Yahoo.com: Top 20 zemí, kde je Cannabis legální 2023

Yahoo.com: Top 20 zemí, kde je Cannabis legální 2023

V tomto článku budeme diskutovat o 20 hlavních zemích, kde je tráva legální v roce 2023. Můžete přeskočit naši podrobnou analýzu globálního konopného průmyslu, výhod legalizace marihuany a offshore obchodních aktivit některých konopných společností se sídlem v USA. a přejděte přímo do Top 5 zemí, kde je v roce 2023 Cannabis legální. . 

Historie konopného průmyslu je plná změn a protichůdných právních předpisů. Mezinárodní média sehrála důležitou roli v posunu perspektiv a dnes sledujeme pomalou a trvalou změnu názoru hlavního proudu, aby bylo konopí považováno za jednu z neškodnějších – a pravděpodobně i potenciálně prospěšných – drog, které jsou stále z velké části nelegální. Jak se mění perspektivy, můžeme také očekávat, že zákony budou nakonec následovat. 

Globální Cannabis průmysl  

Jak jsme zmínili v našem článku – Top 20 zemí světa se smí kouřit Cannabis – celosvětový trh s konopím byl v roce 2022 oceněn na 47,32 miliardy USD a předpokládá se, že vzroste z 57,18 miliardy USD v roce 2023 na 444,34 miliardy USD do roku 2030, přičemž CAGR bude růst 34 % během prognózovaného období. 

Legalizace marihuany po celém světě nabírá na síle, především díky rostoucímu poznání, že produkt může mít řadu legitimních léčivých přínosů a terapeutických aplikací. Jde o celosvětově nejrozšířenější drogu, která se pěstuje, obchoduje a konzumuje. 

Výhody legalizace: 

Legalizace konopí je kontroverzní a mnohostranné téma, které je v poslední době předmětem vážných debat po celém světě. Pro lékaře, kteří se dívají na konopí optikou závislosti, může být obtížné vidět jakékoli stříbro z legalizace, ale prvním a nejbezprostřednějším přínosem je, že pacienti, kteří užívají trávu k léčebným účelům, se již nebudou bát právních sankcí. Nejběžnější terapeutické použití marihuany je pro kontrolu bolesti, a zatímco droga není dostatečně silná na silnou bolest, je docela účinná pro chronickou bolest, která sužuje miliony lidí, zejména s přibývajícím věkem.

Dalším očekávaným přínosem je vytvoření legálního trhu s konopím, který by odvedl lidi od jeho stinného černého protějšku, který byl po desetiletí hlavní formou obchodu s marihuanou. Produkt z černého trhu může často obsahovat stopy pesticidů a dokonce i jiných drog, které by mohly ohrozit životy lidí, takže legální a regulovaná alternativa dává spotřebitelům bezpečnou a zdravější možnost výběru. 

A v neposlední řadě jsou to ekonomické výhody legalizace ganja, která by mohla potenciálně generovat miliardy dolarů na daních pro vládu, kromě vytvoření stovek tisíc přímých a nepřímých pracovních příležitostí. Za pouhé první tři roky od doby, kdy se Kanada stala zemí s legalizovanou rekreační trávou na federální úrovni, přispělo toto odvětví k národnímu HDP přibližně 43,5 miliardami dolarů, přičemž udrželo 151 000 pracovních míst a vložilo 15,1 miliardy dolarů do vládních pokladen.

Americký úřad pro sčítání lidu je novýzprávadokumentování příjmů z daní z konopí na státní úrovni také odhaluje, že státy vygenerovaly příjmy z daní z konopí za 18 měsíců od července 2021 do prosince 2022 ve výši 5,7 miliardy dolarů. federální legalizace, která by odstranila spoustu překážek, které v současnosti sužují rozvíjející se legální průmysl marihuany v zemi, a odemkla jeho plný a mocný potenciál. 

Offshore obchodní aktivity:  

Spojené státy americké jsou gigantem celosvětového konopného průmyslu natolik, že i jen jeden z jejich států – Kalifornie – je jediným největším trhem s konopím na světě . Američané milují dobrý šrumec a vydělávají za to velké peníze. To poskytuje obrovskou příležitost pro společnosti a podnikatele po celém světě, kteří chtějí lví podíl na sladkém zeleném koláči ganja, a tak přicházejí se stále inovativnějšími řešeními, jak přinést změnu paradigmatu v tomto odvětví.

Velké a vyspělé spotřebitelské trhy jako LA a Chicago fungují jako testovací prostory pro takové inovátory, aby otestovali své nápady, než je přivedou do zbytku země a dokonce i za hranice. 

Skvělým příkladem je Curaleaf Holdings, Inc. (OTC:CURLF) – přední společnost zabývající se léčbou a rekreačním konopím se sídlem v Massachusetts, která obsluhuje více než 350 000 registrovaných zákazníků ve 23 státech v zemi. Curaleaf pracoval na uvedení nových produktů na americký trh, včetně vape hardwarového systému Cliq by Select, gumových gum Select X Bites a dokonce i značky Seltzer s infuzí konopí. Společnost si také udržuje zastoupení ve Velké Británii a Německu – dvou zemích , které konzumují nejvíce plevele v Evropě .

Vzhledem k tomu, že Německo je v procesu přípravy svého rámce pro konopí pro dospělé, Curaleaf Holdings, Inc. (OTC:CURLF) již získala většinový podíl v místní farmaceutické společnosti Four 20 Pharma, čímž se dostala do pozice, aby mohla využít výhod nadcházejícího – využít příležitosti. Společnost také předpokládá, že další země budou v nadcházejících letech následovat příklad Německa a přijmou liberálnější předpisy pro dospělé. 

Podobně Tilray Brands, Inc. (NASDAQ:TLRY) je přední společnost zabývající se životním stylem konopí a spotřebním baleným zbožím s působností v Kanadě, Spojených státech, Evropě, Austrálii a Latinské Americe. Tilray se sídlem v New Yorku je jednou z předních světových společností v produkci a výzkumu léčebného konopí.

Začátkem tohoto roku bylo oznámeno, že divize lékařského konopí tohoto průmyslového giganta, Tilray Medical a FL Group, získala povolení od italského ministerstva zdravotnictví distribuovat tři nové sloučeniny léčebného konopí do lékáren po celé Itálii, čímž dále rozšiřuje své portfolio nabídky konopí farmaceutické kvality. Tilray Brands, Inc. (NASDAQ:TLRY) také oznámila nové strategické partnerství se společností Pharmaidea, společností Petrone Group, s cílem uvést na trh a vzdělávat více než 12 000 lékáren po celé Itálii o výhodách léčebného konopí a péči o pacienty s léčebným konopím.

Oba, Curaleaf Holdings, Inc. (OTC:CURLF) a Tilray Brands, Inc. (NASDAQ:TLRY), patří meziNejvětší společnosti zabývající se marihuanou na světě

S tím řečeno, zde jsou země s legálním konopím v roce 2023 


Top 20 zemí, kde je Cannabis legální 2023

Metodologie:

Při sběru dat pro tento článek jsme odkázali na zdroje jako MJBizDaily, Leafly, CNBC atd., které hledají země s legalizovanou nebo dekriminalizovanou rekreační marihuanou v roce 2023 . Následující země byly seřazeny podle roční prevalence užívání konopí, jak je uvedeno v dokumentu Světová zpráva o drogách UNODC. Roční prevalence je procento mládeže a dospělé populace, kteří v posledním roce průzkumu alespoň jednou konzumovali konopí.

Pokud vás také zajímá, která města v Americe kouří nejvíce trávy, zde jsou americká města s nejvyšší spotřebou plevele v roce 2023

20. Ekvádor

Roční prevalence užívání konopí: 0,67 %

Ekvádor učinil významné kroky k transformaci svého přístupu k trávě. Zatímco předtím země měla notoricky represivní zákony o konopí, droga byla nakonec dekriminalizována v roce 2013, ale zákon nabyl plné účinnosti v červnu 2020. Léčebné konopí je také legální v Ekvádoru, ale nesmí překročit 1 % THC. 

S reformou trestního práva přijatou v roce 2021 se průmysl konopí a průmyslového konopí stal v této jihoamerické zemi nově vznikajícím odvětvím.

19. Thajsko

Roční prevalence užívání konopí: 1,33 %

V červnu 2022 se Thajsko stalo první asijskou zemí, která dekriminalizovala pěstování, distribuci, marketing a spotřebu všech částí rostliny konopí . Legalizace komerčního prodeje a osobního pěstování konopných produktů je posledním krokem v plánu thajské vlády zpeněžit rostlinu jako lukrativní tržní plodinu.

Zemědělství stále zaměstnává téměř třetinu pracovní síly země a vláda plánuje vytvořit větší exportní průmysl kolem této plodiny, přičemž očekává, že národní konopný průmysl přesáhne 2 miliardy dolarů. 

18. Mexiko

Roční prevalence užívání konopí: 2,1 %

V roce 2021 schválili mexičtí zákonodárci zákon o dekriminalizaci konopí pro rekreační, vědecké, lékařské a průmyslové použití, ale klíčové předpisy zůstávají v Senátu pozastaveny. Plně legální trh s konopím v Mexiku by mohl mít hodnotu kolem 3 miliard dolarů ročně a nejméně 101 000 hektarů – většinou v severních státech Sinaloa, Chihuahua a Sonora – se již využívá k nelegálnímu pěstování. 

17. Malta

Roční prevalence užívání konopí: 3,1 %

V roce 2021 se Malta stala první zemí v EU, která legalizovala pěstování a osobní užívání konopí , a to jak pro lékařské, tak pro rekreační účely. Nová pravidla Malty umožňují lidem nosit až sedm gramů marihuany, pěstovat až čtyři rostliny ve svých bytech a mít doma až 50 gramů sušeného konopí, aniž by jim hrozilo trestní stíhání.

Materia Malta se loni stala první společností, která vyvezla léčebné konopí z Malty, protože dokončila první komerční vývoz lékařské marihuany do Německa.

16. Kolumbie

Roční prevalence užívání konopí: 3,27 %

V roce 1994 Kolumbie dekriminalizovala osobní použití a vlastní pěstování několika odrůd konopí a každý kolumbijský obyvatel může sklízet až 20 rostlin pro vlastní potřebu. Prodej nebo nákup trávy však zůstává nelegální. Před pár dny schválil výbor kolumbijského senátu návrh zákona o legalizaci marihuany a poslal jej k posouzení celé sněmovně. 

Kolumbie se v roce 2016 stala zemí s legální lékařskou marihuanou 

15. Gruzie

Roční prevalence užívání konopí: 3,4 %

V roce 2018 gruzínský ústavní soud legalizoval konzumaci marihuany, čímž se země stala prvním bývalým členem dnes již neexistujícího Sovětského svazu, který tak učinil. Přesto mají Gruzínci stále zakázáno tuto drogu pěstovat, skladovat nebo prodávat.

Gruzie se počítá mezi hrstku zemí s legálním plevelem .

14. Jižní Afrika

Roční prevalence užívání konopí: 3,65 %

Jihoafrický ústavní soud v roce 2018 označil zákaz prostého držení a pěstování konopí za nezákonný a do dvou let nařídil legislativní změnu. Přestože provedení soudního příkazu trvalo déle, než se očekávalo, jihoafričtí zákonodárci nakonec začátkem tohoto měsíce schválili zákon o legalizaci držení a pěstování marihuany dospělými.

Odhaduje se, že jihoafrický trh s léčebným a rekreačním konopím má hodnotu kolem 585,5 milionu USD a 1,05 miliardy USD. 

13. Portugalsko

Roční prevalence užívání konopí: 5,1 %

V roce 2001 učinilo Portugalsko bezprecedentní krok a stalo se první zemí, která dekriminalizovala všechny nelegální drogy , včetně ganja. V roce 2018 bylo v zemi legalizováno i lékařské použití marihuany a v Portugalsku v současné době existuje 42 společností s licencí k provozování činností souvisejících s léčebným konopím, což představuje nárůst o 23,5 % od roku 2022. 

12. Lucembursko

Roční prevalence užívání konopí: 5,4 %

Malá vnitrozemská země Lucembursko se začátkem letošního roku stala druhou členskou zemí Evropské unie, která legalizovala držení a pěstování konopí pro osobní potřebu. Nový zákon umožňuje obyvatelům pěstovat až čtyři rostliny na domácnost a vlastnit až 3 gramy plevele mimo své bydliště. 

Lucembursko se v roce 2023 počítá mezi evropské země s legální rekreační plevelem 

11. Argentina

Roční prevalence užívání konopí: 8,13 %

Zatímco držení malého množství trávy je v Argentině dekriminalizováno, pěstování, distribuce a prodej konopí zůstává nelegální. Země podnikla kroky k legalizaci konopí pro léčebné účely a některé provincie také dekriminalizovaly užívání drogy pro osobní potřebu.

Argentina se také snaží vybudovat svůj domácí trh s léčebným konopím a generovat zahraniční měnu prostřednictvím exportu, přičemž po celé zemi v současnosti probíhá 51 regulovaných výzkumných a vývojových projektů. 

10. Itálie

Roční prevalence užívání konopí: 10,21 %

V současnosti je konopí v Itálii legální pro lékařské a průmyslové použití – ačkoli je přísně regulováno –, zatímco pro rekreační použití je dekriminalizováno. V průběhu roku 2021 konzumovalo konopí přibližně 17,7 % středoškolských studentů v Itálii, přičemž toto číslo dosáhlo 20 %, vezmeme-li v úvahu pouze studenty mužského pohlaví.  

Italské hlavní město Řím se řadí mezi města s nejvyšší spotřebou plevele na světě

9. Nizozemsko

Roční prevalence užívání konopí: 10,4 %

Konopí je k dispozici pro rekreační použití v holandských coffeeshopech od roku 1976, a přestože Amsterdam dominuje konopné turistice již 40 let, nyní od tohoto mnohamiliardového odvětví ustupuje. Začátkem tohoto roku starostka Amsterdamu Femke Halsemaová řekla médiím, že marihuanová turistika je plísní pro město, podporuje kriminalitu a veřejné nepokoje, a navrhla zakázat cizincům vstup do konopných kaváren.  

Nizozemsko se chystá oficiálně spustit svůj pilotní program legalizace prodeje konopí pro dospělé v zemi v prosinci, kdy bude skupině tří oficiálně schválených společností poprvé povoleno pěstovat a dodávat marihuanu do zdejších coffeeshopů. . 

8. Španělsko

Roční prevalence užívání konopí: 10,5 %

Španělsko dekriminalizovalo užívání konopí a je povoleno mít až 100 gramů drogy výhradně pro soukromé a osobní použití. Pěstování plevele na soukromých místech bylo také dekriminalizováno, což vedlo k prudkému nárůstu otevírání „konopných klubů“.

V Madridu nejsou tyto konopné kluby přísně legální. Místo toho působí v legální šedé zóně, ve které se „členové“ připojují do klubů a „sdílejí“ konopí, které pěstují. „Dary“ jsou vyměněny za žetony, které se pak použijí k nákupu produktů.  

S průměrnou cenou za gram 6,8 $ se Madrid řadí mezi ty města s nejlevnější trávou na světě

7. Česká republika

Roční prevalence užívání konopí: 11,1 %

Přestože Česká republika stále patří mezi země, kde je rekreační tráva nelegální , v roce 2010 dekriminalizovala držení konopí pro osobní potřebu a v roce 2013 legalizovala marihuanu pro lékařské účely. 

Po deseti letech postupné liberalizace se Česká republika připravuje na zavedení plně legálního a regulovaného trhu s konopím schválením akčního plánu politiky závislostí 2023-2025 v dubnu letošního roku. 

6. Chile

Roční prevalence užívání konopí: 12,05 %

Chile má nejvyšší spotřebu konopí na hlavu v Jižní Americe. Zatímco droga zůstává nelegální pro rekreační užívání, země v roce 2005 přijala zákon, který dekriminalizuje držení malých množství pro osobní spotřebu, přičemž lékařská marihuana získala právní status v roce 2015. 

Podle údajů z roku 2021 se zdá, že pěstování marihuany je v Chile na vzestupu Zpráva Observatoře pro obchodování s narkotiky zveřejnila Nejvyšší státní zastupitelství. Úřady v roce 2020 zabavily 285 000 rostlin, což je téměř o 50 000 více než v roce 2019, uvádí zpráva.

5. Izrael

Roční prevalence užívání konopí: 14 %

Izrael dekriminalizoval soukromé užívání konopí pro občany starší 18 let v roce 2019. Po celá léta bylo kouření trávy v blízkovýchodní zemi společensky přípustné, přestože bylo technicky nezákonné. 

Stoly na terase ve městech, jako je Rishon Letsiyon, jsou poseté lidmi, kteří otevřeně házejí do kloubů a rozsvěcují se bez přemýšlení. Je ironií, že kouření konopí je tolerováno na více veřejných místech v Izraeli než v zemích jako Kanada, kde je rekreační marihuana legální. 

4. Uruguay

Roční prevalence užívání konopí: 14,6 %

Uruguay se stala světovou průkopnickou zemí v legalizaci marihuany pro dospělé v roce 2013 a její prodej zahájila o čtyři roky později v roce 2017. V tamních lékárnách se mezi červencem 2017 a červencem 2023 prodalo téměř 10,7 milionu gramů marihuany. Existují tři společnosti vyrábějící konopí a jeho prodej je povolen ve 37 lékárnách rozmístěných v deseti odděleních po celé republice. Uruguay také začala vyvážet trávu v roce 2019 a v roce 2020 export zdvojnásobila na 7,3 milionu dolarů. 

3. Jamajka

Roční prevalence užívání konopí: 18 %

Ganja je hluboce zakořeněna v historii a kultuře Jamajky, ale není legální. Tato ostrovní země přátelská k plevelu legalizovala léčebné konopí a dekriminalizovala držení méně než 2 unce v roce 2015, po více než stoleté prohibici, kdy se rostlina stala zbraní k umlčení a zbavení práv disidentů. Nelegální pěstování konopí je na Jamajce na denním pořádku, odhaduje se, že ročně se nelegálně pěstuje 15 000 ha konopí, většinou na export.

2. Kanada

Roční prevalence užívání konopí: 20,7 %

Kanadský trh s konopím od legalizace nadále roste dvouciferným tempem – z velikosti trhu 1,2 miliardy $ v roce 2019 na 4,7 miliardy $ v roce 2022 – s více než 3 000 maloobchodními prodejnami v zemi. Jako první země G20, která legalizovala konopí pro dospělé a vytvořila národní tržiště, Kanada vytyčila regulační plán pro zbytek světa. 

Obyvatelé Ontaria loni zakoupili legální konopné produkty v hodnotě více než 1,3 miliardy dolarů, což je o 38 % více než v roce 2021. V současné době v provincii působí 1 700 legálních obchodů s konopím, přičemž 400 se nachází pouze v Torontu. 

1. Spojené státy americké

Roční prevalence užívání konopí: 22,8 %

Ačkoli si Spojené státy zachovávají svůj stávající federální zákaz konopí, rekreační užívání trávy bylo legalizováno ve 24 státech a také v District of Columbia, Guam a Severní Mariany. Ohio se stalo 24. státem, který povolil dospělým užívat konopí pro nelékařské účely, když většina voličů 7. listopadu 2023 schválila odpovídající volební opatření. 

Legální konopný průmysl v USA zaznamená v roce 2022 nějaké zásahy, ale podle předního výzkumníka konopí Brightfield Group se odhaduje, že roční příjmy tohoto odvětví do konce roku 2023 dosáhnou 31,8 miliardy USD a do roku 2028 vzrostou na 50,7 miliardy USD. Rostoucí legalizace konopí a rostoucí akceptace jeho použití pro lékařské účely jsou klíčovými faktory, které pohánějí růst trhu. 



PF2024

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa