Euractiv.com: Evropští lékaři se ohledně legalizace konopí v Německu rozdělili

Euractiv.com: Evropští lékaři se ohledně legalizace konopí v Německu rozdělili

Vzhledem k tomu, že německý Bundestag v pátek (23. února) odhlasoval legalizaci užívání konopí, zdravotníci ve Francii a v celé Evropě zůstávají rozděleni ohledně účinnosti takového opatření při ochraně spotřebitelů.

„Dnes přijímáme velmi důležitý zákon, kterým zásadně měníme naši politiku kontroly konopí,“ řekl v pátek německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach v Bundestagu.

Od nynějška budou moci lidé ve věku 18 a více v Německu vlastnit až 25 gramů konopí pro osobní potřebu. Své zásoby si budou muset zajistit od Cannabis Social Clubs, protože prodej konopí je v trafikách a lékárnách zakázán.

Obsah THC, hlavní účinné látky v konopí odpovědné za jeho psychotropní účinky, je regulován a nesmí překročit 10 %.

„Sledujeme dva cíle. Prvním cílem je boj proti černému trhu. Druhým cílem je zlepšit ochranu dětí a mládeže,“ dodal Lauterbach.

Ve Francii asociace a odborníci zabývající se závislostmi tleskali novému německému zákonu. „To je dobrá věc.“ Z hlediska veřejného zdraví musíme přejít k dekriminalizaci,“ říká Catherine Delorme, viceprezidentka Fédération Addictions.

Legalizace konopí by umožnila podporovat prevenci, regulovat přístup k různým produktům a kontrolovat jejich kvalitu a také chránit zranitelné skupiny, jako jsou nezletilí.

Tuto myšlenku sdílí i sdružení Addictions France, které se domnívá, že „naše současná politika založená na represích vůči spotřebitelům oslabuje veřejné zdraví a obavy o solidaritu“.

Podle francouzské observatoře pro drogy (OFDT) má Francie 1,3 milionu pravidelných uživatelů drog, včetně 850 000 denních kuřáků.

V Evropě jsou Francouzi podle údajů OFDT zveřejněných v roce 2021 druhými nejvyššími spotřebiteli konopí po Řekech.

Výzkumníci zjistili, že 44,8 % Francouzů ve věku 15 až 64 let užilo konopí alespoň jednou v životě, ve srovnání s 37,5 % Španělů a 38,4 % Dánů. V Nizozemsku, kde je konopí volně dostupné, je toto číslo 27,7 %.

Legalizace „zhoršuje“ dopady na zdraví

Nadšení závislostních spolků však nesdílí profese jako celek.

„Důkazy ukazují, že konopí je návyková droga s mnoha riziky. Tato rizika jsou zvýšená zejména u dospívajících,“ řekl Euractivu Dr. Ray Walley, viceprezident Stálého výboru evropských lékařů (CPME).

Užívání konopí může poškodit vývoj mladého mozku, což vede k větším kognitivním potížím u dětí a dospívajících než u dospělých. Pravidelné užívání také podporuje vznik psychóz, deprese, úzkostných poruch a ztráty paměti.

„Vývojové procesy mozku ve věku 25 let ještě nejsou dokončeny. Poškození je trvalé a trvá celý život,“ varuje Německá lékařská asociace.

Místo legalizace požaduje Německá lékařská asociace rozvoj vzdělávání a prevence v oblasti konopí. „Politici mají povinnost chránit občany před poškozením jejich zdraví. Plánovaná legalizace konopí by však dosáhla opaku,“ uvedli.

Francouzští lékaři svádějí stejný boj za větší prevenci a ochranu mladých lidí. Tvrdí však, že legalizace je nezbytná k tomu, aby se stal problémem veřejného zdraví a mohl tak těžit z informačních kampaní, financování a vzdělávacích programů ve školách.

CPME tento argument definitivně odmítá a uvádí, že „váha současných důkazů naznačuje, že legalizace by přispěla k poškození zdraví celé populace“.

Místo toho CPME vyzývá místní, národní a evropské agentury veřejného zdraví, aby zaměřily své úsilí na dozor, „aby byla zajištěna dostupnost údajů o krátkodobých a dlouhodobých účincích konopí na zdraví“.

Žádná evropská legislativa

Legalizace konopí je věcí členských států, nikoli EU. Pouze nezávazné usnesení Evropského parlamentu přijaté v roce 2019 doporučuje stanovit evropská pravidla pro léčebné a rekreační konopí.

„Právní pravidla by pomohla kontrolovat prodejní místa a omezit využívání černého trhu. Pomohly by také předcházet zneužívání návykových látek a závislosti mezi nezletilými a zranitelnými skupinami,“ uvádí.

V Evropě v roce 2021 vstoupilo do pečovatelských služeb kvůli problémům souvisejícím s užíváním konopí 97 000 uživatelů.

Portugalsko od roku 2001 dekriminalizovalo všechny drogy a podle francouzské poslankyně Caroline Janvier (Renaissance) je spotřeba konopí v Portugalsku třikrát nižší než ve Francii.

„Je čas stavět na zahraničních iniciativách a vyvinout francouzský model založený na prevenci a snižování škod,“ uzavřel Addictions France.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa