Businessofcannabis.com: Švýcarsko zavádí nejpokročilejší evropský proces s konopím pro dospělé (pohled zpět rok 2023)

Businessofcannabis.com: Švýcarsko zavádí nejpokročilejší evropský proces s konopím pro dospělé (pohled zpět rok 2023)

Švýcarský průkopnický pilotní projekt konopí se v roce 2023 vyvinul v nejpokročilejší a nejdostupnější rámec pro dospělé v Evropě. 

Švýcarský federální úřad pro veřejné zdraví (FOPH) nyní schválil šest pilotních projektů, z nichž tři již legálně prodávají konopí švýcarským občanům a „desítky“ dalších se údajně připravují. 

Aniž by zasahovalo do jakýchkoli mezinárodních zákonů, Švýcarsku se podařilo zprovoznit trh s konopím pro dospělé, který by mohl brzy převýšit mnoho trhů s léčebným konopím v celé Evropě, a zároveň shromáždit tolik potřebná data, která budou zásadní pro zavedení trvalejších rámců v budoucnu. 

Zatímco Švýcarsko je nepochybně jedním z úspěšných příběhů roku 2023, jeho konopný projekt začal tvrdě. 

Prosinec 2022 – Pilotní projekt „Péče o plevel“, který se měl stát vůbec prvním evropským pokusem o užívání konopí THC pro dospělé, měl být původně spuštěn ve třetím nejlidnatějším městě Švýcarska, Basileji, 15. září .

Jen několik dní předtím, než měl být ve vybraných basilejských lékárnách spuštěn regulovaný prodej konopí pro dospělé, oznámilo městské ministerstvo zdravotnictví, že poskytované konopí „téměř nesplňovalo standard kvality“, protože šarže byla spálena a zahájeno testování. držet.

Podle Pure Production AG pěstitele projektu byl problém způsoben stopovým množstvím (v mezích běžné spotřeby potravin) fluopyramu, pesticidu nalezeného ve skleníkové půdě z let před tím, než byla lokalita využívána společností Pure.

Tím začala „šestitýdenní“ diskuse mezi vládou a vlastníky studie o tom, jak najít alternativní zdroj produktu, aby studie mohla začít co nejdříve.

Vzhledem k tomu, že tyto diskuse probíhaly, Pure úspěšně sklidil druhou várku na alternativním místě a obdržel potvrzení, že várka odpovídá „všem kritériím zajištění kvality“.

V prosinci 2022 společnost Pure potvrdila, že péče o plevel má nyní začít 30. ledna 2023, po čtyřměsíčním zpoždění.

Leden 2023 – Péče o plevel je oficiálně spuštěna, vybraní účastníci pilotního projektu si budou moci poprvé legálně zakoupit konopí pro rekreační účely.

Také to znamenalo první implementaci Cannabis Dispensary System (CDS), softwarového řešení vyvinutého švýcarskou firmou Vigia AG ve spolupráci s FOPH, které umožňuje zúčastněným stranám „sledovat a dokumentovat každý krok v dodavatelském řetězci“.

Tento software má být použit v každém z pilotních testů a bude hrát klíčovou roli při shromažďování dat nezbytných pro to, aby švýcarský projekt konopí splnil své cíle.

„S pilotními testy konopí se Švýcarsko může stát příkladem pro strukturovaný proces legalizace. Případná legalizace je testována v reálném prostředí, aby bylo možné problémy včas identifikovat a minimalizovat nebo dokonce odstranit. Navíc lze společně určit, kde leží míra mezi nadměrnou a nedostatečnou regulací,“ vysvětlila společnost v tiskové zprávě.

Březen 2023 – Dva další, mnohem větší piloti dostávají od FOPH vpřed, protože zprávy naznačují, že více než tucet pilotů je nyní v práci.

Koncem března byl oficiálně schválen ZüriCan, studie s 2 100 účastníky, která bude provedena v Curychu ve spolupráci s městskou radou a psychiatrickou univerzitní klinikou v Curychu, s potenciálním rozšířením do Winterthuru.

Tříletá studie je navržena tak, aby prozkoumala „nejlepší možné způsoby“ distribuce konopí z různých prodejních míst a bude zahrnovat deset konopných společenských klubů, deset lékáren a „drogové informační centrum“, kde se konopí na bázi květin a pryskyřice produkty lze legálně zakoupit.

Třetí švýcarská studie, rovněž schválená FOPH koncem března, bude studovat vývoj spotřebního chování až u 1600 dospělých, kteří již konopí konzumují, a zároveň zkoumat proveditelnost regulace konopí „prostřednictvím neziskového prodeje“.

4,5letou studii, která se má uskutečnit ve frankofonním regionu Lausanne, bude provádět Institut pro kriminální vědy (ESC) Univerzity v Lausanne a Oddělení medicíny závislostí Fakultní nemocnice ve Vaud (CHUV ).

Obě studie, které měly původně začít v létě 2023, jsou podstatně větší než Weed Care, která má pouze 374 účastníků, z nichž polovina bude moci legálně nakupovat konopí až v červenci.

Květen 2023 – Jen o dva měsíce později dal FOPH zelenou dalším dvěma studiím v Bernu a Ženevě. 

Bezpečnější konopí – randomizovaná kontrolovaná studie (SCRIPT) – Research In Pharmacies, tříletá studie, kterou budou monitorovat univerzity v Bernu a Lucernu

Tříletá studie, která má zahrnovat 1091 účastníků z Bernu, bude mít za cíl posoudit zdravotní a sociální dopady prodeje konopí v „přísně regulovaných neziskových“ lékárnách.

Mezitím je povolena pátá pilotní studie nazvaná „Kanabinotéka: pilotní pokus o regulovaném prodeji konopí v kantonu Ženeva“.

Tato studie pro 1000 účastníků, kterou provozuje Adiktologická služba ženevských univerzitních nemocnic a katedra sociologie univerzity ve spolupráci mimo jiné s Carrefour Addictions Association, má trvat tři roky.

Červenec 2023 – Přicházejí předběžná zjištění z Weed Care , protože úvodní studie se otevírá všem jejím 374 účastníkům.

Podle místního ministerstva zdravotnictví nebyly od zahájení studie v roce 2023, kdy bylo prodáno 13 kg konopných produktů, hlášeny „žádné nepříznivé účinky“.

Ze šesti prodaných produktů, včetně dvou hašišů a čtyř květů konopí, byly mezi účastníky údajně nejoblíbenější kmeny s nejvyšším obsahem THC.

Srpen 2023 – ZüriCan je oficiálně spuštěn . Mezitím, jak se vyjasňují nové podrobnosti německého nově navrhovaného „dvoupilířového“ rámce pro jeho přelomový návrh zákona CanG, zúčastněné strany stále více obracejí svou pozornost na Švýcarsko, kde hledají rady. 

Září 2023 – Šestý a dosud největší švýcarský pilotní projekt, „Grashaus Project“, získal oficiální souhlas od FOPH. 

Tato studie představuje řadu prvenství pro rychle se rozvíjející švýcarský výzkumný program konopí. Nejen, že bude dosud největší, zúčastní se ho téměř 4000 účastníků, ale bude prvním, který bude provozovat soukromá společnost, německá Sanity Group.

Klíčovým cílem studie bude podle FOPH prozkoumat, zda „kontrolovaný prodej vysoce kvalitního, ekologicky pěstovaného konopí vyškoleným prodejním personálem v obchodech s konopím může posunout spotřebu směrem ke snížení způsobených škod, snížení nelegálních užívání a související problémy a zlepšení ze zdravotního (fyzického), psychologického a sociálního hlediska“.

Má se konat v kantonu (švýcarský stát nebo provincie) Basel-Landschaft (Baselland), který je tradičně považován za „poloviční kanton“ vedle svého městského protějšku Basel-Stadt, kde se nachází první zkušební konopná péče o plevel v zemi. .

Prosinec 2023 – Jak projekt konopí v zemi nabírá na rychlosti, dva z jeho pilotních projektů oficiálně zahajují prodej konopí pro dospělé účastníkům. 

Společnost Cann-L, která měla původně začít v červenci, zahájila neziskový prodej konopí pro dospělé ve vyhrazeném obchodě v rue du Maupas 7 dne 11. prosince 2023.

Obchod nabídne řadu produktů 250 účastníkům, kteří se již zaregistrovali v pilotním projektu, včetně tří gramových sáčků květin s potencí od 5 % THC do 15 %, v ceně mezi devíti a 12 švýcarskými franky za gram (zhruba £ 8–10 GBP)

Mezitím, jen několik týdnů po oznámení schválení od FOPH, otevřel projekt Grashaus také 7. prosince dveře do svého prvního specializovaného obchodu s konopím.

„První legální specializovaný obchod s konopím“ v Evropě otevřel své brány v Allschwilu v severozápadním švýcarském kantonu Basel-Landschaft a umožnil stovkám pacientů, kteří se již zaregistrovali do pilotního projektu, zakoupit řadu produktů od květiny po hašiš, extrakty, vapujte tekutiny a poživatiny.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa