Businessofcannabis.com: Německý zákon o konopí zpožděný o měsíce vidí „potíže v podrobnostech“

Businessofcannabis.com: Německý zákon o konopí zpožděný o měsíce vidí „potíže v podrobnostech“

Německý přelomový zákon o konopí (CanG), který by v nejlidnatější zemi Evropské unie zavedl rámec konopí pro dospělé, byl o několik měsíců odložen.

Na základě návrhů místních a sociálních médií z počátku tohoto týdne bylo oficiálně potvrzeno zpoždění závěrečného čtení návrhu zákona, které se mělo původně konat tento týden.

To znamená, že plány opakovaně citované koalicí semaforů na uvedení zákona do legislativy do 1. ledna 2024 byly nyní zrušeny, přičemž se nyní očekává, že průmysl bude muset čekat nejméně do března 2024, než bude zákon uzákoněn.

I když ti, kdo pracují na převratné legislativě, navrhli, že je zapotřebí více času, aby se zajistilo, že zákon bude schopen dosáhnout svých hlavních cílů, stále jsou zapotřebí „dalekosáhlé změny“ a vyvstaly otázky ohledně možných dalších zpoždění.

Co se stalo?

20. října Business of Cannabis oznámilo , že návrh zákona prošel první parlamentní debatou v Bundestagu (německý parlament).

Jednalo se o první ze tří rozprav nebo „čtení“, které se konají před uvedením zákona v platnost a jejichž primárním cílem je jmenovat zvláštní výbory, které vezmou v úvahu vznesené body, a hlasovat o změnách před druhým čtení.

Termíny byly stanoveny pro Zdravotní výbor, aby zvážil návrhy na 6. listopadu, předtím, než byl návrh zákona naplánován na druhé a třetí slyšení na 16. listopadu, než bude uveden v zákon.

Dne 6. listopadu odpovídali odborníci z lékařského, právního, bezpečnostního a konopného sektoru na poslední otázky poslanců během dvouhodinového slyšení ve zdravotním výboru Bundestagu.

Poté, co pracovní skupina měla za úkol vyhodnotit body vznesené při slyšení, spolu s více než 40 prohlášeními předloženými příslušnými organizacemi, vyšel najevo mamutí a stále nereálnější úkol dosáhnout dohody před 16. listopadem.

Jak informoval list Legal Tribune Online (LTO) , jen málo, pokud vůbec nějaké, z do očí bijících otázek souvisejících s návrhem zákona, například jak se orientovat v pravidle spotřeby 200 m a zda se limit 25 g vztahuje na domácí pěstování, bylo zodpovězeno.

Kromě toho byly stále zřetelnější rozpory v postavení mezi různými prvky koaliční pracovní skupiny, přičemž poslanci varovali, že slyšení jasně ukázalo, že jsou zapotřebí „dalekosáhlé změny“, než bude připraven současný návrh.

S rostoucími pochybnostmi, zda lze mezi stranami dosáhnout konsensu v těchto složitých otázkách, se během týdne začala na sociálních sítích objevovat prohlášení různých vládních úředníků, která naznačovala, že závěrečné slyšení se 16. listopadu již nebude konat.

10. listopadu Carmen Wegge ze Sociálně demokratické strany (SDP) oznámila na X (dříve Twitter), že o CannG „bude rozhodnuto v prosinci“, a dodala, že to znamená, že vláda „nedodržuje plán“, a uznala, že to bude „velké zklamání pro mnohé“.

Zelená politička Kirsten Kappert-Gonther poté následovala podobným tweetem a uvedla, že návrh zákona přijde „jen o něco později“ a že je přesvědčena, že zákon se „významně zlepší v důsledku diskusí“.

„Ještě je třeba zapracovat na některých formulacích v některých bodech. Je to pro dobrou věc, kvalita má přednost před časovým tlakem. Dokončení je naplánováno na prosinec.“

Další člen SPD, Dirk Heidenblut, také zveřejnil na svém Instagramu nyní smazané příspěvky, které nabízejí další podrobnosti o novém budoucím časovém horizontu.

Řekl: „Moje důvěra byla bohužel neopodstatněná. Obtížnost spočívá jako vždy v detailech a řádné vypracování nezbytných příspěvků komise stále trvá. CanG tedy nelze nyní používat příští týden, ale až v 50. týdnu. To znamená, že Federální rada nezačne dříve než v únoru, takže začne až 1. března 2024.“

Německá tisková agentura (DPA) následně potvrdila, že od vlády obdržela potvrzení o zpoždění.

Co se stane teď?

Zatímco datum závěrečného slyšení ve Spolkovém sněmu bylo posunuto pouze o měsíc zpět a bylo navrženo nové předpokládané datum mezi 13. prosincem a 15. prosincem, návrh zákona musí ještě zvážit Bundresrat (Spolková rada).

Ačkoli se jedná z velké části o formalitu a Bundesrat nemá pravomoc zastavit návrh zákona, jakmile projde Spolkovým sněmem, poslední zasedání zemské komory je naplánováno na 15. prosince.

Vzhledem k tomu, že Spolková rada se má znovu sejít až 2. února 2024, konečné schválení návrhu zákona bude muset proběhnout až po tomto datu.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa