Newsweed.fr: Polynéská ekonomická rada si nepřeje wellness konopí a CBD

Newsweed.fr: Polynéská ekonomická rada si nepřeje wellness konopí a CBD

Francouzská Polynésie na konci prosince oznámila svůj záměr povolit kanabidiol (CBD) a produkty z něj odvozené, zřídit místní odvětví pěstování konopí a legalizovat léčebné konopí a jeho předepisování pacientům.REKLAMA

Regionální hospodářská, sociální a environmentální rada (Cesec), poradní orgán fenua, se zdráhá povolit pěstování konopí a uvádění produktů CBD na trh.

Cesecova opatrnost

Cesec si uvědomuje potenciální přínosy léčebného konopí, ale je znepokojen předčasným charakterem návrhu zákona. Instituce podporuje používání léčebného konopí u specifických patologií, ať už dovezeného nebo lokálně vyrobeného, ​​ale trvá na kontrolovaném přístupu.

Marguerite Lai, zpravodajka Cesec, trvá na nutnosti přísné kontroly: „nesmíme dopustit, aby se něco stalo“. Rada se obává bagatelizace spotřeby konopí a zdůrazňuje potenciální rizika pro veřejné zdraví, zejména v důsledku interakce kanabidiolu (CBD) s léky . Cesec požaduje lepší opatření pro kontrolu a označování produktů, ať už dovážených nebo místně vyrobených, aby se zmírnila rizika.

Opatrnost Cesec je vysvětlena i absencí prováděcích vyhlášek k návrhu zákona. Jedná se o opakující se problém v polynéském legislativním procesu, kde absence podrobných implementačních plánů může podkopat účinnost navrhovaných zákonů. Cesec je i nadále pro rychlou legalizaci léčebného konopí, ale zdůrazňuje důležitost podpory používání těchto produktů komplexním školením zdravotnického personálu.

Konopí jako lék proti zelené zlaté horečce

Cesec jasně rozlišuje mezi léčebným konopím určeným pro specifické zdravotní stavy a tím, co nazývá „wellness“ konopím. Instituce zpočátku podporuje dovoz léčiv na bázi konopí a do budoucna zvažuje řízenou lokální produkci. Má však výhrady k ustanovením návrhu zákona týkajícím se „welfare“ konopí a jeho pěstování, přičemž zvažuje potřebu důslednějších kontrol.

Cesec navrhuje, aby byl před povzbuzením zelené zlaté horečky vytvořen komplexní právní rámec, který zdůrazňuje obtížnost udržení obsahu THC pod 0,3 % a omezenou kapacitu oficiálních analýz. Polynéský svaz konopí také požaduje, aby byl tento práh zvýšen na 1 % kvůli místním podmínkám prostředí podporujícím produkci účinných látek konopí.

Unie vyjádřila své zklamání nad nepříznivým stanoviskem Cesec s odkazem na rozsudek Státní rady z roku 2022, který zpochybnil absolutní zákaz konopného květu omezený na 0,3 %, protože nebyla prokázána rizika pro zdraví.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa