Internationalcbc.com: Britský konopný průmysl stále brzdí omezená pravidla

Internationalcbc.com: Britský konopný průmysl stále brzdí omezená pravidla

Léčebné konopí se v Británii stalo legální v listopadu 2018 poté, co ministr vnitra země změnil plán léčivých přípravků pocházejících z konopí několik měsíců předtím. V té době byl britský zákon o léčebném konopí jedním z nejpřísnějších na této planetě a je tomu tak dodnes.

Léčebné konopné produkty mohou v Británii předepisovat pouze lékaři v registru specialistů GMC a legální jsou pouze dva typy receptů. Legální lékařské produkty nejsou jako syrové květiny, poživatiny nebo koncentrované formy konopí, jaké se nacházejí v Severní Americe.

Léčivé konopné produkty v Británii jsou spíše léky odvozené z konopí nazývané Sativex a Epidyolex. Sativex je licencován v Británii k léčbě spasticity u roztroušené sklerózy.

Epidyolex je v Británii licencován pro použití při léčbě záchvatů u dětí s Lennox-Gastautovým syndromem, Dravetovým syndromem a komplexem tuberózní sklerózy. Oba léky jsou také široce dostupné v mnoha jiných zemích.

Léčebné konopí legální cestou zůstává pro mnoho trpících pacientů v Británii nežádoucí, ne-li nemožné, což se odráží ve velikosti britského programu léčebného konopí. Podle The Guardian :

K dnešnímu dni více než 60 zemí legalizovalo nějakou formu léčebného konopí: od listopadu 2018 je tomu tak i v Británii. Asi 30 000 z nás již bylo předepsáno konopí na různé stavy od artritidy po epilepsii, úzkosti až po roztroušenou sklerózu.

Pro srovnání, Německo má zhruba čtvrt milionu pacientů s léčebným konopím. Celková populace Německa je sice větší než populace Británie, ale tento rozdíl se ani zdaleka neblíží k tomu, aby vyrovnal rozdíl v počtu legálních pacientů. Kanada má podstatně menší celkovou populaci než Británie, a přesto má zhruba 200 000 legálních pacientů s léčebným konopím.

Britský program léčebného konopí bude vždy omezený a nikdy nedosáhne svého plného potenciálu, pokud současné zákony a předpisy zůstanou stejné. Britští trpící pacienti, ti všichni, si zaslouží mít možnost získat bezpečný přístup k osvědčeným lékům.

Sativex a Epidyolex mohou být pro některé pacienty v pořádku, nicméně jejich aplikace jsou velmi úzce přizpůsobeny a existují trpící pacienti, kteří by z jejich užívání nepociťovali žádné smysluplné výhody.

Navíc i pacienti, kteří v současné době užívají Sativex nebo Epidyolex, by pravděpodobně ušetřili značné množství peněz a přesto by získali výhody léčebného konopí konzumací jiných forem konopných produktů prostřednictvím různých způsobů doručení.

Spojené království

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa