Den prezidentů, vrcholy a pády prezidentské politiky ohledně trávy z Washingtonu do Bidena

Den prezidentů, vrcholy a pády prezidentské politiky ohledně trávy z Washingtonu do Bidena

Den prezidentů, původně určený na počest George Washingtona, nyní oslavuje všechny americké prezidenty a jejich historický dopad. 

Od konopných polí otců zakladatelů, jako byl George Washington, který jej využíval pro praktické účely na Mount Vernon, až po moderní diskuse o legalizaci a léčebném využití, má konopí komplexní vztah s americkým prezidentstvím.

Zatímco důkazy naznačují, že se Washington a Thomas Jeffersonové zabývali pěstováním konopí , především pro jeho užitečnost při výrobě lan, plachet a oděvů, neexistuje žádný přesvědčivý důkaz, že je používali způsobem, který dnes chápeme.

Proplétáme se historií amerických prezidentů a jejich svazky s konopím a vydáme se z konopných polí otců zakladatelů k současným debatám o legalizaci. Zkoumání složitého tance mezi americkými prezidenty a konopím nás zavede přímo do doby hluboce zastíněné stigmatem a regulací .

Století stigmatu a regulace

Rychle vpřed do 20. století přešlo konopí z běžně užívané látky na látku regulovanou a stigmatizovanou, z velké části díky úsilí Harryho Anslingera.

Anslinger, který byl v roce 1930 za prezidenta Herberta Hoovera jmenován prvním komisařem Federálního úřadu pro narkotika amerického ministerstva financí, přispěl ke změně veřejného vnímání a politiky vůči konopí. Jeho funkční období pokračovalo přes různá předsednictví, včetně Franklina D. Roosevelta, pod kterým byl podepsán zákon o dani z marihuany z roku 1937, který účinně kriminalizoval marihuanu a znamenal začátek federální prohibice marihuany.

Křížová výprava Harryho Anslingera proti marihuaně byla poznamenána rasismem, který využíval společenských obav k hanění trávy tím, že ji spojoval s mexickými imigranty a Afroameričany. Prostřednictvím přehnaných příběhů tvrdil, že konopí vedlo k násilí a morálnímu úpadku, zejména v menšinových komunitách. Tato strategie hrála na rasové předsudky, aby stigmatizovala konopí a jeho uživatele a prohlubovala společenské rozdíly.

Nixonova válka proti drogám a zákonu o kontrolovaných látkách

Během Nixonova prezidentování eskalovala válka proti drogám zákonem o kontrolovaných látkách z roku 1971, který zařadil konopí do nejpřísnější kategorie vedle heroinu s údajným vysokým potenciálem zneužití a bez lékařského využití. Tento akt, spojený s vytvořením DEA, zdůraznil Nixonovo zaměření na vymáhání drog před výzkumem nebo rehabilitací, což má hluboký dopad na politiku a vnímání konopí.

ČTĚTE TAKÉ: Trump vs. Biden na Den prezidentů: Legalizace konopí by mohla hrát stejně velkou roli jako jejich věk

Kampaň proti konopí nabrala další dynamiku za prezidenta Ronalda Reagana v 80. letech.

Reaganova administrativa je pozoruhodná svou eskalací války proti drogám , zdůrazňující kampaň proti pěstování marihuany (CAMP) v Kalifornii. CAMP odráží tvrdý postoj administrativy proti marihuaně, která byla považována za klíčovou frontu v širší válce proti drogám . Dědictví těchto politik přispělo k probíhajícím debatám o legalizaci konopí.

Posun perspektiv: Od Clintona k Bidenovi

Předsednictví Billa Clintona znamenalo významný posun v dialogu o konopí, když prohlásil, že „nenadýchal se“, když zkusil marihuanu.

Administrativa Baracka Obamy podnikla kroky k dekriminalizaci. V této éře bylo v roce 2013 také zavedeno Coleovo memorandum , které zrušilo prioritu federálního vymáhání právních předpisů týkajících se konopí.

Za Donalda Trumpa krajina viděla smíšené signály, ale bez výrazných změn federální politiky.

Historické doporučení pro reklasifikaci konopí za předsednictví Joea Bidena

Dne 29. srpna 2023 americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb (HHS) oficiálně doporučilo Úřadu pro prosazování drog (DEA) přeřadit marihuanu ze seznamu I do seznamu III amerického zákona o kontrolovaných látkách. Toto doporučení  představuje kritický posun v probíhajícím diskurzu o regulaci konopí a jeho léčebném využití.

Stanovisko HHS je podporováno jak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) tak americkým Národním institutem pro zneužívání drog, přičemž zdůrazňuje značné důkazy ve prospěch účinnosti konopí při léčbě různých stavů, jako je bolest, a jeho nižší potenciál zneužívání ve srovnání s látkami klasifikovanými pod Rozpis I nebo II.

Výzva k reklasifikaci pod vedením prezidenta Joe Bidena naznačuje posun směrem k uznání léčebných přínosů konopí, což zpochybňuje dlouhodobé vnímání jeho potenciálu zneužívání a lékařské užitečnosti. Otevírá to také nové cesty pro výzkum a mohlo by potenciálně umožnit státem legálním společnostem zabývajícím se konopím využívat nezbytné daňové odpočty .

Tento tah HHS, i když je symbolický, umisťuje míč na hřiště DEA, která historicky používala přísný pětifaktorový test k určení rozvrhu látek. Konečné rozhodnutí DEA v této záležitosti je vysoce očekávané a mohlo by být předzvěstí významných změn ve federální politice týkající se konopí a v jejím právním prostředí v celých Spojených státech.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa