Cannabisbusinessexecutive.com: Změna v americkém mezistátním prodeji konopí

Cannabisbusinessexecutive.com: Změna v americkém mezistátním prodeji konopí

Vzhledem k tomu, že státy pomalu, ale nevyhnutelně pokračují v legalizaci konopí lékařsky nebo rekreačně, musíme často připomínat, že konopí je na federální úrovni stále nelegální. Kvůli této rozšířené, neúčinné prohibici musí konopný průmysl a jeho mnozí provozovatelé dodržovat velmi rozsáhlou a přísnou sadu parametrů, aby bylo zajištěno, že budou i nadále splňovat na státní úrovni. Protože je konopí federálně nezákonné, technicky každá akce a transakce amerického konopného průmyslu porušuje federální zákon. V posledních letech však do různých federálních zákonů byly přidány četné klauzule, které poskytují teoretickou právní ochranu, která zajišťuje, že podniky s konopím plně vyhovující státu nebudou čelit hněvu federálních úřadů. Tedy pokud zůstanou plně v souladu se státem.

Místní legislativní a soudní strategie týkající se mezistátního obchodu s konopím

Jedním z pozoruhodných příkladů těchto omezení je zastaralá politika zakazující mezistátní dodávky a prodej konopí. Bez ohledu na to, v jakém státě aktuálně člověk pobývá – dokonce i v mekce konopí, jako je Kalifornie, která je zcela obklopena legálními konopnými státy – je stále proti federálnímu zákonu přepravovat konopí jakéhokoli druhu pěstovaného a prodávaného v Kalifornii přes státní hranice. Jakmile jsou státní hranice překročeny při spáchání jakéhokoli přestupku, přeprava je dalším federálním přestupkem. Není to nezbytně více či méně federální trestný čin než jakýkoli jiný čin při výrobě a dodávce. Z hlediska politiky se tomu však vždy vyhýbalo, protože je to jedna ze zakázaných činností uvedených ve  zrušené  Coleově zprávě.

Přesto tento přísný zákaz nebrání různým provozovatelům konopí a profesionálům v pokusech nějak zvrátit velmi dalekosáhlou a desítky let starou federální nezákonnost konopí jedinou žalobou na státní úrovni. V listopadu 2022 zažalovala oregonská distribuční společnost konopí Jefferson Packing House řadu představitelů mocenského státu, každého od tehdejší guvernérky Kate Brown až po generální prokurátorku Ellen Rosenbumovou a dokonce i prozatímního výkonného ředitele Oregonské komise pro likéry a konopí Craiga Prinse. Cílem tohoto soudního sporu bylo zpočátku zvrátit státní zákaz mezistátního obchodu s konopím na základě výkladu obchodní klauzule americké ústavy.

„Uvědomujeme si, že marihuana je podle federálních zákonů stále nezákonná a že tato žaloba tuto skutečnost nezmění,“ uvedla společnost v dopise státním úředníkům, když byla žaloba podána. „Nicméně jsme přesvědčeni, že stát Oregon by měl být plně zapojen do podpory svého místního marihuanového průmyslu, a proto by zákony Oregonu již neměly zakazovat vývoz marihuany do jiných států.“

Na papíře zní žaloba jako další logický krok pro Oregon, který v roce 2019 schválil zákon  Senát 582,   který umožňuje „guvernérovi nebo jeho zmocněnci uzavřít dohodu s jiným státem za účelem křížové jurisdikce koordinace a prosazování podniků souvisejících s marihuanou, které mají licenci k podnikání v tomto nebo jiném státě.“ Na legislativním zasedání v roce 2019 prošel SB 582 se značným náskokem 43:16.

Oregon byl se svou legislativou vždy jistě pokrokový, ale tento zákon schválený před téměř pěti lety byl nepopiratelně průlomový a ostatní státy ho od té doby  následovaly . I když návrh zákona zcela závisel na dlouho drženém federálním zákoně, který reformoval vládní orgán, který je přinejlepším tvrdohlavý vůči reformě konopí, zákon stále vysílal zprávu, že právní státní operátoři jsou připraveni na mezistátní operace a obchod, pokud by se federální politika změnila. .

Zatímco žaloba Jefferson Packing House obsahovala relevantní předchozí soudní spory a právní předpisy, které je třeba citovat,  žaloba byla dobrovolně stažena  z okresního soudu Spojených států v Oregonu samotnou stranou Jefferson Packing House koncem ledna.

„Žalobce Jefferson Packing House, LLC tímto oznamuje své dobrovolné odmítnutí výše uvedené záležitosti bez předsudků.“

Částečně kvůli legislativní váze a všezahrnujícímu dosahu federálního zákona a kvůli předchozím případům, které prokázaly, že ochrana obchodní klauzule nezahrnuje stovky legálně fungujících podniků s konopím kvůli federálnímu zákazu, se zdá, že Jefferson Packing House rozhodl, že to bude nejlepší právní postup.

Čas na nový přístup

Nejvíce skličujícím problémem ohledně mezistátního obchodu je nedostatek politické vůle ze strany zákonodárných sborů, které konopí legalizovaly. Průmysl by neměl mít potřebu žalovat vládu. Vláda by měla s průmyslem zacházet jako s partnerem. A zejména partner ve zločinu. Klíčem k záchraně trhů s konopím na západním pobřeží je umožnit odvětví exportovat na jiné trhy. Pomyslným omezením je Coleovo memorandum, které bylo zcela odvoláno. Pokud je každý čin federálním zločinem a státy jsou již hluboce zakořeněnými spoluspiklenci, to nejmenší, co by zákonodárce mohl udělat, je dát tomuto průmyslu šanci na úspěch. Legislativa tak, že nejednala, vytvořila otočné dveře selhání.

Ačkoli to přímo nesouvisí s tímto konkrétním případem týkajícím se Jefferson Packing House v Oregonu, Boston University Law Review zveřejnil v roce 2021 velmi podnětnou a důkladně prozkoumanou zprávu, která kritizovala federální zákaz  mezistátního obchodu s konopím  z vysoce právního a ekonomického hlediska, že určitě stojí za přečtení.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa