Businessofcannabis.com: Ukrajina učinila „historické rozhodnutí“ legalizovat léčebné konopí

Businessofcannabis.com: Ukrajina učinila „historické rozhodnutí“ legalizovat léčebné konopí

Ukrajina oficiálně odhlasovala legalizaci léčebného konopí, což její ministr zdravotnictví popsal jako „velké vítězství lidstva a začátek dlouhé cesty“.

Po prosátí téměř 1000 pozměňovacích návrhů Nejvyšší rada (Ukrajinský jednokomorový parlament) odhlasovala regulaci konopí pro lékařské, průmyslové a vědecké účely.

Nový zákon má nyní vstoupit „v platnost“ šest měsíců poté, co v lednu vstoupí v platnost prezident Volodymyr Zelenskyj, což znamená, že ukrajinští občané budou mít přístup k léčebnému konopí „někdy v druhé polovině roku 2024“.

Hanna Hlushchenko, ředitelka obchodního rozvoje licencovaného výrobce léčebného konopí se sídlem v EU Cannexpor Pharma, která nyní spolupracuje s ukrajinskou vládou, aby pomohla navrhnout regulační rámec, řekla Business of Cannabis , že „trh je nyní otevřený“.

„Podle mého názoru se Ukrajina bude rychle rozvíjet díky tomu, že jsme viděli ministerstvo zdravotnictví diskutovat o plánech zkrátit registrace produktů, někde kolem dvou měsíců, protože lidé potřebují produkt získat.

„Možná bych byl optimistou kvůli tomu, že jsem Ukrajinec, ale věřím, že trh na Ukrajině se bude vyvíjet rychleji, nejen kvůli procesu registrace produktů, ale hlavně kvůli válce a skutečným potřebám vojáků.

„Když mluvíme s nemocnicemi a různými lidmi z armády, říkají mi, že konopí je nyní velmi široce používáno. Proto věřím, že na trhu bude obrovský tlak.“

Co se stalo?

Poté, co návrh zákona prošel prvním čtením v červenci, 10. října byl navrhovaný zákon finalizován a schválen Národním výborem pro zdraví, lékařskou péči a zdravotní pojištění, což umožnilo postoupit návrhu zákona do druhého a závěrečného čtení ve Nejvyšší radě.

Druhé čtení se mělo konat ve středu 22. listopadu a všeobecně se očekávalo, že návrh zákona projde.

Nicméně Business of Cannabis minulý měsíc informovalo , že navzdory široké podpoře po celé zemi, včetně prezidenta Zelenského, bylo čtení zpožděno kvůli akcím jediné opoziční strany, strany Všeukrajinského svazu „Vlast“ označované jako Batkivshchyna. v čele s bývalou ukrajinskou premiérkou Julií Tymošenkovou, která je proti návrhu zákona.

Po předložení stovek „spamových“ pozměňovacích návrhů určených k zaplavení Nejvyšší rady bylo hlasování odloženo do včerejška (21. prosince 2023).

Ukrajinský rámec pro léčebné konopí

Po zvážení přibližně 900 navrhovaných pozměňovacích návrhů a přijetí 100 z nich hlasovalo 248 „lidových poslanců“ pro návrh zákona #7457 .

Tento „podstatně přepracovaný“ návrh zákona umožní podnikům, které získají správné licence, pěstovat, dovážet, vyvážet, vyrábět a skladovat léčebné konopí.

Paní Hlushchenko vysvětlila, že přijetí zákona poskytuje pouze „možnost to udělat“ a podrobnosti rámce nad rámec tohoto základního modelu ještě nebyly definovány.

„V zásadě není jasné, které lékaři budou moci předepisovat nebo za jakých podmínek.“

Ministerstvo zdravotnictví schválí seznam stavů, na které lze léčebné konopí předepisovat v následujících měsících.

Kromě toho je také nejasnost ohledně distribuce, protože v současnosti se má konopí pro léčebné použití „distribuovat jako aktivní farmaceutická složka“ (API), kterou v zemích jako Německo a Polsko mohou prodávat pouze lékárny, které daný produkt vyrábějí v prostorách.

„Je zde pouze 200 ukrajinských lékáren, které mohou vyrábět léky, takže existuje otázka, jak bude tento problém vyřešen,“ pokračovala Hlushchenko.

Jako potenciální řešení navrhla, že buď by mohly být provedeny změny, které by umožnily prodej. API v běžných lékárnách, nebo by mohlo dojít k „boomu“ v lékárnách, které jsou schopny vyrábět léčiva.

Dovoz povolen 

Zásadní je, že v rámci zásadní změny předchozího návrhu bude nově umožněno podnikům dovážet suroviny pro výrobu produktů léčebného konopí, přičemž ministerstvo zdravotnictví uznává, že zřízení domácího pěstování si „vyžádá určitý čas“.

Paní Hlushchenko řekla: „Mým hlavním problémem bylo, že v prvním návrhu před druhým slyšením byl dovoz zakázán. Bylo to úplně špatně.“

Výkonná ředitelka skupiny kampaně „Pacienti Ukrajiny“ Inna Ivanenko dodala: „Díky možnosti dovozu budou moci pacienti během šesti měsíců získat léky v lékárnách, které mají příslušnou licenci. Kromě toho, po vypracování všech nezbytných předpisů, bude Ukrajina schopna takové léky samostatně vyrábět.“

Některá ustanovení, která jsou jasná, zahrnují přísná omezení pěstování. Oblasti, kde se konopí pěstuje, musí být pod 24hodinovým kamerovým dohledem, do kterého musí mít policie 24hodinový přístup.

Dále bude konopí v každé fázi výrobního procesu označeno jedinečným elektronickým identifikátorem a zaneseno do speciálně vytvořeného jednotného informačního centra.

Pacienti s léčebným konopím budou také muset získat „elektronický předpis“ udělený lékařem na základě jejich stavu, „jako je tomu v současnosti u morfia“. Pacienti budou moci takové léky nosit a uchovávat v množství určeném na jeden recept.

Michael Sassano, zakladatel, předseda a generální ředitel Somai Pharmaceuticals, řekl Business of Cannabis: „Ukrajina směřuje k legalizaci konopí, která se připojí k německé reformě konopí. Jakkoli je Ukrajina právě teď klíčová, postupné zisky, jako jsou regulace konopí, by měly přinést určitou úlevu lidem, kteří potřebují léčebné konopí a mohou z něj mít prospěch.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa