Businessofcannabis.com: Francouzská bitva o léčebné konopí (pohled zpět rok 2023)

Businessofcannabis.com: Francouzská bitva o léčebné konopí (pohled zpět rok 2023)

Rok 2023 byl pro evropské konopí mezníkem. Ve Švýcarsku byly otevřeny první evropské plně legální obchody s konopím pro dospělé. První asociace Cannabis Harm Reduction Association získaly licenci na Maltě. Nizozemsko má konečně legální dodávky konopí do svých coffeeshopů. Francii se téměř podařilo zajistit plnohodnotný systém léčebného konopí, zatímco německá koaliční vláda protáhla přelomový zákon CanG četnými legislativními bitvami a zmeškala lhůtu pro jeho uzákonění před koncem roku o několik týdnů. 

Jak uvádí společnost Prohibition Partners ve své nejnovější globální zprávě: 4. vydání , pokrok v tomto roce byl spíše „přírůstkový než náhlý“. 

Tyto úspěchy se mohou zdát „přírůstkové“, když uvažujeme o roce 2023 jako celku, ale dlouhé, namáhavé a složité bitvy, které často vede hrstka oddaných skupin pacientů s konopím, obhájců a aktivistů, nelze a neměly by být podceňovány. 

V sérii článků, které se zabývají tím, co byl pro konopný průmysl na mnoha frontách obtížný rok, se podrobně podíváme zpět na některé z těchto tvrdě vybojovaných bitev v celé Evropě za posledních 12 měsíců. 

Francouzská bitva o léčebné konopí

Září 2022 – Francouzský pilotní projekt léčebného konopí se rychle blížil ke svému termínu v březnu 2023. Po jeho spuštění v březnu 2021 dostávalo léčebné konopí více než 2 000 pacientů téměř dva roky zdarma.

Všeobecně se očekávalo, že jak stanovila vláda při prvním spuštění pilotního projektu, léčebné konopí bude „generalizováno“ a po pilotním projektu bude plně zavedeno do francouzské národní zdravotní služby.

V září však vláda předložila pozměňovací návrh, který prodloužil pilotní projekt o další rok, takže pacienti a zainteresované strany v oboru se ptají , co to znamená pro zobecnění a zda budou produkty pro pacienty i nadále zdarma.

Vláda tvrdila, že experiment „dosud nebyl schopen poskytnout dostatečné klinické výsledky, abychom mohli rozhodnout o generalizaci (léčebného konopí)“.

Únor 2023 – Byla zveřejněna první klinická data od zahájení studie s léčebným konopím , která naznačovala ohromně pozitivní odezvu na léčbu ze strany komunity pacientů.

Podle nově zveřejněných údajů Národní agentury pro bezpečnost léčiv (ANSM) bylo k 18. říjnu 2022 do experimentu zařazeno 2 204 pacientů, z nichž 91 % uvedlo, že podporují legalizaci léčebného konopí ve Francii.

Cílem studie však bylo vždy poskytnout údaje o bezpečnosti a účinnosti jako „sekundární cíl“, místo toho se zaměřit na realitu zavedení rámce léčebného konopí.

Tyto výsledky jako takové měly ke zděšení mnohých malý dopad na budoucnost stále nejistějších plánů zevšeobecňování země.

Pilotní projekt byl nyní prodloužen o další rok a jeho dodavatelé, kteří doposud dodávali produkty na vlastní náklady, se připravovali na účast v dalším výběrovém řízení na dodávku iniciativy.

Duben 2023 – O měsíc později a proces výběrového řízení nebyl plánován, společnosti se vyhýbaly výzvám, aby pokračovaly ve své účasti kvůli značnému nákladovému zatížení.

Zpočátku společnosti, včetně Aurora Cannabis, Tilray, Panaxia a Little Green Pharma, reagovaly kladně na výběrová řízení, aby poskytly své produkty pro francouzský experiment zdarma.

Ačkoli byla účastníkům poprvé nabídnuta určitá kompenzace, byla výrazně pod minimálními výrobními náklady pro společnosti.

Zprávy naznačovaly, že více než polovina pacientů zapojených do programu zůstala bez přístupu k léčbě kvůli nedostatku dodávek.

Vzhledem k tomu, že francouzská vláda ještě nevyčlenila rozpočet na program nebo dokončila jakýkoli rámec týkající se regulace léčebného konopí, odborníci uvedli, že je „velmi velká potřeba, aby průmysl přišel s novým tlakem podporujícím hlasy pacientů“.

Byly vzneseny otázky, zda se těch pár dodavatelů, kteří zůstali, stáhne.

Červenec 2023 – Australská firma Little Green Pharma (LGP), která již od počátku francouzského pilotního programu dodávala léčebný konopný olej, oznámila, že vyhrála druhou výzvu k podávání nabídek.

Společnost LGP uvedla, že nyní dodá až 1,6 milionu USD (77 USD za láhev) svého lékařského konopného oleje CBD50 do francouzského pilotního programu.

Podle LGP zůstala největším dodavatelem experimentu a její produkty používá odhadem 85 % z více než 2 000 účastníků zkušebního testu.

Zprávy naznačují, že společnost LGP původně odmítla přihlásit se do první výzvy k předkládání nabídek poté, co byl experiment prodloužen, protože francouzské ministerstvo zdravotnictví nabídlo zaplatit pouhých 14 EUR (15,45 USD) za láhev. Má se za to, že vláda zvýšila svou nabídku během svého druhého výběrového řízení.

Září 2023 – Francouzská vláda zveřejnila svůj zákon o financování sociálního zabezpečení na rok 2024 (PLFSS), který má určit státní rozpočtové příděly na nadcházející rok.

Ke zděšení pacientů a zúčastněných stran z oboru se návrh zákona nezmiňuje o projektu léčebného konopí ani o přiděleném rozpočtu, čímž opět ponechává budoucnost tohoto odvětví v limbu.

Odborníci navrhli, že s blížícím se termínem pro pilotní projekt se odpůrci návrhu zákona „probouzejí“ a „udělají vše pro to, aby co nejvíce omezili přístup k těmto lékům, přestože jsou určeny pacientům v terapeutické slepé uličce a v těžkém utrpení“.

Vzhledem k tomu, že návrh PLFSS je nyní připraven k projednání poslanci parlamentu před jeho uzákoněním, „jediná příležitost pro jeho zahrnutí spočívá v možnosti poslanců navrhnout pozměňovací návrhy“ tak, aby zahrnovaly léčebné konopí.

Jedna skupina, Access Aux Soins (Access to Care), zahájila petici vyzývající pacienty, aby „vyvíjeli tlak na naše zástupce, aby přidali léky na bázi kanabinoidů do PLFSS 2024“, ještě před začátkem debat 10. října.

Říjen 2023 – Francouzský ministr zdravotnictví Aurélien Rousseau potvrdil, že experiment s léčebným konopím v zemi bude pokračovat a poskytne tak určitou útěchu tisícům pacientů.

Navzdory tlaku poslanců napříč stranami, volených představitelů, vědců a lékařů se pan Rousseau letos odmítl zavázat k všeobecnému rozšíření léčebného konopí po celé Francii.

Ministr naznačil, že nedostatek závazku k plnohodnotnému programu léčebného konopí byl způsoben chybějící „evropskou registrací“, která by podle něj mohla být připravena do roku 2025.

Pokud do roku 2025 nebude udělena evropská registrace, pan Rousseau řekl, že vláda plánuje „přejít na takzvaný přístup ze soucitu“, což je speciální schéma, které umožňuje pacientům přístup k určitým lékům, které jsou stále ve vývoji.

Zásadní je, že potvrdil, že vláda „předloží pozměňovací návrh, aby z něj samozřejmě mohli mít prospěch všichni příjemci tohoto experimentu“, a to díky „přizpůsobenému stavu, který nám pak umožní vidět v čase“.

Listopad 2023 – V pondělí 23. října vláda předložila novelu PLFSS týkající se léčebného konopí, která jej poprvé zařadila do obecného lékařského rámce Francie.

Nyní, podle nových návrhů, by produkty léčebného konopí získaly „dočasné povolení“ na pět let, přičemž francouzské úřady by je mohly obnovovat na dobu neurčitou.

Benjamin-Alexandre Jeanroy z pařížské společnosti Augur Associates řekl Business of Cannabis , že ačkoli to představuje krok k plnohodnotné generalizaci, „je to velmi důležitý krok, protože přináší léčebné konopí do obecného práva“.

„To je samo o sobě obrovské vítězství… I když je to stále těžké pro pacienty, kteří stále musí zkoušet každou jinou léčbu, než jim bude předepsána, nyní je součástí sady nástrojů, kterou mohou lékaři předepisovat, a pacientům, kteří k ní mají přístup.“

Dodal, že jakmile obě komory projdou PLFSS, bude kapacita začít budovat průmysl léčebného konopí ve Francii, protože se očekávalo, že budou následně zveřejněny předem upravené ministerské vyhlášky.

Prosinec 2023 – Francouzské národní shromáždění definitivně schválilo PLFSS pro rok 2024 , včetně novely o léčebném konopí na poslední chvíli.

I když to ještě nepředstavuje plnohodnotnou generalizaci léčebného konopí, jak mnozí v tomto odvětví doufali, novela stanoví, že po skončení pilotního projektu v dubnu 2024 bude maximální „přechodné období“ devět měsíců, do kterého očekává se časové zobecnění.

Vláda na toto přechodné období vyčlenila rozpočet ve výši 10 milionů eur, což pacientům umožní mít nadále přístup ke svým lékům a budou jim propláceny. To je pětinásobek současného rozpočtu na experiment.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa