Máte-li rádi řízné jídlo, již dávno víte, co harissa. Feferonková omáčka je typická pro blízkovýchodní kuchyni, které dodává tu spalující horkost a úžasnou dráždivost.
Harissu můžete koupit v obchodě, velmi často je to ale spíš jakási napodobenina. Přitom není nic jednoduššího, než si harissu vyrobit doma, pěkně poctivě. Její intenzita se odvíjí od pálivosti papriček, držte se pravidla, čím menší, tím pálivější. Pokud budete chtít harissu jemnější, nastavujte kapiemi do požadované pálivosti a ochuťte s ní třeba kuře, které upečete, nebo brambory. Sklenička této pálivé omáčky je skvělá i jako jedlý dárek!
Čtěte také: Konopné semínko, Harissa a pečená mrkev na javorovém sirupu
Suroviny
- chilli papričky (sušené) 50 g
- chilli papričky (čerstvé) 50 g
- olivový olej 6 lžic
- česnek 1 stroužek
- koriandr (malá snítka)
- semínka koriandru 1 lžička
- římský kmín 1 lžička
- kmín 1 lžička
- citronová šťáva (ze čtvrtiny citronu)
- sůl špetka
- kapie (podle potřeby a chuti)
Postup přípravy
1) Sušené papričky zalijte vroucí vodou a nechte chvíli nabobtnat. Mezitím si nechte na suché pánvi chvilku opéct suché koření, aby se rozvonělo.
2) Vodu z papriček slijte, vložte je do vysoké nádoby, přidejte k nim čerstvé papričky a všechny zbylé ingredience včetně koření a ponorným mixérem důkladně rozmixujte najemno. Podle chuti je možné přidat trochu kapie, aby omáčka nebyla tolik pálivá.
3) Harissu přendejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici, kde vydrží opravdu dlouho.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *