Cannabisbusinesstimes.com: Budoucnost umělé inteligence v Cannabis světě

Cannabisbusinesstimes.com: Budoucnost umělé inteligence v Cannabis světě

Zdá se, že teď každý den slyším nějakou zmínku o umělé inteligenci (AI). Stejně jako GameStop nebo kryptoměna v roce 2021 se AI stala nejnovějším módním slovem, které vstoupilo do zeitgeist.

A stejně jako v případě finančního šílenství v roce 2021 jsou názory na tuto záležitost obecně silné, přičemž někteří zastávají názor, že to bude největší příspěvek k životu od vynálezu počítače a internetu, zatímco jiní tvrdí, že existují důkazy, že by to mohlo být zodpovědný za pád moderní civilizace.

O prvenství v prostoru umělé inteligence v současné době soupeří několik společností: OpenAI vzala svět útokem svou platformou ChatGPT a přinutila společnosti jako Microsoft a Alphabet (mateřská společnost Googlu) k dohánění. Mnoho zemí také usiluje o rozvoj prostředí přátelského k AI: USA jsou v současnosti největší ekonomikou AI na světě a Čína je těsně na druhém místě.

V poslední době jsem četl nebo viděl mnoho příběhů zkoumajících mnohostranné využití umělé inteligence, od používání chatbotů s velkým jazykovým modelem, jako je ChatGPT, k analýze dat a zefektivnění úkolů až po vývoj algoritmů, které interagují s různými částmi pěstitelských zařízení za účelem vývoje automatizovaných řešení. pro pěstování plodin. Ty mohou zahrnovat určení, kdy zalévat, na základě předchozích aplikací vody a živin, rychlosti odpařování a úrovně vlhkosti substrátu. Umělá inteligence může být také aplikována v pěstebních oblastech pro lepší kontrolu podmínek prostředí, zlepšení celkového zdraví plodin a produktivity. Někteří kultivátoři používají spektrální zobrazování s umělou inteligencí k měření potence a kontrole nemocí, jako je latentní viróza chmele (HpLVd).

Rostoucí aplikace umělé inteligence v produkci konopí

Mnoho lidí spojuje AI s robotikou, jako jsou robotická ramena řízená AI, která se používají při výrobě automobilů.

Právě tyto funkční aplikace, které vykazují příslib v účinnosti, ve mně vzbuzují touhu sledovat vývoj technologie AI a jejích aplikací v prostředích dotýkajících se rostlin. Je pravda, že není možné znát vše, co se vyvíjí, ale určitě existují společnosti, které využívají automatizaci se záměrem začlenit a využít AI se svou současnou technologií, nebo které vyvíjejí nové proprietární metodiky pro různé kroky výroby konopí.

Mnoho výrobců extrakčních zařízení například vyvinulo automatizované postupy, které umožňují dokončení extrakčních cyklů s minimálním zásahem člověka, kde poté, co pracovníci vloží biomasu a vyjmou extrahovaný odpad, je proces extrakce v podstatě proveden stisknutím jednoho nebo dvou tlačítek. . Jiní stále experimentují s umělou inteligencí, aby analyzovali všechny související extrakční parametry (hmotnost a kvalitu biomasy, tlak a teplotu v nádobě, objem použitého rozpouštědla atd.), aby umožnili produkci vynikajícího extraktu vytvořeného efektivněji a bezpečněji ve velkém měřítku.

Některé společnosti se snaží využít umělou inteligenci, aby pomohla pěstitelům ohodnotit jejich květ konopí a pomohla jim prosít obrovské množství pupenů s větší přesností, než to dokáže člověk. Tyto systémy využívají řadu kamer s umělou inteligencí k detekci viditelné přítomnosti plísní a také k hodnocení a třídění pupenů na základě různých faktorů kvality, včetně velikosti, tvaru, hustoty hlavy trichomu a dalších.

Jiné společnosti se snaží vnést automatizaci do části produkce konopí, která byla dlouho považována za více umění než vědu: léčení. Tyto systémy jsou navrženy tak, aby umožňovaly snazší replikaci procesu pomocí zařízení, která jsou schopna monitorovat stav nádob a automaticky tyto nádoby „odříhnout“, když podmínky dosáhnou určitých pěstitelem stanovených hodnot, jako je teplota a vlhkost.

Někteří výrobci se snaží vylepšit automatizované systémy ořezávání přidáním funkcí AI. Jedna společnost, se kterou jsem nedávno mluvil, mi ukázala automatický systém ořezávání. Poté, co zaměstnanec umístí jednotlivou květinu na držák, prochází montážní linkou. Neostříhaná květina putuje po dráze do ořezové stanice, kde několik rotujících nožů řízených kamerou rychle ořízne nežádoucí rostlinný materiál. Výrobce uvádí, že stroj je v současné době schopen ořezat stejné množství jako člověk za daný čas. Možná to teď nezní revolučně, ale stejně jako cokoli jiného mám podezření, že se technologie zlepší.

Budoucnost umělé inteligence a robotiky v konopí

Tyto využití AI považuji za v plenkách. Mám podezření, že některé aplikace budou zdokonaleny a použity v budoucnu ve velkovýrobě konopí. Mohl by stroj sklidit rostlinu a odříznout větve z hlavního kmene rostliny? Mám podezření, že „ano“.

Pokud je stroj schopen vložit odříznutý stonek s květinami do automatizovaného kypřicího stroje, pak by pupeny mohly putovat do ořezávacího stroje poháněného umělou inteligencí, poté do automatického třídícího a třídícího stroje a nakonec do vytvrzovacího zařízení monitorovaného umělou inteligencí. prostředí, teprve nakonec zabalit, případně poslat k vytěžení? Opět mám podezření, že všemu ano.

Ale je pravděpodobné, že se to stane realitou? Když je konopí federálně legální, velké korporace budou s největší pravděpodobností chtít masová množství účinných látek, ať už to jsou kanabinoidy nebo terpeny, za co nejnižší výrobní náklady bez kompromisů v kvalitě. Využití robotiky pro všechny možné úkoly a postupy pomůže dosáhnout těch nejnižších možných výrobních nákladů. Tyto účinné látky by mohly skončit ve wellness a léčivých přípravcích, ne ve sklenici k prodeji jako květina.

Také mám podezření, že některé z těchto technologií umělé inteligence a robotiky budou nakonec využity pro řemeslný průmysl květin, zejména nástroje pro třídění pupenů. Nevidím žádný důvod, proč by komerční řemeslný farmář odmítal takové vybavení. Přesto věřím, že mnoho menších výrobců bude preferovat více praktický přístup, což znamená, že budou preferovat méně automatizace a více lidského vstupu. Ale s dnešními nejnižšími cenami konopí (někteří velcí pěstitelé tvrdí, že ceny jsou až 172 dolarů za libru), bude těžké konkurovat automatizaci a AI, které snižují výrobní náklady a potenciálně ještě více ceny.

Mnoho aspektů řemeslné produkce konopí by mohlo být automatizováno a mechanizováno, aniž by byla ohrožena kvalita nebo vstupy, které z něj dělají řemeslný produkt. Například stroj, který je schopen zasadit tisíce rostlin v krátkém čase, neovlivňuje konečné vlastnosti rostliny. Chápu, že někteří spotřebitelé květin dávají přednost ručně ořezanému pupenu před strojově ořezaným pupenem, ale je nereálné ručně ořezávat komerční množství konopí určeného k extrakci. Možná zastřihovač AI zítřka dokonale zastřihne poupě ještě lépe než člověk.

Některé společnosti již vyvíjejí ovladače prostředí s umělou inteligencí, které se naučí specifické růstové parametry různých genetik, což jim umožní automaticky upravovat parametry prostředí, jako je dodávka živin a vody, pokojová teplota a vlhkost a intenzita a spektrum světla, na základě údajů z předchozích plodin. .

Předvídám brzký den, kdy bude komerční konopí zcela vypěstováno a sklizeno, zabaleno k prodeji pomocí strojů nebo robotů s umělou inteligencí? Ne, alespoň prozatím ne.

Hlavní překážkou toho, aby se tento scénář stal skutečností, je tentýž, který potápí mnoho dalších velkých snah: finanční náklady. Zcela automatizované výrobní zařízení by v tomto okamžiku pravděpodobně bylo cenově nedostupné. Bylo by obtížné splatit investorovi takové částky, když cena za libru ve velkém měřítku na zaplavených trzích rychle klesá.

Ale pokud by bylo konopí federálně legalizováno a Big Pharma vstoupila do průmyslu pěstování a extrakce konopí, aby si ho sama produkovala, mám podezření, že by hledali přísné výrobní metody s certifikací GMP, které by byly replikovatelné a opakovatelné, takže by určitě začlenily jak AI, tak robotiku, kdekoli to bude možné.

Jak jsme viděli s pokračující evolucí počítačů, bude nakonec nevyhnutelné, že některá budoucí technologie bude lepší než interakce mezi člověkem a rostlinou, takže návratnost investic bude okamžitě zřejmá pro rozsáhlé operace.

Vzhledem k tomu, že velcí korporátní výrobci utrácejí miliardy na pomoc s vývojem těchto technologií, efekt stékání bude přínosem pro střední i malá výrobní zařízení a umožní jim vybrat si, které výrobní úkoly automatizovat na základě jejich potřeb a preferované výroby. metody. To by jim mohlo pomoci vyrobit vynikající produkt za nižší cenu, což by jim umožnilo zůstat konkurenceschopnými v budoucnosti plné AI.


Kenneth Morrow je autor, konzultant a vlastník společnosti Trichome Technologies. Facebook: TrichomeTechnologies Instagram: Trichome Technologies k.trichometechnologies@gmail.com


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa