Německý parlament odhlasoval legalizaci omezeného držení marihuany a povolení „Cannabis klubů“

Německý parlament odhlasoval legalizaci omezeného držení marihuany a povolení „Cannabis klubů“

BERLÍN (AP) – Němečtí zákonodárci v pátek schválili vládní plán na liberalizaci pravidel týkajících se konopí, čímž zemi otevřeli cestu k dekriminalizaci omezeného množství marihuany a umožnili členům „konopných klubů“ ji kupovat pro rekreační účely.

Dolní komora parlamentu, neboli Bundestag, podpořila legislativu, prominentní reformní projekt sociálně liberální vládní koalice kancléře Olafa Scholze , poměrem hlasů 407 proti 226. Čtyři se zdrželi hlasování.

Ministr zdravotnictví Karl Lauterbach řekl, že cílem vlády je „bojovat proti černému trhu“ a lépe chránit mladé lidi. Řekl, že současné zákony v nejlidnatější zemi Evropské unie selhaly, spotřeba roste a problémy s kontaminovaným nebo příliš koncentrovaným konopím narůstají.

„Ať uděláme cokoli, nemůžeme takto pokračovat,“ řekl zákonodárcům. „Můžeš strčit hlavu do písku, ale takhle nevyřešíme jediný problém.“

Lauterbach, který poznamenal, že on sám dlouho vystupoval proti legalizaci konopí, tvrdil, že podle výzkumníků v oblasti závislostí odstranění tabu kolem marihuany a poskytování informací o jejích rizicích je správný přístup.

Návrh zákona předpokládá legalizaci držení až 25 gramů (téměř 1 unce) marihuany dospělými pro rekreační účely a umožnění jednotlivcům pěstovat až tři rostliny samostatně. Tato část zákona má nabýt účinnosti 1. dubna.

Němečtí obyvatelé, kteří jsou starší 18 let, by se mohli od 1. července připojit k neziskovým „konopným klubům“, každý s maximálně 500 členy. Kluby by mohly pěstovat konopí pro osobní spotřebu členů.

Jednotlivci by si mohli koupit až 25 gramů denně nebo maximálně 50 gramů za měsíc – toto číslo je omezeno na 30 gramů pro osoby mladší 21 let. Členství ve více klubech by nebylo povoleno. Náklady klubů by byly hrazeny z členských příspěvků, které by byly rozloženy podle toho, kolik členové marihuany užívají.

Vláda plánuje zákaz reklamy nebo sponzorování konopí a kluby a konzumace nebudou povoleny v bezprostřední blízkosti škol, hřišť a sportovních zařízení. Vyhodnocení vlivu právní úpravy na ochranu dětí a mládeže má být provedeno do 18 měsíců od nabytí účinnosti právní úpravy.

Hlavní středopravý opoziční blok se změně vehementně brání.

„Ve vší vážnosti zde jako ministr zdravotnictví tvrdíte, že konzumaci dětí a mladých lidí omezíme legalizací dalších drog,“ řekl Lauterbachovi konzervativní poslanec Tino Sorge. „To je ten největší nesmysl, jaký jsem kdy slyšel.“

Lauterbach po hlasování novinářům řekl, že „prodejci nemají vůbec žádný důvod k oslavám“. Poznamenal, že podle nové legislativy mohou obchodníci, kteří budou přistiženi při prodeji dětem nebo mladistvým, očekávat trest nejméně dva roky.

Plán výrazně zaostává za původními ambicemi vlády , která počítala s povolením prodeje konopí dospělým po celé zemi v licencovaných prodejnách. Projekt byl po jednáních s výkonnou komisí Evropské unie omezen.

Horní komora parlamentu, která zastupuje 16 německých zemských vlád, by v zásadě mohla legislativu oddálit, ačkoli to formálně nevyžaduje souhlas komory. Bavorská konzervativní zemská vláda uvedla, že prověří, zda jsou možné právní kroky proti plánu liberalizace.

Legislativa je jednou z několika, ke kterým se Scholzova koalice, která se od té doby stala velmi nepopulární v důsledku ekonomické slabosti a přetrvávajících vnitřních bojů, zavázala při svém nástupu do úřadu v roce 2021.

Zmírnil pravidla pro získávání občanství a ukončil omezení držení dvojího občanství. Kromě jiných politik také plánuje usnadnit transgender, intersexuálům a nebinárním lidem změnu pohlaví a jména v oficiálních registrech.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa