JAR – Jihoafrická republika se zmítá již v páté iteraci zákona o konopí pro soukromé účely CFPPB (Video)

JAR – Jihoafrická republika se zmítá již v páté iteraci zákona o konopí pro soukromé účely CFPPB (Video)

Je to 1954 dní, co Ústavní soud Jižní Afriky rozhodl, že zákaz soukromého užívání, držení a pěstování konopí v soukromých prostorách je protiústavní.

Jihoafrická republika se zmítá v naší PÁTÉ iteraci zákona o konopí pro soukromé účely (CFPPB). Fields of Green for ALL předložila své připomínky Národní radě provincií (NCOP) v pátek 19. ledna 2024.

Spolu se všemi ostatními, kteří tento proces pečlivě sledují a zasílají komentáře ke každému kolu, koluje řada „verzí“. Pro pořádek, zde je nejnovější verze, kterou jsme okomentovali:  CFPPB (4. listopadu 2023) FINAL TO NCOP

Zelená pole pro odeslání VŠEMI:  FGA CFPPB Komentáře pro NCOP 18. ledna 2024

Současný proces zpětné vazby Národnímu shromáždění ze strany NCOP neznamená, že se návrh zákona před odesláním našemu prezidentovi k podpisu změní. Teprve když to Cyril podepíše, stane se zákonem. Teprve poté lze změnit zákon o drogách a obchodování s drogami z roku 1992 . Konopí zůstává technicky ilegální – s výjimkou osobního použití, držení a pěstování v soukromých prostorách, samozřejmě!

A… Minulý týden zveřejnil ministr zdravotnictví navrhované změny v rozpisech v zákoně o léčivech 

Navrhované změny:  Změna harmonogramu 4_5854870156295018684[1] Zákon o léčivech 180124

Skvělé vysvětlení toho, jak se budou vyvíjet současné procesy, nastínil Anthony Rees z Traditional and Natural Health Alliance , jedné z dlouhodobých místních přidružených organizací ALL Fields of Green .

„Ministr zdravotnictví na doporučení SAHPRA zveřejnil návrh změny Seznamu k zákonu o léčivech a příbuzných látkách (dostupný na http://www.gpwonline.co.za/Documents/Government/50001%2015- 1%20Health.pdf ; Sdělení vlády č. 4251, Vládní věstník č. 50001, 15. ledna 2024). Komentář je požadován do 2 měsíců. Jedná se o poněkud neobvyklý krok, protože změny v Harmonogramech nejsou obvykle zveřejňovány k připomínkování, ale k okamžité implementaci.

Navrhované změny se týkají nápisu tetrahydrokanabinol v S6. Pokud bude přijat, bude nový nápis znít takto:

Tetrahydrokanabinol

1) v surovém rostlinném materiálu konopí pěstovaném a drženém v souladu s povolením vydaným ve smyslu zákona o rostlinolékařské péči (zákon 11 z roku 2018) a zpracovaných produktech vyrobených z takového materiálu, určených pro zemědělské nebo průmyslové účely, včetně výroby spotřebního zboží nebo výrobků které nemají žádný farmakologický účinek nebo léčebný účel, nebo

2) když je surový rostlinný materiál konopí pěstován, držen a konzumován dospělou osobou v soukromí pro osobní spotřebu.

Zásadní rozdíl je v tom, že odpovědnost za stanovení limitu obsahu THC v „konopí s nízkým obsahem THC“ (také označovaném jako „konopí“), určeném pro zemědělské nebo průmyslové účely, bude mít ministr zemědělství, pozemkové reformy a Rozvoj venkova ve smyslu zákona o zvelebování rostlin. Odstraňuje se také dřívější limit na obsah THC ve zpracovaných produktech („zpracované produkty vyrobené z konopí obsahující 0,001 procenta nebo méně tetrahydrokanabinolu“).

Zůstává výjimka pro „použití pro dospělé“, kterou by bylo nutné přečíst se zákonem o konopí pro soukromé účely, jakmile bude schválen. 

Návrh zákona byl schválen Národním shromážděním v listopadu 2023 (jako návrh zákona 19B z roku 2020; https://static.pmg.org.za/1/B19B-2020Cannabis_for_Private_Purposes.pdf ) a poté odkazoval na NCOP (viz https:// pmg.org.za/bill/965/ ). 

Když byl v listopadu 2023 informován užší výbor NCOP pro bezpečnost a spravedlnost ( https://pmg.org.za/committee-meeting/37987/ ), rozhodli se takto: 

„Návrh zákona o konopí pro soukromé účely byl vytvořen, aby řídil konopí pro soukromé použití dospělými v soukromí. Návrh zákona byl v souladu s nálezem Ústavního soudu a byl v souladu s Ústavou. Užší výbor by návrh zákona nechal inzerovat k veřejnému připomínkování a poté by dále zvažoval veřejné příspěvky. 

Protože se však jedná o paragraf 75 zákona, role NCOP je omezená (viz https://pmg.org.za/bills/explained/ ): „ Obyčejný návrh zákona, který se netýká provincií, lze zavést pouze v Národní shromáždění (NA). Jakmile bude schválen NA, musí být zaslán Národní radě provincií (NCOP). V tomto případě delegáti v NCOP hlasují jednotlivě a návrh zákona musí být schválen většinou přítomných delegátů. Pokud NCOP zamítne návrh zákona nebo navrhne své vlastní změny, je návrh vrácen NA, která návrh schválí s nebo bez zohlednění změn NCOP, nebo se může rozhodnout, že návrh zákona nebude pokračovat. Role NCOP v zákonech, které se netýkají provincií, je proto omezená. Může zpozdit návrh zákona podle § 75, ale nemůže zabránit jeho schválení.“


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa