměř neregulovaný.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo nařízení, které z konopí učinilo „kontrolovanou bylinu“, která vyžaduje povolení k pěstování nebo prodeji, a rovněž zakázala online prodej, prodej těhotným ženám a osobám mladším 20 let a veřejné kouření. Konopí si ale může snadno koupit prakticky kdokoli v mnoha nelicencovaných zařízeních nebo online.

Thajská média se rychle zaplnila zprávami o násilí a zneužívání drog, a to i mezi mladými lidmi, kteří neměli mít k droze přístup.

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo prudký nárůst počtu lidí, kteří se léčí s psychickými problémy souvisejícími s konopím, z více než 37 000 pacientů ve fiskálním roce 2022 na více než 63 000 pacientů v roce 2023. Jiné studie ukázaly, že drogu užívá více mladých lidí.

V předvolební kampani v roce 2023 všechny hlavní strany – včetně Bhumjaithai – slíbily omezit konopí na lékařské použití.

Kalyapat Rachitroj, zákonodárce z opoziční strany Move Forward, který má lékařský diplom, uvedl, že rostlina má ekonomické výhody a má využití ve zdravotnictví k úlevě od bolesti a pro nevyléčitelně nemocné pacienty. Ale řekla, že rozšířené rekreační konopí způsobilo sociální problémy, jako je zneužívání drog u mládeže.

Vzhledem k současné situaci „nemáme jinou možnost, než vrátit marihuanu zpět, aby byla znovu klasifikována jako narkotika“.

Zastánci konopí a podnikatelé jsou proti radikálnímu návratu.

Chokwan „Kitty“ Chopaka, majitel obchodu s konopím a aktivista v Bangkoku, uznal problémy s užíváním konopí, ale řekl, že jsou způsobeny laxním prosazováním stávajících předpisů.

Řekla, že mnoho úředníků stále vidí konopí jako nebezpečné narkotikum. „Kde my to na druhou stranu vidíme jako rostlinu.“ Je to bylina. Je to něco, co jsme tradičně měli po velmi dlouhou dobu.“

Rattapon Sanrak, zakladatel prvního thajského legálního obchodu s konopím, řekl, že vrátit konopí zpět na seznam narkotik by byla přehnaná reakce.

Řekl také, že tento krok by byl nepraktický nebo dokonce nemožný, vzhledem k tomu, jak velké odvětví se rozrostlo.

„Myslím, že není nikdo, kdo by nesouhlasil s kontrolou používání pro nezletilé děti. Nikdo nechce vidět lidi, jak na ulici baští trávu,“ řekl. „Prodejci… také nechtějí vidět ty pouliční prodavače, kteří prodávají bez licence.“

Vyzval k další diskusi o nejlepším způsobu kontroly drogy.

„Lidé, kterým se to nelíbí, lidé, kteří jsou uživateli, lidé, kteří provozují firmy, myslím, že tyto strany musí najít společnou řeč, jak spolu existovat.“


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa