Harris-sliwoski.com: Austrálie Cannabis – Aktualní stav legislativy pro rekreační využití

Harris-sliwoski.com: Austrálie Cannabis – Aktualní stav legislativy pro rekreační využití

O Austrálii se říká, že má jednu z nejvyšších mír prevalence konopí na světě a postoje veřejnosti k jeho užívání se mění. Severoamerické, evropské a další společnosti zabývající se konopím, které hledají investiční příležitosti, by udělaly dobře, kdyby tyto změny následovaly.

Pěstování konopí pro léčebné a vědecké účely bylo legalizováno federálním zákonem v roce 2016 . Konopné potraviny s nízkým obsahem THC byly poté federálně legalizovány v roce 2017 . Rekreační použití však zůstává podle federálního zákona zakázáno. Podobně je na úrovni státu a území většinou nezákonné užívání, držení, pěstování a prodej konopí. Přes tyto pokračující zákazy existují legislativní trendy směřující k legalizaci.

Pokud bude zákon o legalizaci konopí 2023 schválen,  změní federální krajinu. V Austrálii by to legalizovalo konopí pro rekreační použití dospělými. Návrh zákona by zřídil Cannabis Australia National Agency jako statutární agenturu pro registraci konopných kmenů a regulaci konopných aktivit. Tyto činnosti zahrnují pěstování a držení rostlin, výrobu a prodej konopných produktů, provozování konopných kaváren a dovoz a vývoz konopných produktů.

Návrh zákona nyní prošetřuje právní a ústavně-právní výbor Senátu. Podání byla nyní uzavřena a byla zahájena veřejná slyšení. Datum zprávy výboru je 31. května 2024. Očekává se, že návrh zákona bude projednán ve federálním parlamentu koncem tohoto roku. Zároveň se v několika australských státech nyní diskutuje o zákonech o legalizaci konopí.

Navzdory měnícím se postojům veřejnosti může být federální legalizace stále ještě cestou pryč. Zatímco federální návrh zákona prosazovala menšinová strana, netěší se podpoře vládnoucí strany ani hlavní opoziční strany. Postrádá také podporu Australské lékařské asociace.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa