Newsweed.fr: Česká republika omezuje ambice legalizace konopí

Newsweed.fr: Česká republika omezuje ambice legalizace konopí

Legalizace konopí v České republice nabírá nuance s předložením návrhu zákona koaliční vládou. Navrhovaná legislativa, předložená Pirátskou stranou, prochází tenkou linií mezi původní myšlenkou plně regulovaného legálního trhu s konopím a aktuálně platnými dekriminalizačními opatřeními.

Pirátská strana, která je dlouholetým zastáncem legalizace konopí v České republice, sama uznává, že návrh zákona je kompromisem s ustanoveními o dekriminalizaci osobního pěstování, povolení konopných klubů a zavedení zdanění .

Jindřich Vobořil, národní koordinátor protidrogové politiky, vysvětlil: „Dohodli jsme se na samopěstování omezeného počtu rostlin. To bude znamenat dekriminalizaci dospělých, kteří pěstují malé množství konopí pro vlastní potřebu. »

Upuštění od úplné legalizace

Návrh zákona zaostává za ambiciózními plány navrženými v roce 2023 , které směřovaly k plně regulovanému komerčnímu trhu. Pirátská strana to považuje za strategické rozhodnutí, které staví návrh zákona jako odrazový můstek k širší legalizaci. Poslankyně Pirátské strany Klára Kocmanová nastínila paralely s historickou prohibicí a upozornila na neúčinnost současného přístupu ke kriminalizaci.

Návrh zákona obsahuje pravidla pro legální pěstování, provozování konopných klubů, licencovaný prodej, vývoz a zdanění. Navrhuje také omezení výroby a prodeje a také registraci spotřebitelů, drobných pěstitelů a konopných klubů. Tento přístup připomíná přístup Německa nebo Malty , které vsadily vše na založení Cannabis Clubs jako první krok k ukončení prohibice.

Pirátská strana však svou vizi regulovaného trhu neopouští. Už nyní hodlá jednat o doplnění návrhu zákona, včetně pilotního testu plně regulovaného trhu, podobně jako jeho původní plány představené v roce 2023.

„Ukázalo se, že stejně jako prohibice alkoholu ve Spojených státech v minulém století, ani současný přístup kriminalizace konopí nefunguje,“ uvedla poslankyně Pirátské strany Klára Kocmanová.

Přístup české vlády k drogám

Návrh zákona je součástí širšího plánu české vlády v boji proti drogové závislosti do konce roku 2025. Zdůrazňuje souvislost mezi regulací návykových látek a mírou jejich škodlivosti. Jindřich Vobořil, protidrogový koordinátor, se zasazuje o vědecky ověřený a vyvážený přístup k prevenci rizik a harm reduction. Věří, že regulovaný trh s konopím by mohl umožnit lepší kontrolu a prevenci a zároveň generovat značné daňové příjmy.

Navzdory konsenzu v určitých bodech politická debata kolem Cannabis Clubs stále probíhá. Ministr zemědělství Marek Výborný vyjádřil obavy z možného nárůstu počtu spotřebitelů a výdajů na programy léčby a prevence závislostí.

Prolegalizační skupiny včetně Asociace Bezpečné konopí, CzecHemp a Legalizace.cz návrh zákona uvítaly. Podstatným aspektem je podle nich konec sankcí za osobní spotřebu konopí. Zdůrazňují však „zásadní mezeru“ v ustanovení o přísně regulovaném trhu a zdůrazňují potřebu komplexnějšího rámce.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa