Mjbizdaily.com: Nezaplacené daně z konopí v Kanadě stoupají o 72 % na téměř 300 milionů CA$

Mjbizdaily.com: Nezaplacené daně z konopí v Kanadě stoupají o 72 % na téměř 300 milionů CA$

Rostoucí počet kanadských Cannabis producentů konopí nadále navyšuje daňové dluhy, což by podle nejnovějších daňových údajů a průmyslových analytiků mohlo vést k tomu, že pokud nebudou firmy schopny platby platit „odpovídající počet“ společností ukončí podnikání.

Federálně licencovaní producenti konopí dlužili Kanadské daňové agentuře (CRA) 273,4 milionů kanadských dolarů (202 milionů USD) k 29. prosinci 2023, což představuje 72% nárůst ve srovnání s údaji z přibližně jednoho roku, zjistil MJBizDaily.

Počet delikventních společností v posledních letech prudce roste.

Zhruba 259 držitelů licence bylo k 29. prosinci pozadu se svými daňovými závazky, uvedla CRA pro MJBizDaily.

Daňové odvody by se mohly týkat spotřební daně, kanadské harmonizované daně z prodeje, daně ze mzdy nebo daně z příjmu právnických osob.

Podle údajů CRA podniky s konopím zaostávaly za svými daňovými závazky v jiných letech:

  • 12 v březnu 2019.
  • 33 od března 2020.
  • 68 v březnu 2021.
  • 141 firem v březnu 2022.
  • 213 od března 2023.

Situace sněhových koulí mohla být tím, co přimělo CRA k bezprecedentnímu zákroku .

Minulý týden MJBizDaily s odvoláním na provinční a průmyslové zdroje uvedl, že CRA nařídila nejméně třem vládním velkoobchodníkům, aby obstavili platby od licencovaných výrobců, kteří byli v prodlení se svými daňovými závazky.

Tři velkoobchodníci – v Britské Kolumbii, Ontariu a Quebecu – představují téměř tři čtvrtiny veškerého legálního prodeje konopí v Kanadě.

CRA by tyto příkazy k obstavení nepotvrdila s tím, že zveřejnění takových informací by mohlo ohrozit důvěrnost ustanovení kanadských daňových zákonů.

Agentura pro výběr daní také odmítla sdělit, kolik společností bylo postiženo.

Beena Goldenberg, generální ředitelka provozovatele konopí Organigram Holdings se sídlem v Torontu, uvedla, že sazba spotřební daně musí být nižší.

Řekla však také, že průmysl potřebuje rovné podmínky, aby mohl dále zrát.

„Všichni chceme, aby hráči v tomto odvětví uspěli, a rovné podmínky jsou rozhodující pro rozvoj úspěšného a udržitelného odvětví z dlouhodobého hlediska,“ řekla v rozhovoru pro MJBizDaily .

Co bude dál? 

Zatímco někteří manažeři uvedli, že zvýšené úsilí kanadské vlády vybírat nezaplacené daně je příliš agresivní, jiní naznačují, že velký počet pěstitelů a zpracovatelů marihuany je neudržitelný vzhledem k současné sazbě poplatků a daní v tomto odvětví.

Owen Bennett, analytik pro konopné akcie investiční banky Jefferies Group se sídlem v New Yorku, napsal v poznámce klientům, že hyperkonkurence a cenové tlaky jsou částečně zodpovědné za provozní protivětry, které způsobily, že mnoho licencovaných výrobců zaostává ve federálních daních.

„K dnešnímu dni kanadská vláda z velké části neprosadila deficit daní,“ napsal analytik.

Bennett s odvoláním na zprávu MJBizDaily , že CRA žádá provinční velkoobchodníky s konopím, aby zablokovali velkoobchodní platby, napsal: „Pokud to dopadne tak, jak je zamýšleno, tj. vláda zajistí platbu tak či onak, mohlo by to vést k významnému počtu současných LP, které zanikají.“

„Důsledky toho by mohly být: jeden: větší podíl na trhu k mání pro zbývající hráče, a dva: zmírnění cenových tlaků, které jsme viděli v posledních několika letech.“


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa