Benzigna.com: Psychedelická dobrodružství Johna Lennona a jeho trvalé dědictví

Benzigna.com: Psychedelická dobrodružství Johna Lennona a jeho trvalé dědictví

8. prosince 1980 se svět otřásl zprávou o tragickém atentátu na Johna Lennona v New Yorku . Lennon ve věku 40 let byl konfrontován svým vrahem Markem Davidem Chapmanem, který ho smrtelně zastřelil před Dakotou, jeho bytovým domem, jak byla svědkem jeho manželka Yoko Ono v hrůze. Smrt ikony Beatles vyvolala celosvětový výlev smutku, davy proudily do Rooseveltovy nemocnice a Dakoty. Svět držel deset minut ticha na Onovu žádost a vzdal se tradičního pohřbu.

Psychedelická stránka Johna Lennona

Když si připomínáme 43 let od Lennonova úmrtí, jeho odkaz průkopnického hudebníka, aktivisty a symbolu míru přetrvává. Ale další aspekt Lennonova života, který si zaslouží pozornost, je jeho vztah k psychotropním a psychedelickým látkám , zejména konopí a LSD , které hrály významnou roli jak v jeho tvůrčím procesu, tak v osobním životě.

Synonymem psychedelické éry 60. let byli také Beatles, známí svou přelomovou hudbou a kulturním vlivem. Marihuana a LSD byly mezi skupinou běžné, přičemž Lennon a Paul McCartney byli prominentní uživatelé LSD. Lennonova první zkušenost s LSD, klíčový okamžik v jeho životě, přišla nečekaně v roce 1965, když zubař v Londýně tajně dal jemu a George Harrisonovi kostky cukru napuštěné kyselinou. To znamenalo začátek cesty, která významně ovlivnila Lennonovu hudbu a filozofický pohled.

Lennonovo experimentování s psychedeliky nebylo bez stinných stránek. Řekl, že v jednu chvíli se stal závislým na LSD, ale postupem času se mu podařilo tuto závislost překonat. Jeho zkušenosti s těmito látkami byly hluboce zdokumentovány v jeho písních, rozhovorech a spisech. V roce 1967 však Lennon, rozčarovaný LSD, spolu s ostatními Beatles přestal jeho používání používat a místo toho se obrátil k jiným formám sebezkoumání a kreativity.

Konopí také mělo hluboký vliv na Lennona a The Beatles. Jejich první setkání s marihuanou v roce 1964, které představil Bob Dylan, znamenalo zlomový okamžik v rock and rollu, který vedl k nové éře hudebního zkoumání a experimentování. George Harrison poznamenal, že marihuana jim „otevřela oči“ a přiměla kapelu, aby se stala odvážnější a odvážnější ve svém hudebním úsilí.

Přesto, navzdory jejich slávě a historii s drogami, byly chvíle, kdy se Lennon rozhodl neúčastnit. Na večírku mu známý komik a podnikatel s konopím  Tommy Chong  nabídl marihuanu. Lennon odmítl a jako důvody uvedl imigraci a osobní problémy. Tento příběh, podrobně popsaný na El Planteo a Merry Jane , zdůrazňuje jemný vztah, který Lennon měl s těmito látkami.

Dalším významným aspektem Lennonova života byly jeho právní bitvy související s konopím. Dr. Lester Grinspoon sehrál klíčovou roli při pomoci Lennonovi v boji proti obvinění z deportace ze strany Nixonovy administrativy kvůli předchozímu obvinění souvisejícímu s konopím. Tento pozoruhodný příběh zaznamenává MD Peter Grinspoon na svém blogu a zdůrazňuje kritický okamžik v Lennonově životě a průsečík politiky, práva a osobních svobod.

Lennon se zamyslel nad svým užíváním látek a jednou poznamenal : „Když mluvíme jako někdo, kdo byl na drogové scéně, není to něco, co byste mohli dělat dál a dál, víte. Je to jako pití nebo cokoli jiného, ​​s čím se musíte smířit.“ to.“ Jeho názory se postupem času vyvíjely, zdůrazňoval důležitost sebeobjevování a varoval před dlouhodobým užíváním drog.

Lennonův odkaz je mnohostranný: byl hudebním géniem, hlasem pro mír, postavou propletenou s kontrakulturou 60. let. Když na něj vzpomínáme u tohoto 43. výročí jeho smrti, připomínáme si nejen jeho nesmírný přínos hudbě a kultuře, ale také jeho lidské složitosti, které jsou zčásti formovány jeho zkušenostmi s psychedelickými látkami.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa