Firstpost.com: Jaký je nizozemský zkušební projekt, který legalizuje veškeré konopí?

Firstpost.com: Jaký je nizozemský zkušební projekt, který legalizuje veškeré konopí?

Dne 15. prosince bude Cannabis poprvé legálně pěstován, prodáván a konzumován v Nizozemsku v rámci čtyřletého pokusu v celé zemi. Zde je zalitá historie netrpělivě očekávaného experimentu

Dne 15. prosince bude v rámci čtyřletého pokusu v celé zemi Cannabis poprvé legálně pěstován, prodáván a konzumován.

Je to docela běžná záměna – myslet si, že tráva je v Nizozemsku zcela legální. Ale překvapení, není.

Posledních 50 let bylo oficiálním postojem země tolerovat prodej omezeného množství marihuany v místech, které jsou místně známé jako „kavárny“. Držení více než pěti gramů (0,2 unce) konopí však zůstává nezákonné, stejně jako komerční pěstování, ačkoli úřady tyto praktiky často přehlížely.

Nyní probíhá významný posun, protože Cannabis obchod je připraven vystoupit ze stínu. Od poloviny prosince bude vybrané skupině tří oficiálně sankcionovaných společností poprvé uděleno oprávnění k domácímu pěstování a dodávání marihuany do coffeeshopů.

Proč se však Nizozemsko po desetiletích tolerance rozhodlo změnit svou politiku týkající se konopí? K jakým konkrétním změnám dojde během čtyřletého konopného experimentu v Nizozemsku? Jaké jsou potenciální přínosy a cíle Cannabis experimentu? Zde je bližší pohled.

Počkat, to už není legální?

To je jedna z největších mylných představ o Nizozemsku, jehož hlavní město Amsterdam je po desetiletí považováno za světovou špičku pro kuřáky konopí.

Konopí ve skutečnosti není legální, ale „gedoogd“ („tolerováno“). Prodej a užívání konopí je nezákonné, „ale úřady se rozhodnou nepronásledovat ani stíhat porušovatele zákona,“ uvádí vládní web.

Je však zcela nezákonné (a netolerováno) pěstovat konopí v Nizozemsku nebo je dodávat do slavných „Coffeeshopů“, kde se dá kouřit.

Proč měnit systém?

Politika „tolerance“ byla přijata v 70. letech 20. století, aby rozlišovala mezi tvrdými a měkkými drogami, ale vedla k bizarní právní šedé zóně, kterou experiment doufá objasnit.

Zákon vytlačil dodávky konopí do 570 kaváren v zemi do „undergroundu“, přičemž místní úřady si stěžovaly na související drobnou trestnou činnost a protispolečenské chování.

Takže, co se děje?

Legislativa je dočasně pozastavena, aby mohli pěstitelé a dodavatelé legálně působit v 11 obcích, které zásobuje 10 pěstitelů.

Zapojit se musí všechny kavárny v obcích, aby pro všechny platila stejná pravidla a spotřebitelé věděli, že všude dostávají produkty stejné kvality.

Ostatní pravidla zůstávají stejná: maximálně pět gramů na osobu a den, zákaz prodeje nezletilým kuřákům, zákaz tvrdých drog a zákaz alkoholu v areálu.

Zúčastnit se mohou pouze lidé žijící v Nizozemsku. O účast požádala také obec Amsterdam East.

Coffeshopy budou moci naskladnit více než současných maximálně 500 gramů v areálu — „obecně… do zásoby na jeden týden,“ podle úředníků.

Jaké jsou výhody?

Cannabis bude pečlivě sledován a testován, takže spotřebitelé budou přesně vědět, jak silné konopí je. To se měří hladinami THC a CBD, látky, která vyvolává účinky.

Monitorovány budou také potenciálně nebezpečné těžké kovy a aflatoxin, který se přirozeně vyskytuje v konopí.

Od samotného produktu se očekává velmi vysoká kvalita. Majitel kavárny Rick Brand v říjnu agentuře AFP řekl , že nebylo možné vědět, co přesně prodával podle starých pravidel.

„To, co jsme dosud dostávali, někdy obsahuje pesticidy, ale také cizí látky ke zvýšení hmotnosti. Vlastně vlastně ani nevíme,“ řekl.

Úřady doufají v pokles drobné kriminality a protispolečenského chování. Majitelé kaváren se těší na to, že budou fungovat s právní jistotou.

Co se stane dál?

Nezávislí vědci budou experiment sledovat po celou dobu jeho čtyřletého trvání.

Cíl je dvojí: zjistit, zda je možné regulovat dodavatelský řetězec konopí do coffeeshopů, a zjistit, zda se tím sníží drobná kriminalita a protispolečenské chování.

Vláda podle svých webových stránek „rozhodne o budoucnosti nizozemské coffeeshopové politiky na základě těchto výsledků a dalších faktorů“ s ohledem na případnou dekriminalizaci.

Jedna neznámá visící nad touto politikou – a všemi politikami – je faktor Geerta Wilderse poté, co tento krajně pravicový vůdce minulý měsíc vyhrál volby.

Jeho PVV Freedom Party chce nadobro zrušit politiku „tolerance“, zavřít kavárny a prosadit „Nizozemsko bez drog“.

V posledních volbách se umístili na posledním místě stran, pro které se dalo hlasovat, na webu „cannabis-kieswijzer.nl“, který hodnotí politické strany podle jejich politik vstřícných ke konopí.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa